Zdravá maškrta: Ríbezľová terina vás osvieži

18.06.2009

Sezóna ríbezlí je tu, tak si ju dobre užite! Toto drobné ovocie je totiž doslova nabité vitamínom C, ktorý potrebujeme v každom ročnom období.

Aj vám pripomínajú ríbezle každoročný začiatok leta, keď vás rodičia vyhnali do záhrady oberať šťavnaté bobule? Vtedy ste z tohto ovocia asi veľkú radosť nemali, ale svojmu telu ste dopriali veľké množstvo vitamínov. Doprajte si toto sladkokyslé ovocie a budete zdraví!

Cievy v bezpečí

Okrem céčka, na ktoré sú bohaté najmä čierne ríbezle, sa v nich vďaka karoténu vytvára aj vitamín A, ktorý významne posilní vašu imunitu. Chráni všetky sliznice v tele. 
O vaše pevné nervy sa zase postará niacín, teda vitamín B3, ktorého je v ríbezliach takisto dosť. Obsahujú aj vitamín B5, ktorý vám udrží zdravé vlasy, nechty aj kožu. 
Ríbezle vám dodajú takisto vápnik, draslík či magnézium, ktorý je dobrý na srdce, nervy aj svaly. Mangán vám zase zdvihne náladu a železo podporí tvorbu krvi. Ak máte problémy s cievami, naservírujte si najmä čierne ríbezle. Obsahujú totiž rutín, ktorý je skvelý na ich kondíciu. 
Ani v prípade, že trpíte infekciami močových ciest, by ríbezle určite nemali chýbať na vašom tanieri. 
Čaj zo sušených ríbezlí alebo z ich listov zase pomáha pri teplote a bolestiach hrdla.


Ríbezľová terina

POTREBUJEME: 
5 plátkov želatíny, 500 g rôznofarebných ríbezlí + trochu na ozdobenie, 4 PL práškového cukru, 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL malinového likéru, 400 g nízkotučného jogurtu, lístky čerstvej medovky alebo mäty na ozdobenie

AKO NA TO: 
1. Želatínu rozpustíme v studenej vode a dobre vytlačíme. Potom ju zohrejeme s trochou tekutiny. 
2. Umyté, odkvapkané ríbezle dáme do misky a posypeme práškovým cukrom. Pridáme k nim citrónovú šťavu a malinový likér a premiešame. 
3. Formu na terinu alebo inú hranatú formu opláchneme studenou vodou a vyložíme potravinárskou fóliou. Jogurt vymiešame nahladko, pridáme rozpustenú želatínu a vylejeme na ríbezle. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme do formy. 
4. Naplnenú formu prekryjeme fóliou a necháme 4 až 5 hodín postáť v chladničke. 
5. Vychladnutú, stuhnutú terinu vyberieme z formy a pokrájame na plátky hrubé asi 1,5 cm. Podávame ozdobenú čerstvými ríbezľami a lístkami medovky alebo mäty. (ma)

Autor: MARTINA KORBAŠOVÁ, Foto: MICHAL SMRČOK

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Čo robiť, keď vás popŕhli medúza alebo stúpite na ježka?

Čo robiť, keď vás popŕhli medúza alebo stúpite na ježka?

dnes
Radosť z dovolenky môže byť razom fuč, ak natrafíte na útok zdanlivo nenápadnej potvory s bolestivými následkami. Čítať viac
 
Nafukuje vás? Urobte si doma TEST na intoleranciu laktózy

Nafukuje vás? Urobte si doma TEST na intoleranciu laktózy

dnes
Máte bolesti brucha po káve s mliekom, nafukuje vás zo zmrzliny a omáčkam sa vyhýbate, pretože vás vždy preženie? Jednoduchý test na... Čítať viac
 
VIDEO: Vedci našli spôsob, ako nechať zmiznúť telo. Vylieči psychiku?

VIDEO: Vedci našli spôsob, ako nechať zmiznúť telo. Vylieči psychiku?

včera
Šialený nápad či seriózny liek proti bolesti a psychickým problémom? Vedci odhaľujú, aký je mozog prelietavý. Čítať viac
 
TEST: Baví vás stávkovať? Zistite, či ste neprekročili hranicu nevinnej zábavy

TEST: Baví vás stávkovať? Zistite, či ste neprekročili hranicu nevinnej zábavy

včera
Baví vás tipovať športové výsledky? Hádzať mince do výherných automatov? Hrať ruletu? Kedy sa už zábava mení na závislosť? Čítať viac
 
Lekárka radí: Slnko je ostré, no má zmysel chrániť sa krémom s SPF aj na prechádzke?

Lekárka radí: Slnko je ostré, no má zmysel chrániť sa krémom s SPF aj na prechádzke?

13.08.2018
Slniečko je aj v našich končinách také ostré, že máme oprávnený strach zo spálenia sa aj pri krátkom pobyte vonku. Treba sa natrieť pred... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Zdravá maškrta: Ríbezľová terina vás osvieži
MARTINA KORBAŠOVÁ
Foto: MICHAL SMRČOK