Desať najdrahších jedál sveta

Autor: archív

 
 
Food

Desať najdrahších jedál sveta00

Vyzerajú lákavo, no zrejme ich nikdy neochutnáme.

Zlaté vajce Aracuana

Aracuana je pôvodne Čilská sliepka, ktorá znáša modré vajcia. V New Yorskej reštaurácií Tocqueville servírujú túto nezvyklú pochúťku s rizotom a s cestovinami podľa vášho výberu. Ako príloha je servírovaná hľuzovka fialová. Cena je okolo 75 eur.

Kráľovské melóny Yubari

Kráľovský melón Yubari je vyšľachtený melón krížený s Earl's Favorite a ananásovým melónom. Jediné miesto, kde túto pochúťku dostanete je Yumi v Japonsku, kde sú melóny pestované v skleníkoch. Chuť je opisovaná ako pikantný melón na špičke jazyka, vodný melón v strede a na konci jazyka cítiť ananás. Melóny sa predávajú v bežne dostupných cenách, no prvé plody sezóny, ktoré dosiahnu dokonalý guľovitý tvar sa predávajú za 19 500 eur kus.

Chmeľové výhonky

Chuť chmeľových kvetov poznáme dôverne. Robí sa z nich pivo. Avšak kým kvet rozkvitne pestovatelia sa kochajú pohľadom na krásne výhonky. Ich chuť je veľmi špecifická a ťažko opísateľná. Cenu do výšin ženie najmä fakt, že ide o zrejme najrýchlejšie rastúcu rastlinu na svete. Za týždeň stihnú vyrásť 20 až 50 centimetrov. Teda aj kvitnutie je veľmi rýchle. Výhonky sa musia zbierať v rozmedzí marec až apríl. Cena za kilo sa pohybuje okolo 1000 eur.

Margo's Golden Pizza

Najdrahšiu pizzu nájdete na Malte v Margsovej pizzérií. Na 35 centimetrovej pizzy sú hľuzovky odrody Alba Madonna, najdrahšie na svete a chutia ako pleseň či cesnak, bufalo mozzarelu z okolia Neapola a 24-karátové plátky zlata. Chýbajú vám na tejto pizze paradajky? Šéfkuchár ich neodporúča. Kyseliny z paradajky totiž ničia chuť hľuzoviek. Cena sa v roku 2011 vyšplhala na 1800 eur.

Angelito Araneta, Jr's Sushi Roll

Pôvodné jedlo chudobných Japoncov, sushi, premenil šéfkuchár Angelito Araneta na poriadne drahú pochúťku. Namiešal totiž ingrediencie, ktoré vás doslova zoderú z financií. Taliansky 12-ročný balzamikový ocot, japonská ryža, 70 ročná panenská voda, cukor Muscovado, nórsky ružový losos, ružový lososový kaviár, uhorka, mango, foie gras, morská uhorka, originál krabie mäso, divoký šafran, majonéza s maslom, 12 Palawan perál a 0,20 karátu Afrických diamantov VVS, teda len o triedu nižšie od dokonalých. Každý kúsok je zabalený do 24 karátového zlata. Cena je 1500 eur za štyri kúsky.

Víno Romanee-Conti Grand Cru

Nájsť jednoznačne najdrahšie víno na svete je nemožné. Na prvej priečke sa vína neustále striedajú vzhľadom na množstvo faktorov, ktoré kvalitu a chuť vína ovplyvňujú. Dlhodobo sa však medzi najdrahšími vínami drží Romanee-Conti Grand Cru. Vinica Domaine majú iba 160 árov a ročne vyprodukujú okolo 3 500 fliaš. Z tohto množstva je len 500 fliaš Grand Cru. Kvalita vína sa rok od roku mení. Za najkvalitnejší ročník sa zatiaľ považuje rok 2005, kde sa cena za fľašu zatiaľ drží na 8 888 eur.

La Madeleine au Truffe

Čokoládové truffle je huba preliata čokoládou. Madeleine truffle je hľuzovka Perigord z juhozápadného Francúzska namočená v 70% horkej čokoláde Valrhona s cukrom, smotanou, indonézskou vanilkou a talianskym lanýžovým bielym olejom. Dezert je sypaný extra kakaom. Ak by ste mali na túto dobrotu chuť doručia vám ju do 14 dní kamkoľvek na svete, bez poplatku za donášku, zabalené v striebornej krabici previazanej hodvábnou stuhou. Cena je 1 500 eur za necelých 500 gramov.

Jamon lberico de Bellot

Malá oblasť pozdĺž španielsko portugalských hraníc je známa chovom Ibérijských prasiat. Časť z nich je kŕmena iba žaluďmi, čo dáva ich mäsu jedinečnú zeminú chuť. Chov je v dubových hájoch s veľkou možnosťou pohybu, čo ešte viac upevňuje chuť. Šunky sú najprv naložené do soli na dva týždne, potom dozrievajú ďalšie tri roky. Do roku 2007 neboli dokonca vyvážané. Cena sa pohybuje okolo 80 eur za 45 gramov.

Ass Cheese

Preklad názvu tohto srbského syru do slovenčiny nie je priveľmi gustiózny, no jeho chuť je úchvatná a jedinečná. Prekvapením rozhodne bude, že syr sa vyrába z oslieho mlieka. Táto pochúťka pochádza z oblasti okolo Zasavica a šialená cena je zdôvodnená tým, že na kilogram údeného syru treba až 25 litorv mlieka. A čo od syru očakávať? Ťažkú orechovo sladká chuť, podobnú leerdammeru na začiatku, ktorá dochádza slane paradajkovo, podobne ako parmezán. Chuť vŕazne dráždi vaše slinné žľazy. Cena je okolo 530 eur za 45 gramov.

Golden Opulence Sunday

Najdrahší zmrzlinový pohár na svete dostanete jedine v reštaurácií Serendipity 3 v New Yorku. Reštaurácia je známa aj tým, že vám predajú na čo si ukážete prstom. Dokonca aj stoličku. Avšak späť k zmrzlinovému poháru. Ten si musíte objednať 48 hodín dopredu. Naservírované dostanete 3 až 5 kopčekov vanilkovej zmrzliny. Vanilka je z Tahiti a Madagaskaru. Zmrzlina je pokrytá 23-karátovým zlatom, preliata Anedeo Porcelana, najdrahšou čokoládou na svete. V pohári ďalej nájdete kandizovaný tomel japonský, ananás, broskyne, ríbezle a mandle máčané v zlate. Na výzdobu sú použité marcipánové čerešne a malé čokoládové zrná Criollo, ktoré rastú iba na venezuelskom pobreží. Veľké finále zdobenia sú plátky zlata a cukrové kvety, ktoré sa vyrezávajú neuveriteľných 18 hodín. Servis je 24-karátová lyžička zdobená diamantmi a kryštálový pohár lemovaný zlatom. Cena je okolo 750 eur.

P.S.: Zlato ľudské telo nestrávi. Môžeme ho jesť, keďže nám neublíži, no prejde cez náš tráviaci systém a vylúčime ho. Len tak. 24-karátové zlato spláchneme do h...

Autor: BREJK


  • Aktuálne číslo

Brejk

 
 
 
 
Šport