Zdravá maškrta: Ríbezľová terina vás osvieži

18.06.2009

Sezóna ríbezlí je tu, tak si ju dobre užite! Toto drobné ovocie je totiž doslova nabité vitamínom C, ktorý potrebujeme v každom ročnom období.

Aj vám pripomínajú ríbezle každoročný začiatok leta, keď vás rodičia vyhnali do záhrady oberať šťavnaté bobule? Vtedy ste z tohto ovocia asi veľkú radosť nemali, ale svojmu telu ste dopriali veľké množstvo vitamínov. Doprajte si toto sladkokyslé ovocie a budete zdraví!

Cievy v bezpečí

Okrem céčka, na ktoré sú bohaté najmä čierne ríbezle, sa v nich vďaka karoténu vytvára aj vitamín A, ktorý významne posilní vašu imunitu. Chráni všetky sliznice v tele. 
O vaše pevné nervy sa zase postará niacín, teda vitamín B3, ktorého je v ríbezliach takisto dosť. Obsahujú aj vitamín B5, ktorý vám udrží zdravé vlasy, nechty aj kožu. 
Ríbezle vám dodajú takisto vápnik, draslík či magnézium, ktorý je dobrý na srdce, nervy aj svaly. Mangán vám zase zdvihne náladu a železo podporí tvorbu krvi. Ak máte problémy s cievami, naservírujte si najmä čierne ríbezle. Obsahujú totiž rutín, ktorý je skvelý na ich kondíciu. 
Ani v prípade, že trpíte infekciami močových ciest, by ríbezle určite nemali chýbať na vašom tanieri. 
Čaj zo sušených ríbezlí alebo z ich listov zase pomáha pri teplote a bolestiach hrdla.


Ríbezľová terina

POTREBUJEME: 
5 plátkov želatíny, 500 g rôznofarebných ríbezlí + trochu na ozdobenie, 4 PL práškového cukru, 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL malinového likéru, 400 g nízkotučného jogurtu, lístky čerstvej medovky alebo mäty na ozdobenie

AKO NA TO: 
1. Želatínu rozpustíme v studenej vode a dobre vytlačíme. Potom ju zohrejeme s trochou tekutiny. 
2. Umyté, odkvapkané ríbezle dáme do misky a posypeme práškovým cukrom. Pridáme k nim citrónovú šťavu a malinový likér a premiešame. 
3. Formu na terinu alebo inú hranatú formu opláchneme studenou vodou a vyložíme potravinárskou fóliou. Jogurt vymiešame nahladko, pridáme rozpustenú želatínu a vylejeme na ríbezle. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme do formy. 
4. Naplnenú formu prekryjeme fóliou a necháme 4 až 5 hodín postáť v chladničke. 
5. Vychladnutú, stuhnutú terinu vyberieme z formy a pokrájame na plátky hrubé asi 1,5 cm. Podávame ozdobenú čerstvými ríbezľami a lístkami medovky alebo mäty. (ma)

Autor: MARTINA KORBAŠOVÁ, Foto: MICHAL SMRČOK

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Vyrovnajte spánkový dlh! Poznáte paradox zdravého oddychu?

Vyrovnajte spánkový dlh! Poznáte paradox zdravého oddychu?

dnes
To, či ste nočná sova alebo ranné vtáča zväčša záleží od genetiky. No nastaviť si skoršie budík má viaceré výhody pre obe skupiny ľudí.... Čítať viac
 
Suchý vzduch praje alergénom a vírusu chrípky. Máte ho v norme?

Suchý vzduch praje alergénom a vírusu chrípky. Máte ho v norme?

včera
Príliš vlhký vzduch vyvoláva rovnaké problémy ako suchý. Pod 40 percentami zaťažuje dýchacie cesty. Koľko máte? Čítať viac
 
Novinka! Mobilná appka vás upozorní na psychickú chorobu

Novinka! Mobilná appka vás upozorní na psychickú chorobu

19.05.2018
Analýzou intonácie hlasu pri bežných telefonátoch dokáže váš mobil zistiť, či sa nerútite do depresie. Čítať viac
 
VIDEO: Skúsili sme za vás tréning proti stresu. Metóda MBSR je TOP!

VIDEO: Skúsili sme za vás tréning proti stresu. Metóda MBSR je TOP!

18.05.2018
Búšenie srdca, spotené ruky, prchké reakcie a vnútorný nepokoj. Máte stres. Nevyhnete sa mu, no za dva mesiace ho budete zvládať lepšie.... Čítať viac
 
Herečka Petra Vajdová sa lieči zo závislosti. Koľkí ju naozaj prekonajú? 

Herečka Petra Vajdová sa lieči zo závislosti. Koľkí ju naozaj prekonajú? 

17.05.2018
Pred pár dňami sa objavila informácia, že sa Petra Vajdová (33) aktuálne podrobuje protialkoholickej liečbe v zahraničí. Dobrovoľne.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Zdravá maškrta: Ríbezľová terina vás osvieži
MARTINA KORBAŠOVÁ
Foto: MICHAL SMRČOK