Originálne recepty z lesných plodov

09. januára 2012, 14:54
Tip redakcii

Dražické ženy vydali kalendár z nazbieraných lesných plodov. Ponúkame vám zopár originálnych receptov zo zdravých a chutných lesných plodov. A možno máte inšpiráciu aj vy do roku 2012...

Ponúkame vám zopár originálnych receptov zo zdravých a chutných lesných plodov.

Ponúkame vám zopár originálnych receptov zo zdravých a chutných lesných plodov.

Autor: Peter Mišo

DOMÁCI ČUČORIEDKOVÝ DŽEM (recept Marty Gortovej z Dražíc)

Na kilogram čučoriedok potrebujete asi 300-500 g cukru. Polovicu umytých čučoriedok varíme s polovicou cukru asi 15 minút v rajnici. Pridáme druhú polovicu ovocia i cukru a varíme ďalej, až kým džem nezrôsolovatie (asi ďalších 15 – 20 minút). Ak pridáme na kilogram ovocia šťavu z jedného citróna, džem bude mať lepšiu chuť a zrôsolovatie. Počas varenia zbierame penu, ešte za tepla plníme džem do fľaštičiek a uložíme pod deku.

ČUČORIEDKY V RUME (recept Marty Gortovej z Dražíc)

Čučoriedky umyjeme, necháme odkvapkať a obschnúť. Do pohárika ukladáme vrstvu čučoriedok, posypeme kryštálovým cukrom a zalejeme rumom tak, aby o 1 cm presahoval cez ovocie. Naplnený pohár uzavrieme viečkom, odložíme na chladné a tmavé miesto. Používame na voľnú konzumáciu a pri príprave ovocných pohárov.

ČUČORIEDKOVÝ SIRUP (recept Boženy Roženkovej z Rimavskej Soboty)

Prebraté a umyté čučoriedky rozmačkáme. Na 1,5 kg čučoriedok pridáme 2 litre vody, 4 g kyseliny citrónovej a odložíme na 14 hodín na chladné miesto. Potom zmes necháme odkvapkať cez plátno. Na 1 liter šťavy pridáme 0,9 kg kryštálového cukru. Krátko privedieme do varu, môžeme pridať štipku petolu, naplníme do fliaš a uložíme vychladnúť pod deku.

ČUČORIEDKOVÉ LIEVANCE (recept Márie Pásztorovej z Dražíc)

Pripravíme si 1 malý pohár zaváraných čučoriedok (môžu byť aj čerstvé – 200 g), 150 g polohrubej múky, 125 ml mlieka, 100 ml kyslej smotany, 2 vajcia, štipku soli, 20 g masla, olej na vypekanie, práškový cukor na posypanie. Pripravíme si cesto: múku, soľ, mlieko a smotanu šľaháme do hladka. Žĺtky primiešame do cesta a bielky odložíme. Rozpustíme maslo, necháme vychladnúť a potom primiešame do cesta. Bielka vyšľaháme a pridáme zľahka do cesta. Na panvici na lievance pečieme lievance: nalejeme cesto, posypeme čučoriedkami a pečieme spodnú stranu do červena, potom obrátime a pečieme druhú stranu. Hotové posypeme práškovým cukrom. Čučoriedky môžeme aj všetky zamiešať do cesta a tak piecť lievance.

BRUSNICOVÝ LEKVÁR MEDOVÝ (recept Veroniky Bene z Bátky)

Koľko brusníc – toľko medu. Pekné a čisté brusnice zomelieme na mlynčeku na ovocie. Pretlak varíme v kastróliku, za stáleho miešania pridávame po kúsku med, až kým nezískame vláčnu hmotu. Horúci lekvár plníme do fliaš, dáme pod deku vychladnúť.

BRUSNICOVÁ OMÁČKA K DIVINE (recept Marcely Rohárovej z Teplého Vrchu)

Šťavu, z ktorej sme vybrali do mäkka udusené mäsko z diviny a v ktorej nám ostala zelenina, rozmixujeme. Zahustíme ju 0,5 l mlieka, v ktorom sme rozmiešali 1 kelímok sladkej smotany a 200 g hladkej múky. Pridáme citrónovú šťavu, brusnicový kompót. Krátko povaríme. Omáčku podávame k divine s knedlíkom a každú porciu dozdobíme 1-2 lyžičkami brusnicového kompótu.

BRUSNICOVÝ KOMPÓT (recept Marcely Rohárovej z Teplého Vrchu)

Na 1 kg ovocia pripravíme sirup zo 600 g cukru, 4 dl vody a šťavy z ½ citróna. Ovocie opatrne umyjeme, naložíme do pohárov, zalejeme sirupom a sterilizujeme 15 minút.

BRUSNICOVÝ MUŠT (recept Adriany Priatkovej z Rimavskej Soboty)

4 l zrelých brusníc prepláchneme studenou vodou, zalejeme 0,5 l vody, rozvaríme. Zmes precedíme cez plátno. Na takto získaný 1 l šťavy pridáme sirup, ktorý pripravíme z 0,75 l vody a 1,7 kg cukru. Toto spolu povaríme pol hodiny. Po vychladnutí naplníme do fliaš.

LESNÁ ZMRZLINA (recept Dominiky Lisičanovej z Barce)

200 g čučoriedok, 200 g lesných jahôd, 200 g malín, 100 g černíc, 2 dcl ovocného sirupu, 4 dcl sladkej smotany na šľahanie, 1 vanilkový cukor. Umyté a dobre odkvapkané ovocie rozmixujeme s ovocným sirupom a zmiešame s dobre vyšľahanou sladkou smotanou a vanilkovým cukrom. Podľa chuti primiešame ešte trochu cukru. Odložíme zmraziť do mrazničky.

JAHODOVÁ PENA (recept Kristínky a Nikolky Juhászových z Dražíc)

Asi 200 g lesných jahôd pretrieme cez sitko a pridáme 200 g práškového cukru. Dva vaječné bielka a šťavu z polky citróna metličkou šľaháme dovtedy, kým nezískame hustú, tuhú penu. Pridáme jahody, ktoré sme si vymiešali s práškovým cukrom a všetko spolu ešte raz premiešame. Hotovú penu vložíme do pohárov, necháme schladiť a ozdobíme lesnými jahodami. Pena je výborná aj so šiškami. DRIENKY NA SPôSOB OLÍV (recept Ingrid Palatinusovej z Dražíc) Drienky premyjeme, nasypeme do hrnca a zalejeme ich vodou tak, aby boli všetky drienky ponorené (koľko drienok, toľko vody). Varíme ich 1 minútu, aby nestratili svoju peknú farbu. Z vody ich opatrne vyberieme sitkom. Do vody pridáme štipku feniklu, oregána, soľ podľa chuti a 1-2 bobkové listy. Nálev prevaríme, necháme vychladnúť a zalejeme ním drienky pripravené v pohárikoch. Sterilizujeme 5 minút. Takto pripravené drienky sú vhodné do šalátov a hlavne k syrom.

 
Autor: Pluska.sk/pem



 
 
Aplikácie 7 plus

 
 
 
Originálne recepty z lesných plodov
Pluska.sk/pem