predplatne
 

Zdravá maškrta: Ríbezľová terina vás osvieži

18.06.2009

Sezóna ríbezlí je tu, tak si ju dobre užite! Toto drobné ovocie je totiž doslova nabité vitamínom C, ktorý potrebujeme v každom ročnom období.

Aj vám pripomínajú ríbezle každoročný začiatok leta, keď vás rodičia vyhnali do záhrady oberať šťavnaté bobule? Vtedy ste z tohto ovocia asi veľkú radosť nemali, ale svojmu telu ste dopriali veľké množstvo vitamínov. Doprajte si toto sladkokyslé ovocie a budete zdraví!

Cievy v bezpečí

Okrem céčka, na ktoré sú bohaté najmä čierne ríbezle, sa v nich vďaka karoténu vytvára aj vitamín A, ktorý významne posilní vašu imunitu. Chráni všetky sliznice v tele. 
O vaše pevné nervy sa zase postará niacín, teda vitamín B3, ktorého je v ríbezliach takisto dosť. Obsahujú aj vitamín B5, ktorý vám udrží zdravé vlasy, nechty aj kožu. 
Ríbezle vám dodajú takisto vápnik, draslík či magnézium, ktorý je dobrý na srdce, nervy aj svaly. Mangán vám zase zdvihne náladu a železo podporí tvorbu krvi. Ak máte problémy s cievami, naservírujte si najmä čierne ríbezle. Obsahujú totiž rutín, ktorý je skvelý na ich kondíciu. 
Ani v prípade, že trpíte infekciami močových ciest, by ríbezle určite nemali chýbať na vašom tanieri. 
Čaj zo sušených ríbezlí alebo z ich listov zase pomáha pri teplote a bolestiach hrdla.


Ríbezľová terina

POTREBUJEME: 
5 plátkov želatíny, 500 g rôznofarebných ríbezlí + trochu na ozdobenie, 4 PL práškového cukru, 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL malinového likéru, 400 g nízkotučného jogurtu, lístky čerstvej medovky alebo mäty na ozdobenie

AKO NA TO: 
1. Želatínu rozpustíme v studenej vode a dobre vytlačíme. Potom ju zohrejeme s trochou tekutiny. 
2. Umyté, odkvapkané ríbezle dáme do misky a posypeme práškovým cukrom. Pridáme k nim citrónovú šťavu a malinový likér a premiešame. 
3. Formu na terinu alebo inú hranatú formu opláchneme studenou vodou a vyložíme potravinárskou fóliou. Jogurt vymiešame nahladko, pridáme rozpustenú želatínu a vylejeme na ríbezle. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme do formy. 
4. Naplnenú formu prekryjeme fóliou a necháme 4 až 5 hodín postáť v chladničke. 
5. Vychladnutú, stuhnutú terinu vyberieme z formy a pokrájame na plátky hrubé asi 1,5 cm. Podávame ozdobenú čerstvými ríbezľami a lístkami medovky alebo mäty. (ma)

Autor: MARTINA KORBAŠOVÁ, Foto: MICHAL SMRČOK

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Robíte ich každý deň. TIETO nevinné návyky môžu podlomiť vaše zdravie

Robíte ich každý deň. TIETO nevinné návyky môžu podlomiť vaše zdravie

dnes
Chcete svojmu telu dopriať a robíte pravý opak? Aj malé často opakujúce sa zlozvyky dokážu spôsobiť časom problémy. Čítať viac
 
Vysoké nároky siahajú na srdce. Perfekcionizmus vás môže zabiť

Vysoké nároky siahajú na srdce. Perfekcionizmus vás môže zabiť

včera
Ak ste v práci perfekcionista, váš zamestnávateľ je iste spokojný. Štúdie však ukazujú, že neustále naháňanie sa za prízrakom dokonalosti... Čítať viac
 
Výhercovia luxusného pobytu v zlatých kúpeľoch. Aj vám ich Zdravie dopraje

Výhercovia luxusného pobytu v zlatých kúpeľoch. Aj vám ich Zdravie dopraje

včera
Choďte si oddýchnuť, kúpeľná sezóna je tu! Veď niet lepšieho času pre dobitie energie než posledné mesiace roka. Čítať viac
 
7 vecí, ktoré ničia pečeň viac než tuky. Čistíte ju bylinkami? Na toto pozor!

7 vecí, ktoré ničia pečeň viac než tuky. Čistíte ju bylinkami? Na toto pozor!

21.10.2018
Zďaleka nielen alkohol a mastné jedlá ničia pečeň. Myslíte si, že vám za bylinkové čaje poďakuje? A tiež ste v dobrej viere vymenili... Čítať viac
 
Majú to na jazyku, no písmenká skáču. Dyslektici narážajú na obmedzenia na každom rohu

Majú to na jazyku, no písmenká skáču. Dyslektici narážajú na obmedzenia na každom rohu

21.10.2018
Pri násobilke pomôže kalkulačka, no lúšteniu informácií na úradoch či orientačných tabuliach sa nevyhnú, hovorí psychologička... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Zdravá maškrta: Ríbezľová terina vás osvieži
MARTINA KORBAŠOVÁ
Foto: MICHAL SMRČOK