Zdravá maškrta: Ríbezľová terina vás osvieži

18.06.2009

Sezóna ríbezlí je tu, tak si ju dobre užite! Toto drobné ovocie je totiž doslova nabité vitamínom C, ktorý potrebujeme v každom ročnom období.

Aj vám pripomínajú ríbezle každoročný začiatok leta, keď vás rodičia vyhnali do záhrady oberať šťavnaté bobule? Vtedy ste z tohto ovocia asi veľkú radosť nemali, ale svojmu telu ste dopriali veľké množstvo vitamínov. Doprajte si toto sladkokyslé ovocie a budete zdraví!

Cievy v bezpečí

Okrem céčka, na ktoré sú bohaté najmä čierne ríbezle, sa v nich vďaka karoténu vytvára aj vitamín A, ktorý významne posilní vašu imunitu. Chráni všetky sliznice v tele. 
O vaše pevné nervy sa zase postará niacín, teda vitamín B3, ktorého je v ríbezliach takisto dosť. Obsahujú aj vitamín B5, ktorý vám udrží zdravé vlasy, nechty aj kožu. 
Ríbezle vám dodajú takisto vápnik, draslík či magnézium, ktorý je dobrý na srdce, nervy aj svaly. Mangán vám zase zdvihne náladu a železo podporí tvorbu krvi. Ak máte problémy s cievami, naservírujte si najmä čierne ríbezle. Obsahujú totiž rutín, ktorý je skvelý na ich kondíciu. 
Ani v prípade, že trpíte infekciami močových ciest, by ríbezle určite nemali chýbať na vašom tanieri. 
Čaj zo sušených ríbezlí alebo z ich listov zase pomáha pri teplote a bolestiach hrdla.


Ríbezľová terina

POTREBUJEME: 
5 plátkov želatíny, 500 g rôznofarebných ríbezlí + trochu na ozdobenie, 4 PL práškového cukru, 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL malinového likéru, 400 g nízkotučného jogurtu, lístky čerstvej medovky alebo mäty na ozdobenie

AKO NA TO: 
1. Želatínu rozpustíme v studenej vode a dobre vytlačíme. Potom ju zohrejeme s trochou tekutiny. 
2. Umyté, odkvapkané ríbezle dáme do misky a posypeme práškovým cukrom. Pridáme k nim citrónovú šťavu a malinový likér a premiešame. 
3. Formu na terinu alebo inú hranatú formu opláchneme studenou vodou a vyložíme potravinárskou fóliou. Jogurt vymiešame nahladko, pridáme rozpustenú želatínu a vylejeme na ríbezle. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme do formy. 
4. Naplnenú formu prekryjeme fóliou a necháme 4 až 5 hodín postáť v chladničke. 
5. Vychladnutú, stuhnutú terinu vyberieme z formy a pokrájame na plátky hrubé asi 1,5 cm. Podávame ozdobenú čerstvými ríbezľami a lístkami medovky alebo mäty. (ma)

Autor: MARTINA KORBAŠOVÁ, Foto: MICHAL SMRČOK

Ďalšie články z tejto sekcie

Omyl! Vychýrená rastlina v skutočnosti vôbec nepomáha, tvrdia vedci

Omyl! Vychýrená rastlina v skutočnosti vôbec nepomáha, tvrdia vedci

včera
História stromu na „pamäť“ siaha do obdobia prvohôr. Nespoliehajte sa však na to, že vám osvieži spomienky. Vedci tvrdia, že najpopulárnejšia... Čítať viac
 
Pamäť klame. Kedy vám hypnóza navráti stratené spomienky? 

Pamäť klame. Kedy vám hypnóza navráti stratené spomienky? 

30.11.2016
Neviete, kam ste odložili dôležitý dokument alebo obálku s peniazmi? Obráťte sa na hypnoterapeuta, ktorý vám osvieži pamäť. Na detaily... Čítať viac
 
Nová príčina rakoviny: Pozrite, z čoho vám môže hroziť, hoci žijete zdravo

Nová príčina rakoviny: Pozrite, z čoho vám môže hroziť, hoci žijete zdravo

29.11.2016
Vážna choroba môže byť následkom vášnivého cestovateľského koníčka. Riziko je rovnaké, ako keby ste boli obézni! Čítať viac
 
Zápcha v črevách: Tráveniu dajte zelenú. Pomôže ranný rituál

Zápcha v črevách: Tráveniu dajte zelenú. Pomôže ranný rituál

28.11.2016
Brucho vám ide prasknúť, potrebujete, no nejde to. Zápcha trápi mnoho ľudí. Tráveniu musíte pomáhať. Čítať viac
 
Hrejivé menu na chladné dni: Poteší vás, aké mňamky si môžete smelo dopriať

Hrejivé menu na chladné dni: Poteší vás, aké mňamky si môžete smelo dopriať

27.11.2016
Dajte si pečenú kačku a zapite ju medovinou. Vraj to nie je zdravé? Na jeseň áno! Čítať viac
 
 

wanda.sk