predplatne
 

Zdravá maškrta: Ríbezľová terina vás osvieži

18.06.2009

Sezóna ríbezlí je tu, tak si ju dobre užite! Toto drobné ovocie je totiž doslova nabité vitamínom C, ktorý potrebujeme v každom ročnom období.

Aj vám pripomínajú ríbezle každoročný začiatok leta, keď vás rodičia vyhnali do záhrady oberať šťavnaté bobule? Vtedy ste z tohto ovocia asi veľkú radosť nemali, ale svojmu telu ste dopriali veľké množstvo vitamínov. Doprajte si toto sladkokyslé ovocie a budete zdraví!

Cievy v bezpečí

Okrem céčka, na ktoré sú bohaté najmä čierne ríbezle, sa v nich vďaka karoténu vytvára aj vitamín A, ktorý významne posilní vašu imunitu. Chráni všetky sliznice v tele. 
O vaše pevné nervy sa zase postará niacín, teda vitamín B3, ktorého je v ríbezliach takisto dosť. Obsahujú aj vitamín B5, ktorý vám udrží zdravé vlasy, nechty aj kožu. 
Ríbezle vám dodajú takisto vápnik, draslík či magnézium, ktorý je dobrý na srdce, nervy aj svaly. Mangán vám zase zdvihne náladu a železo podporí tvorbu krvi. Ak máte problémy s cievami, naservírujte si najmä čierne ríbezle. Obsahujú totiž rutín, ktorý je skvelý na ich kondíciu. 
Ani v prípade, že trpíte infekciami močových ciest, by ríbezle určite nemali chýbať na vašom tanieri. 
Čaj zo sušených ríbezlí alebo z ich listov zase pomáha pri teplote a bolestiach hrdla.


Ríbezľová terina

POTREBUJEME: 
5 plátkov želatíny, 500 g rôznofarebných ríbezlí + trochu na ozdobenie, 4 PL práškového cukru, 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL malinového likéru, 400 g nízkotučného jogurtu, lístky čerstvej medovky alebo mäty na ozdobenie

AKO NA TO: 
1. Želatínu rozpustíme v studenej vode a dobre vytlačíme. Potom ju zohrejeme s trochou tekutiny. 
2. Umyté, odkvapkané ríbezle dáme do misky a posypeme práškovým cukrom. Pridáme k nim citrónovú šťavu a malinový likér a premiešame. 
3. Formu na terinu alebo inú hranatú formu opláchneme studenou vodou a vyložíme potravinárskou fóliou. Jogurt vymiešame nahladko, pridáme rozpustenú želatínu a vylejeme na ríbezle. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme do formy. 
4. Naplnenú formu prekryjeme fóliou a necháme 4 až 5 hodín postáť v chladničke. 
5. Vychladnutú, stuhnutú terinu vyberieme z formy a pokrájame na plátky hrubé asi 1,5 cm. Podávame ozdobenú čerstvými ríbezľami a lístkami medovky alebo mäty. (ma)

Autor: MARTINA KORBAŠOVÁ, Foto: MICHAL SMRČOK

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Nevinné zvyky, ktoré vám doma ničia zdravie. Zistite, ako ľahko znížite kvalitu vzduchu

Nevinné zvyky, ktoré vám doma ničia zdravie. Zistite, ako ľahko znížite kvalitu vzduchu

dnes
Sviečku či radšej otvorený oheň? No ani dilema medzi utieraním a sušením vašim pľúcam nepomôže. Čítať viac
 
Rada nad zlato - čo všetko by ste mali a môžete recyklovať?

Rada nad zlato - čo všetko by ste mali a môžete recyklovať?

dnes
Recyklácia a stav planéty je téma, ktorá by mala zaujímať každého človeka. Napriek tomu sa jej aktívne venuje len menšinová časť populácie.... Čítať viac
 
Akú máte farbu pier? Niektoré odtiene predpovedajú vážne ochorenie!

Akú máte farbu pier? Niektoré odtiene predpovedajú vážne ochorenie!

včera
Väčšinou vás potrápia suché, popraskané pery. Niekedy sa však oplatí na ústa lepšie prizrieť, lebo aj farba môže signalizovať závažnejšie... Čítať viac
 
Názory mladých Slovákov: Prečo nemajú vzťahy a sex? Do TOHTO investujú radšej

Názory mladých Slovákov: Prečo nemajú vzťahy a sex? Do TOHTO investujú radšej

11.12.2018
Žijeme v západnej kultúre, ktorá o sexe hovorí tak uvoľnene ako nikdy predtým. Napriek tomu sa mladí ľudia milujú oveľa menej ako rodičia... Čítať viac
 
VIDEOtip na zimu: Vírusy milujú chlad. Upleťte si hrejivú ochranu bez ihlíc

VIDEOtip na zimu: Vírusy milujú chlad. Upleťte si hrejivú ochranu bez ihlíc

10.12.2018
Šál nie je len módny doplnok. Je vedecky preverené, že ak si ho natiahnete cez nos, môže vás ochrániť pred virózou. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Zdravá maškrta: Ríbezľová terina vás osvieži
MARTINA KORBAŠOVÁ
Foto: MICHAL SMRČOK