Zdravá maškrta: Ríbezľová terina vás osvieži

18.06.2009

Sezóna ríbezlí je tu, tak si ju dobre užite! Toto drobné ovocie je totiž doslova nabité vitamínom C, ktorý potrebujeme v každom ročnom období.

Aj vám pripomínajú ríbezle každoročný začiatok leta, keď vás rodičia vyhnali do záhrady oberať šťavnaté bobule? Vtedy ste z tohto ovocia asi veľkú radosť nemali, ale svojmu telu ste dopriali veľké množstvo vitamínov. Doprajte si toto sladkokyslé ovocie a budete zdraví!

Cievy v bezpečí

Okrem céčka, na ktoré sú bohaté najmä čierne ríbezle, sa v nich vďaka karoténu vytvára aj vitamín A, ktorý významne posilní vašu imunitu. Chráni všetky sliznice v tele. 
O vaše pevné nervy sa zase postará niacín, teda vitamín B3, ktorého je v ríbezliach takisto dosť. Obsahujú aj vitamín B5, ktorý vám udrží zdravé vlasy, nechty aj kožu. 
Ríbezle vám dodajú takisto vápnik, draslík či magnézium, ktorý je dobrý na srdce, nervy aj svaly. Mangán vám zase zdvihne náladu a železo podporí tvorbu krvi. Ak máte problémy s cievami, naservírujte si najmä čierne ríbezle. Obsahujú totiž rutín, ktorý je skvelý na ich kondíciu. 
Ani v prípade, že trpíte infekciami močových ciest, by ríbezle určite nemali chýbať na vašom tanieri. 
Čaj zo sušených ríbezlí alebo z ich listov zase pomáha pri teplote a bolestiach hrdla.


Ríbezľová terina

POTREBUJEME: 
5 plátkov želatíny, 500 g rôznofarebných ríbezlí + trochu na ozdobenie, 4 PL práškového cukru, 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL malinového likéru, 400 g nízkotučného jogurtu, lístky čerstvej medovky alebo mäty na ozdobenie

AKO NA TO: 
1. Želatínu rozpustíme v studenej vode a dobre vytlačíme. Potom ju zohrejeme s trochou tekutiny. 
2. Umyté, odkvapkané ríbezle dáme do misky a posypeme práškovým cukrom. Pridáme k nim citrónovú šťavu a malinový likér a premiešame. 
3. Formu na terinu alebo inú hranatú formu opláchneme studenou vodou a vyložíme potravinárskou fóliou. Jogurt vymiešame nahladko, pridáme rozpustenú želatínu a vylejeme na ríbezle. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme do formy. 
4. Naplnenú formu prekryjeme fóliou a necháme 4 až 5 hodín postáť v chladničke. 
5. Vychladnutú, stuhnutú terinu vyberieme z formy a pokrájame na plátky hrubé asi 1,5 cm. Podávame ozdobenú čerstvými ríbezľami a lístkami medovky alebo mäty. (ma)

Autor: MARTINA KORBAŠOVÁ, Foto: MICHAL SMRČOK

Ďalšie články z tejto sekcie

Pozeráte TV viac ako 5 hodín denne? Toto sa začne diať s vaším telom

Pozeráte TV viac ako 5 hodín denne? Toto sa začne diať s vaším telom

21.02.2017
Radi vysedávate pred telkou? Nepreháňajte to! Japonskí vedci zistili, že trávenie času pri televízore zvyšuje vážne zdravotné riziká.... Čítať viac
 
FOTO: Zabúdate piť vodu? Týchto 7 jedál vás zachráni, prirodzene hydratujú

FOTO: Zabúdate piť vodu? Týchto 7 jedál vás zachráni, prirodzene hydratujú

20.02.2017
Aj vám sa stáva, že prídete po práci domov a zistíte, že ste cez deň takmer nič nevypili? Doháňať všetko večer nie je správne. Zabaľte... Čítať viac
 
FOTO: Slávni cukrovkári. Ako chutí sladký život plný obmedzení?

FOTO: Slávni cukrovkári. Ako chutí sladký život plný obmedzení?

19.02.2017
Cukrovka vám nemusí prekaziť ani tie najsmelšie životné plány, potvrdzuje Veronika Balcová (23), vlaňajšia finalistka Miss Universe.... Čítať viac
 
Poškriabaná rohovka či snežná fatamorgána. Neverili by ste, čo sa prihodí pri zimnom šantení

Poškriabaná rohovka či snežná fatamorgána. Neverili by ste, čo sa prihodí pri zimnom šantení

18.02.2017
Stalo sa vám, že ste na svahu nevideli ani na centimeter pred seba a už vôbec nie pod seba? Jasné svetlo a biely terén klamlivo splývajúci... Čítať viac
 
Nadmerné potenie vyrieši kúpeľ vo vaničke či chirurgický zákrok

Nadmerné potenie vyrieši kúpeľ vo vaničke či chirurgický zákrok

17.02.2017
Ak mokré mapy pod pazuchami nevyrieši antiperspirant, musia nastúpiť tvrdšie zbrane. Zachrániť vás môže napríklad aj prúd. Čítať viac
 
 

wanda.sk