Zdravá maškrta: Ríbezľová terina vás osvieži

18.06.2009

Sezóna ríbezlí je tu, tak si ju dobre užite! Toto drobné ovocie je totiž doslova nabité vitamínom C, ktorý potrebujeme v každom ročnom období.

Aj vám pripomínajú ríbezle každoročný začiatok leta, keď vás rodičia vyhnali do záhrady oberať šťavnaté bobule? Vtedy ste z tohto ovocia asi veľkú radosť nemali, ale svojmu telu ste dopriali veľké množstvo vitamínov. Doprajte si toto sladkokyslé ovocie a budete zdraví!

Cievy v bezpečí

Okrem céčka, na ktoré sú bohaté najmä čierne ríbezle, sa v nich vďaka karoténu vytvára aj vitamín A, ktorý významne posilní vašu imunitu. Chráni všetky sliznice v tele. 
O vaše pevné nervy sa zase postará niacín, teda vitamín B3, ktorého je v ríbezliach takisto dosť. Obsahujú aj vitamín B5, ktorý vám udrží zdravé vlasy, nechty aj kožu. 
Ríbezle vám dodajú takisto vápnik, draslík či magnézium, ktorý je dobrý na srdce, nervy aj svaly. Mangán vám zase zdvihne náladu a železo podporí tvorbu krvi. Ak máte problémy s cievami, naservírujte si najmä čierne ríbezle. Obsahujú totiž rutín, ktorý je skvelý na ich kondíciu. 
Ani v prípade, že trpíte infekciami močových ciest, by ríbezle určite nemali chýbať na vašom tanieri. 
Čaj zo sušených ríbezlí alebo z ich listov zase pomáha pri teplote a bolestiach hrdla.


Ríbezľová terina

POTREBUJEME: 
5 plátkov želatíny, 500 g rôznofarebných ríbezlí + trochu na ozdobenie, 4 PL práškového cukru, 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL malinového likéru, 400 g nízkotučného jogurtu, lístky čerstvej medovky alebo mäty na ozdobenie

AKO NA TO: 
1. Želatínu rozpustíme v studenej vode a dobre vytlačíme. Potom ju zohrejeme s trochou tekutiny. 
2. Umyté, odkvapkané ríbezle dáme do misky a posypeme práškovým cukrom. Pridáme k nim citrónovú šťavu a malinový likér a premiešame. 
3. Formu na terinu alebo inú hranatú formu opláchneme studenou vodou a vyložíme potravinárskou fóliou. Jogurt vymiešame nahladko, pridáme rozpustenú želatínu a vylejeme na ríbezle. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme do formy. 
4. Naplnenú formu prekryjeme fóliou a necháme 4 až 5 hodín postáť v chladničke. 
5. Vychladnutú, stuhnutú terinu vyberieme z formy a pokrájame na plátky hrubé asi 1,5 cm. Podávame ozdobenú čerstvými ríbezľami a lístkami medovky alebo mäty. (ma)

Autor: MARTINA KORBAŠOVÁ, Foto: MICHAL SMRČOK

Ďalšie články z tejto sekcie

Toto ste o instantnej káve netušili! Skutočne škodí vášmu zdraviu?

Toto ste o instantnej káve netušili! Skutočne škodí vášmu zdraviu?

včera
Zalievaná neska nemá práve najlepšiu povesť, sú ľudia, ktorí ju ani nepovažujú za kávu. Oprávnene? Čítať viac
 
Nejete vitamíny a minerály zbytočne? Poradíme, ako ich kombinovať správne

Nejete vitamíny a minerály zbytočne? Poradíme, ako ich kombinovať správne

15.01.2017
Vápnik užívate zbytočne, keď máte málo vitamínu D. Jeden bez druhého nevedia fungovať. Čítať viac
 
Zelená farba aj pírsing. 15 posíl proti migréne, ktoré ste ešte neskúsili

Zelená farba aj pírsing. 15 posíl proti migréne, ktoré ste ešte neskúsili

14.01.2017
Jed z klobásy i náušnica v uchu. Vyskúšali ste na migrénu okrem liekov naozaj všetko? Čítať viac
 
Pravidlá príprav tatarákov sa sprísnia. Zdravotné riziká budú niesť naďalej

Pravidlá príprav tatarákov sa sprísnia. Zdravotné riziká budú niesť naďalej

13.01.2017
Aktuálna vyhláška zakazuje podávať tatárske bifteky v reštauráciách či iných stravovacích zariadeniach, pretože môže spôsobiť... Čítať viac
 
Preceňovaný OPEN SPACE: Zamestnancom ničí zdravie, produktivitu i pamäť!

Preceňovaný OPEN SPACE: Zamestnancom ničí zdravie, produktivitu i pamäť!

12.01.2017
Zamestnávatelia a projektanti budov chcú ísť s dobou, a tak pribúda spoločností sťahujúcich sa do otvorených veľkokapacitných priestorov.... Čítať viac
 
 

wanda.sk