Zdravá maškrta: Ríbezľová terina vás osvieži

18.06.2009

Sezóna ríbezlí je tu, tak si ju dobre užite! Toto drobné ovocie je totiž doslova nabité vitamínom C, ktorý potrebujeme v každom ročnom období.

Aj vám pripomínajú ríbezle každoročný začiatok leta, keď vás rodičia vyhnali do záhrady oberať šťavnaté bobule? Vtedy ste z tohto ovocia asi veľkú radosť nemali, ale svojmu telu ste dopriali veľké množstvo vitamínov. Doprajte si toto sladkokyslé ovocie a budete zdraví!

Cievy v bezpečí

Okrem céčka, na ktoré sú bohaté najmä čierne ríbezle, sa v nich vďaka karoténu vytvára aj vitamín A, ktorý významne posilní vašu imunitu. Chráni všetky sliznice v tele. 
O vaše pevné nervy sa zase postará niacín, teda vitamín B3, ktorého je v ríbezliach takisto dosť. Obsahujú aj vitamín B5, ktorý vám udrží zdravé vlasy, nechty aj kožu. 
Ríbezle vám dodajú takisto vápnik, draslík či magnézium, ktorý je dobrý na srdce, nervy aj svaly. Mangán vám zase zdvihne náladu a železo podporí tvorbu krvi. Ak máte problémy s cievami, naservírujte si najmä čierne ríbezle. Obsahujú totiž rutín, ktorý je skvelý na ich kondíciu. 
Ani v prípade, že trpíte infekciami močových ciest, by ríbezle určite nemali chýbať na vašom tanieri. 
Čaj zo sušených ríbezlí alebo z ich listov zase pomáha pri teplote a bolestiach hrdla.


Ríbezľová terina

POTREBUJEME: 
5 plátkov želatíny, 500 g rôznofarebných ríbezlí + trochu na ozdobenie, 4 PL práškového cukru, 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL malinového likéru, 400 g nízkotučného jogurtu, lístky čerstvej medovky alebo mäty na ozdobenie

AKO NA TO: 
1. Želatínu rozpustíme v studenej vode a dobre vytlačíme. Potom ju zohrejeme s trochou tekutiny. 
2. Umyté, odkvapkané ríbezle dáme do misky a posypeme práškovým cukrom. Pridáme k nim citrónovú šťavu a malinový likér a premiešame. 
3. Formu na terinu alebo inú hranatú formu opláchneme studenou vodou a vyložíme potravinárskou fóliou. Jogurt vymiešame nahladko, pridáme rozpustenú želatínu a vylejeme na ríbezle. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme do formy. 
4. Naplnenú formu prekryjeme fóliou a necháme 4 až 5 hodín postáť v chladničke. 
5. Vychladnutú, stuhnutú terinu vyberieme z formy a pokrájame na plátky hrubé asi 1,5 cm. Podávame ozdobenú čerstvými ríbezľami a lístkami medovky alebo mäty. (ma)

Autor: MARTINA KORBAŠOVÁ, Foto: MICHAL SMRČOK

Ďalšie články z tejto sekcie

Problematickí dospelí: Bezohľadní, nepokojní a zlostní. ADHD nemusí byť tragédia

Problematickí dospelí: Bezohľadní, nepokojní a zlostní. ADHD nemusí byť tragédia

včera
Poruchy pozornosti spojené s hyperaktivitou sa netýkajú iba detí. Viaceré štúdie potvrdili, že 30 % - 70 % detí s ADHD trpí príznakmi... Čítať viac
 
Tip nielen na dnes: Vystúpte z auta a vykročte s čistou hlavou

Tip nielen na dnes: Vystúpte z auta a vykročte s čistou hlavou

včera
Kedy ste naposledy sedeli na bicykli alebo ste išli pešo do práce? Dnes je na to ideálny čas. Deň bez áut vám pripomenie ekologickejšie... Čítať viac
 
Bolesti brucha? Zápal pankreasu začína nenápadne, no ide vám o život!

Bolesti brucha? Zápal pankreasu začína nenápadne, no ide vám o život!

21.09.2017
Bolesti brucha nepodceňujte, ani keď sa hlásia iba občas, najmä po jedle. Nemusí ísť o neškodnú diétnu chybu, ale o pankreas. Čítať viac
 
Užite si kúpele s liečivými procedúrami a októbrovým Zdravím

Užite si kúpele s liečivými procedúrami a októbrovým Zdravím

21.09.2017
Teplý kúpeľ odplaví únavu, ale v  termálnej vode z Perly Karpát sa rozpustí aj bolesť kĺbov. Ak sa k tomu všetkému zbavíte skrytých... Čítať viac
 
Nenápadný spolubývajúci: Môže za rakovinu pľúc! Vetráte?

Nenápadný spolubývajúci: Môže za rakovinu pľúc! Vetráte?

20.09.2017
Hoci je druhou najčastejšou príčinou rakoviny pľúc, zatiaľ ho neberú príliš vážne ani naši stavbári, ani legislatíva. Čítať viac
 
 

wanda.sk