Zázračné hurmikaki: Odoženie stres aj únavu, pomôže obličkám a imunite

27.12.2011

Kaki alebo hurmikaki sa stali celoeurópskym hitom zimnej sezóny. Oranžové plody pripomínajú rajčiny a správne vyzreté chutia ako žltý melón, mrkva a jabĺčko dohromady. Keď pôjdete na nákup, určite ich neprehliadnite!

V Číne a Japonsku patrí kaki k absolútne najobľúbenejšiemu ovociu. Rozdiely medzi jednotlivými odrodami spočívajú vo veľkosti, v tvare, chuti a tvrdosti plodov.

V Číne a Japonsku patrí kaki k absolútne najobľúbenejšiemu ovociu. Rozdiely medzi jednotlivými odrodami spočívajú vo veľkosti, v tvare, chuti a tvrdosti plodov.Autor: profimedia.sk

Španielska Valencia je domovom azda najobľúbenejšej odrody – ovocia hurmikaki kaki persimon, ktorá nerastie nikde inde na svete. Celé leto tu pod horúcou oblohou zrejú okrúhle oranžové plody. Keď udrie mráz a studená zima zalieza pod kožu, prichádza ich čas. Široká paleta vitamínov, ktoré do nich vložilo rozpálené slnko, pridá na kráse a zdraví každému, kto je ochotný sa s nimi zoznámiť.

GUĽATÉ ZDRAVIE

V domovskej krajine sú hurmikaki obľúbené pre svoju sladkú, no zároveň jedinečnú chuť, ale aj nízku energetickú hodnotu a blahodarné účinky na celý organizmus. Odborníci ich považujú za významný zdroj vitamínov skupiny B, tiamínu, riboflavínu, niacínu, vitamínu C a najmä vitamínu A. Dužina, ktorá obsahuje až osemdesiat percent vody, má veľké množstvo vlákniny, prírodných antioxidantov, fosforu či magnézia. Je dokázané, že kaki posilňujú imunitný systém.

Kaki upravujú metabolizmus, zmierňujú stres, napätie, nervozitu, únavu, ale i svalové bolesti. Podporujú zdravý rast a vývoj kostí. Sú vynikajúce pre ľudí so srdcovo-cievnymi problémami. Práve pre vysoký podiel vlákniny a kombinovaných fenolov sú ideálnym doplnkom rozličných špecializovaných diét.

Ešte stále sme vás nepresvedčili, že kaki sú malý slnečný zázrak? Lekári ich odporúčajú aj pacientom s chorou pečeňou i obličkami. Vďaka pektínu, ktorý reguluje funkciu čriev, a spomínaným vitamínom, sú vhodné pre deti všetkých vekových kategórií a tehotné ženy. Tak čo, ochutnáte?

NEODOLÁVAJTE!

Charakteristická sladkosť, ľahké čistenie i krájanie, aj toto sú dôvody, pre ktoré sú čoraz obľúbenejšie. Vyzreté plody pripomínajú oranžové paradajky. Majú však lesklejšiu a pevnejšiu šupku. Zastavte sa na tržnici alebo v hypermarkete, siahnite po niektorom kúsku a privoňajte. Cítite vôňu leta a vanilky? Tak to má byť! Vnútorná štruktúra pripomína tekvicu, broskyňu alebo žltý melón.

Pozor: nezrelé hurmikaki majú nepríjemne trpkú chuť. No správne vyzreté sú hotovou lahôdkou. Ťažko to opísať. Niekomu pripomínajú žltý melón, iní v nich zacítia aj mrkvu či jabĺčko.

ZMRZLINA PRE DOSPELÝCH

Kaki si môžete nakrájať „na lodičky“ a zjesť ako jablko. Dokonca aj so šupkou. No môžete ju ošúpať a chutné kúsočky pridať do ovocného šalátu. Využitie je veľmi pestré. Používajú sa aj na zdobenie pokrmov. Francúzi ich dokonca zavárajú na kompót. Ak rozkrojíte kaki na polovicu a dužinu vyberiete lyžicou, vytvoríte originálne misky na zmrzlinový pohár.

Stačí ich už len vytrieť likérom, pridať kopčeky obľúbenej zmrzliny, vrch poliať rozmixovanou alebo prepasírovanou dužinou a podávať! Pozvite si priateľov. Pri praskajúcom kozube nemusíte servírovať vždy len varené víno. Táto netradičná, skvelá a originálna zmrzlina bude mať úspech. Kaki milujú Číňania, Vietnamci i Rusi. Plody rozkrojené na polovice zapečú s prírodným cukrom, so škoricou a s plátkom masla, čím vznikne chutný dezert.

Autor: ZDRAVIE

Ďalšie články z tejto sekcie

7 príznakov, ktorým vás telo upozorní na nedostatok bielkovín

7 príznakov, ktorým vás telo upozorní na nedostatok bielkovín

dnes
Bez proteínov sa naše telo nezaobíde. Športovci ich často užívajú viac, ako by mali, ale veľa ľudí ich má v tele nedostatok. Skúsme spolu... Čítať viac
 
Stephen Hawking chce zachrániť zdravotníctvo: Je v kríze, potrebuje nátlak!

Stephen Hawking chce zachrániť zdravotníctvo: Je v kríze, potrebuje nátlak!

včera
Vedec Stephen Hawking vyhlásil, že bez systému zdravotníctva vo svojej krajine by dnes nebol medzi živými a rád by mu teraz splatil... Čítať viac
 
Nad limitom: Aké zdravotné riziká hrozia horolezcom?

Nad limitom: Aké zdravotné riziká hrozia horolezcom?

17.09.2017
Na Mount Evereste praskajú horolezcom od kašľa rebrá. Prirýchly postup môže spôsobiť opuch mozgu. O zdravotných rizikách na najvyššom... Čítať viac
 
Reportáž z kolísky meditácie: Magdaléna sa učila od majstrov

Reportáž z kolísky meditácie: Magdaléna sa učila od majstrov

17.09.2017
Ľudia meditujú, aby našli vnútorný pokoj, zbavili sa depresií či zlepšili sa v učení. Alebo len tak zo zvedavosti – ako ja. Čítať viac
 
Triky ako s obhrýzaním nechtov navždy skoncovať

Triky ako s obhrýzaním nechtov navždy skoncovať

16.09.2017
Obhrýzanie nechtov sa môže skončiť deformáciami prstov. Kožný lekár zápal upokojí, ale problém často vyrieši až niekto iný. Čítať viac
 
 

wanda.sk