predplatne
 

Zdravá maškrta: Ríbezľová terina vás osvieži

18.06.2009

Sezóna ríbezlí je tu, tak si ju dobre užite! Toto drobné ovocie je totiž doslova nabité vitamínom C, ktorý potrebujeme v každom ročnom období.

Aj vám pripomínajú ríbezle každoročný začiatok leta, keď vás rodičia vyhnali do záhrady oberať šťavnaté bobule? Vtedy ste z tohto ovocia asi veľkú radosť nemali, ale svojmu telu ste dopriali veľké množstvo vitamínov. Doprajte si toto sladkokyslé ovocie a budete zdraví!

Cievy v bezpečí

Okrem céčka, na ktoré sú bohaté najmä čierne ríbezle, sa v nich vďaka karoténu vytvára aj vitamín A, ktorý významne posilní vašu imunitu. Chráni všetky sliznice v tele. 
O vaše pevné nervy sa zase postará niacín, teda vitamín B3, ktorého je v ríbezliach takisto dosť. Obsahujú aj vitamín B5, ktorý vám udrží zdravé vlasy, nechty aj kožu. 
Ríbezle vám dodajú takisto vápnik, draslík či magnézium, ktorý je dobrý na srdce, nervy aj svaly. Mangán vám zase zdvihne náladu a železo podporí tvorbu krvi. Ak máte problémy s cievami, naservírujte si najmä čierne ríbezle. Obsahujú totiž rutín, ktorý je skvelý na ich kondíciu. 
Ani v prípade, že trpíte infekciami močových ciest, by ríbezle určite nemali chýbať na vašom tanieri. 
Čaj zo sušených ríbezlí alebo z ich listov zase pomáha pri teplote a bolestiach hrdla.


Ríbezľová terina

POTREBUJEME: 
5 plátkov želatíny, 500 g rôznofarebných ríbezlí + trochu na ozdobenie, 4 PL práškového cukru, 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL malinového likéru, 400 g nízkotučného jogurtu, lístky čerstvej medovky alebo mäty na ozdobenie

AKO NA TO: 
1. Želatínu rozpustíme v studenej vode a dobre vytlačíme. Potom ju zohrejeme s trochou tekutiny. 
2. Umyté, odkvapkané ríbezle dáme do misky a posypeme práškovým cukrom. Pridáme k nim citrónovú šťavu a malinový likér a premiešame. 
3. Formu na terinu alebo inú hranatú formu opláchneme studenou vodou a vyložíme potravinárskou fóliou. Jogurt vymiešame nahladko, pridáme rozpustenú želatínu a vylejeme na ríbezle. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme do formy. 
4. Naplnenú formu prekryjeme fóliou a necháme 4 až 5 hodín postáť v chladničke. 
5. Vychladnutú, stuhnutú terinu vyberieme z formy a pokrájame na plátky hrubé asi 1,5 cm. Podávame ozdobenú čerstvými ríbezľami a lístkami medovky alebo mäty. (ma)

Autor: MARTINA KORBAŠOVÁ, Foto: MICHAL SMRČOK
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Solárium? Najnebezpečnejšie do 30 rokov, varujú vedci!

Solárium? Najnebezpečnejšie do 30 rokov, varujú vedci!

včera
Spojitosť medzi stúpajúcou popularitou solárií a pribúdajúcimi zhubnými kožnými nádormi potvrdili aj talianski a francúzski... Čítať viac
 
Dostanete rakovinu alebo infarkt? Čo všetko o vás genetici vedia odhaliť?

Dostanete rakovinu alebo infarkt? Čo všetko o vás genetici vedia odhaliť?

24.05.2019
Minulosť svojich predkov si nesiete v génoch rovnako ako svoju budúcnosť. Ktorým chorobám sa nevyhnete a ktoré vás obídu oblúkom,... Čítať viac
 
Ničíte si v práci zdravie? Tieto choroby z povolania postihujú najviac Slovákov

Ničíte si v práci zdravie? Tieto choroby z povolania postihujú najviac Slovákov

23.05.2019
Takmer polovicu prípadov chorôb z povolania na Slovensku tvoria ochorenia horných končatín z prílišnej záťaže.  Čítať viac
 
TEST: Odpovedzte na otázky a zistite či vám hrozí ochorenie obličiek

TEST: Odpovedzte na otázky a zistite či vám hrozí ochorenie obličiek

23.05.2019
Chcete vedieť, ako sú na tom vaše obličky? Test prezradí, či patríte do rizikovej skupiny a hrozí vám hrozí chronické ochorenie. Čítať viac
 
Sníval sa vám príjemný sen a chcete v ňom pokračovať? Vieme, ako na to!

Sníval sa vám príjemný sen a chcete v ňom pokračovať? Vieme, ako na to!

22.05.2019
Ak ste sa prebudili v najlepšom a chceli by ste vedieť, ako sa sen skončí, môžete ho dosnívať. Podľa expertov sa dá prerušované snívanie... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Zdravá maškrta: Ríbezľová terina vás osvieži
MARTINA KORBAŠOVÁ
Foto: MICHAL SMRČOK