Uvarte si gipsy obed! Pravú rómsku kuchyňu ochutnáte aj v bratislavských reštauráciách

27. marca 2014, 14:25
Tip redakcii

Mnohí z nás síce poznajú cigánsku pečienku, ale ochutnali ste už pravé rómske jedlo? Čoskoro budete mať príležitosť. V Bratislave sa začiatkom apríla uskutoční Gipsy Food Festival. Spoznáte tak originálne cigánske špeciality, ako góju, džatky, pašvare či chumer s bukami.

Rómske špeciality si môžete urobiť aj doma.

Rómske špeciality si môžete urobiť aj doma.

Autor: MATEJ KALINA/Plus JEDEN DEŇ

Cigánska pečienka má ďaleko od rómskej kuchyne, ale čoskoro o ňom môžu ľudia zistiť viac. "Všetky rómske jedlá sú veľmi jednoduché a myslím si, že aj veľmi chutné," hovorí kuchárka rómskeho pôvodu Zdenka Mahajová. V škole varenia Chefparade pripravila prvú ochutnávku menu, ktoré vás čaká na Gipsy Food Festivale.

Zdenka je aj autorka všetkých receptov. Podnety čerpala z prostredia, v ktorom vyrastala. Rómska kuchyňa podľa nej prešla vývojom, jedno sa však nezmenilo. "V tom zmysle, že čo mám, to uvarím a uvarím to dobre," vraví.

Jednoduchosť a poctivosť

Každému by odporučila ochutnať chumer s bukami, teda slíže či halušky s pečienkami a ak máte radi bezmäsité jedlá, výborné sú džatky, zemiaková zmes, ktorá sa môže podávať nasladko alebo naslano. "A určite zemiakovú polievku s hríbami," dodáva.


Kuracia pečienka s domácimi rezancami.
Foto: MATEJ KALINA/Plus JEDEN DEŇ

Šéfkuchára Zdeňka Micháleka zo Chefparade zaujala rómska kuchyňa svojou jednoduchosťou a poctivosťou. "Používajú jednoduché základné suroviny. Keď oni povedia, že robia zemiakovú polievku, tak je tam naozaj veľa zemiakov a veľa cibule. Veľmi radi používajú vnútornosti. Tá jednoduchosť sa mi páči," vraví šéfkuchár, ktorý pôsobil už vo Šajčiarsku, v Rakúsku či v Nemecku.

Pri ochutnávke radí nevynechať góju, teda bravčové črevá plnené zemiakmi. Jej prípravu si vyskúšala aj Zuzana (46). "Sama som zvedavá, aký bude výsledok," zasmiala sa. Aj doma by si túto pochúťku rada urobila.

Najete sa a pomôžete

Gipsy Food Festival organizuje nezisková organizácia Divé maky. "Festival má benefično-osvetový charakter. Spojíme príjemné s užitočným. Ľudia majú príležitosť vychutnať si gastronomický zážitok, ochutnať v bratislavských uliciach a na trhoch výnimočne dobré rómske jedlá a zároveň tým chceme navrátiť Bratislave tradičnú kultúru Prešporku, kde boli Rómovia bežnou súčasťou," hovorí programová riaditeľka Divých makov Katarína Rehorovská.

Výťažok z  festivalu pôjde na podporu rómskych detí a mládeže zo sociálne slabších pomerov. Do festivalu sa nezištne zapojí osem bratislavských reštaurácií.

Uvarte si rómske špeciality doma!

Goja (národné jedlo)

2 zväzky bravčových čriev

1,5 kg zemiakov alebo 0,4 kg krupice

0,5 kg cibule

soľ, čierne mleté korenie, rasca


Goja
Foto: MATEJ KALINA/Plus JEDEN DEŇ

Postup: Črevá poriadne vymyjeme. Zemiaky nakrájame na menšie kúsky, pridáme soľ, koreniny a nadrobno nakrájanú cibuľu. Zmesou naplníme črevá, nie však príliš nahusto lebo črevá sa nám počas tepelnej úpravy scvrknú. Črevá môžeme naplniť aj krupicou bez cibule namiesto zemiakov. Konce čriev môžeme upevniť kúskom špajle. Naplnené črevá vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 30 minút. Potom črevá z vody vytiahneme a upečieme v rúre domäkka. Podávame horúce najlepšie s chlebom.

Náklady: 6,50 € na 10 porcii = 0,65 €/porcia (so zemiakovou plnkou) 5,50 € na 10 porcii = 0,55 €/porcia (s krupicovou plnkou)

Zemiaková polievka

3 – 4 kg zemiakov

0,5 kg cibule

2 – 3 strúčiky cesnaku

0,30 kg údenej slaniny

soľ, rasca, mletá paprika sladká, čierne korenie mleté

olej

Postup: Na troške oleja rozpražíme cibuľu, pridáme slaninku a necháme chvíľu na ohni, zmes častejšie premiešame. Keď je cibuľka so slaninkou dozlatista opražená, pridáme papriku a prelisovaný cesnak. Zemiaky uvaríme zvlášť s rascou a soľou. Zmes primiešame do polohotových zemiakov, dobre prevaríme a dochutíme soľou a čiernym korením.

Náklady: 5,1 € na 10 porcii = 0,51 €/porcia

Chumer s bukami (Rezance s pečienkami)

2 kg širších rezancov

1 kg kuracích pečienok

0,20 kg cibule

2 strúčiky cesnaku

0,1 kg bravčovej masti

soľ, mleté čierne korenie, olej

Postup: Rezance uvaríme, scedíme. Na rozpálený olej dáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pečienky a prelisujeme cesnak, pridáme koreniny a soľ. Na širokej panvici alebo pekáči premiešame zmes s rezancami. Dochutíme koreninami podľa chuti.

Náklady: 4,90 € na 10 porcii = 0,49 €/porcia

Pašvare (Pečené rebrá)

3 kg bravčových rebier

2 ks cibule

5 strúčikov cesnaku

soľ, rasca

Postup: Mäso posolíme, pridáme rascu, cibuľu a cesnak. Takto pripravené rebrá necháme odležať aspoň hodinu, ideálne dlhšie. Naložené mäso položíme na pekáč alebo hlbší plech, podlejeme vodou a pečieme v rúre na 180° asi hodinu a pol - dve.

Upečené rebrá podávame s chlebom a nakladanou zeleninou (baranie rohy, uhorky, feferónky alebo podľa chuti) najlepšie na drevenej doske.

Náklady: 7 € na 10 porcii = 0,70 €/porcia

 
Autor: Pluska.sk/IRIS KOPCSAYOVÁ



 
 
Aplikácie 7 plus