Zdravá maškrta: Ríbezľová terina vás osvieži

18.06.2009

Sezóna ríbezlí je tu, tak si ju dobre užite! Toto drobné ovocie je totiž doslova nabité vitamínom C, ktorý potrebujeme v každom ročnom období.

Aj vám pripomínajú ríbezle každoročný začiatok leta, keď vás rodičia vyhnali do záhrady oberať šťavnaté bobule? Vtedy ste z tohto ovocia asi veľkú radosť nemali, ale svojmu telu ste dopriali veľké množstvo vitamínov. Doprajte si toto sladkokyslé ovocie a budete zdraví!

Cievy v bezpečí

Okrem céčka, na ktoré sú bohaté najmä čierne ríbezle, sa v nich vďaka karoténu vytvára aj vitamín A, ktorý významne posilní vašu imunitu. Chráni všetky sliznice v tele. 
O vaše pevné nervy sa zase postará niacín, teda vitamín B3, ktorého je v ríbezliach takisto dosť. Obsahujú aj vitamín B5, ktorý vám udrží zdravé vlasy, nechty aj kožu. 
Ríbezle vám dodajú takisto vápnik, draslík či magnézium, ktorý je dobrý na srdce, nervy aj svaly. Mangán vám zase zdvihne náladu a železo podporí tvorbu krvi. Ak máte problémy s cievami, naservírujte si najmä čierne ríbezle. Obsahujú totiž rutín, ktorý je skvelý na ich kondíciu. 
Ani v prípade, že trpíte infekciami močových ciest, by ríbezle určite nemali chýbať na vašom tanieri. 
Čaj zo sušených ríbezlí alebo z ich listov zase pomáha pri teplote a bolestiach hrdla.


Ríbezľová terina

POTREBUJEME: 
5 plátkov želatíny, 500 g rôznofarebných ríbezlí + trochu na ozdobenie, 4 PL práškového cukru, 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL malinového likéru, 400 g nízkotučného jogurtu, lístky čerstvej medovky alebo mäty na ozdobenie

AKO NA TO: 
1. Želatínu rozpustíme v studenej vode a dobre vytlačíme. Potom ju zohrejeme s trochou tekutiny. 
2. Umyté, odkvapkané ríbezle dáme do misky a posypeme práškovým cukrom. Pridáme k nim citrónovú šťavu a malinový likér a premiešame. 
3. Formu na terinu alebo inú hranatú formu opláchneme studenou vodou a vyložíme potravinárskou fóliou. Jogurt vymiešame nahladko, pridáme rozpustenú želatínu a vylejeme na ríbezle. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme do formy. 
4. Naplnenú formu prekryjeme fóliou a necháme 4 až 5 hodín postáť v chladničke. 
5. Vychladnutú, stuhnutú terinu vyberieme z formy a pokrájame na plátky hrubé asi 1,5 cm. Podávame ozdobenú čerstvými ríbezľami a lístkami medovky alebo mäty. (ma)

Autor: MARTINA KORBAŠOVÁ, Foto: MICHAL SMRČOK

Ďalšie články z tejto sekcie

Potenie, hnačky alebo svrbenie? Nepreháňajte to s béčkami

Potenie, hnačky alebo svrbenie? Nepreháňajte to s béčkami

dnes
Vitamíny skupiny B sú nevyhnutné na správne fungovanie metabolizmu. Aby ste ich mali dostatok stačí pravidelná a pestrá strava. Vy... Čítať viac
 
SÚŤAŽ: Spoznajte profesie nevhodné pre cukrovkárov a vyhrajte 1 z 20 balíčkov výživy

SÚŤAŽ: Spoznajte profesie nevhodné pre cukrovkárov a vyhrajte 1 z 20 balíčkov výživy

včera
Napadlo vás, že sú povolania či pracovné pozície, ktoré by nemal vykonávať diabetik? Samozrejme, netýka sa to všetkých cukrovkárov.... Čítať viac
 
Strážite si výšku krvného tlaku? 7 činností, ktoré ho ženú hore

Strážite si výšku krvného tlaku? 7 činností, ktoré ho ženú hore

včera
Krvný tlak vám nedvíhajú len slané a mastné jedlá. Vyletieť do závratných výšin môže aj pri celkom bežných činnostiach. Toto sú tie... Čítať viac
 
Trpí neustálym smädom? Asi máte doma diapsíka, rýchlo k veterinárovi!

Trpí neustálym smädom? Asi máte doma diapsíka, rýchlo k veterinárovi!

19.11.2017
Mnohé diagnózy, ktoré si spájame len s nami ľuďmi, ohrozujú aj domácich miláčikov. Cukrovka sa týka najmä sučiek a zistíte ju rýchlo,... Čítať viac
 
Chystáte sa do Mexika? Neobíďte obchodníkov s kobylkami!

Chystáte sa do Mexika? Neobíďte obchodníkov s kobylkami!

19.11.2017
Chcete ochutnať niečo, čo zaručene nepoznáte? V mexickom Oaxace sa vám tento sen splní. Len sa netreba báť, lebo v ponuke je aj hmyz či... Čítať viac
 
 

wanda.sk