Tip redakcii
 

Dojčenské príkrmy: 7 rád ako mraziť a nepokaziť

Príkrmy pre vášho drobca si môžete pripraviť do zásoby. Aj mrazenie má však svoje pravidlá.

07. apríla 2014, 11:00
Dojčenské príkrmy mrazte s prehľadom.

Dojčenské príkrmy mrazte s prehľadom.

Autor: Profimedia.sk

1. Zamrazte šokom

Čím je pokrm rýchlejšie zmrazený, tým menej sa zmení jeho výživná hodnota, konzistencia a chuť. Najideálnejšie je „šokové“ mrazenie, keď sa nevytvárajú veľké kryštály zmrznutej vody a preto je aj výživová hodnota potravín po rozmrazení vyššia ako pri bežnom zmrazení. Na to je určená funkcia rýchleho zmrazovania, ktorú už má dnes veľa mrazničiek.

2. Nemrazte teplé jedlo

Do mrazničky nevkladajte teplé jedlo, musíte ho najprv ochladiť. Aj to robte čo najrýchlejšie, pretože pri izbovej teplote sa v ňom môžu rozmnožiť baktérie. Pozor, do mrazničky by sa vychladený pokrm mal dostať do dvoch hodín po uvarení.

3. Rozdeľte do nádobiek

Pokrm rozdeľte do nádobiek na porcie a za občasného premiešania ich ochlaďte. Nádobky neplňte až po vrch, pokrmy tekutejšej konzistencie zmrazením zväčšia svoj objem. Dózičky zatvorte a vložte do chladničky. Vzduchotesne uzavrite, označte druhom jedla a dátumom a dajte do mrazničky. Potom už stačí len vybrať potrebné množstvo rôznych druhov mrazených kociek a nové kombinácie chutí sú za pár minút na svete. Vhodné sú aj plastové vrecká, z ktorých ľahko vytlačíte vzduch. Nikdy nepoužívajte sklené, porcelánové, keramické alebo dokonca kovové obaly.

4. Dajte im "dýchať"

Na urýchlenie chladenia a mrazenia nechajte okolo nádobiek voľný priestor, aby mohol cirkulovať vzduch.

5. Rozmrazte v studenej vode

Obal s rozmrazovaným jedlom ponorte do studenej vody a každých 30 minút ju vymeňte, aby stále odčerpávala chlad. Na rozmrazovanie nikdy nepoužívajte horúcu vodu!

6. Olej až pri varení

Do detských príkrmov pridávajte olej až do zohriateho rozmrazeného jedla.

7. Dvakrát nerozmrazujte

Raz rozmrazené hotové jedlo druhýkrát nezmrazujte.

Ako dlho vydržia?

1* – teplota -6 ºC umožňuje uchovať potraviny do 1 týždňa

2** – teplota -12 ºC umožňuje uchovať potraviny do 1 mesiaca

3*** – teplota -18 ºC je pre mrazničku optimálna, dovoľuje skladovať zmrazené potraviny 2 až 3 mesiace, respektíve do dátumu odporúčanej spotreby

4**** – iba mraznička so štyrmi hviezdičkami, čiže s -24 ºC, dokáže zmraziť čerstvé potraviny a uchovávať ich dlhodobo. Ani v tých najkvalitnejších mrazničkách sa však neodporúča skladovať pokrmy dlhšie ako rok.

Pre potraviny je nebezpečné teplotné rozmedzie od 4 °C do 60 °C, keď dochádza k intenzívnemu rozmnožovaniu baktérií.

Autor: Jana Stárková

video

 


 

 

Vaše diétne tipy

Chcete mať dokonalé krivky ako Lucia Mokráňová? Tu sú jej triky ako na to!

„Slovo nedá sa neexistuje! Všetko ide a nemusíte z domu vystrčiť ani nos....
 

Diéty celebrít: Soňa Müllerová, Zuzana Vačková aj Zuzana Plačková prezradili, čo u nich funguje

Aj vy sa poobzeráte pred zrkadlom, kým sa odhalíte na pláži? Hnať sa za dokonalosťou...
 

V Česku sa šíri panika, objavili sa tam komáre nakazené smrteľným vírusom. Treba sa báť aj na Slovensku?

Donedávna v našich zemepisných šírkach platili komáre len za otravný hmyz,...
 

Upečte si koláč v na grile! Nadýchaná bublanina sa NAOZAJ dá pripraviť aj nad pahrebou

Gril sa vám cez leto postará o štíhlu líniu. Pokojne si preto občas môžete...
 

Partnerský horoskop

Hodíte sa k sebe?

Zistite čo hovoria hviezdy na váš vzťah s partnerom. Našli ste sa?
 
 

Sexuálna kalkulačka

Ako vám to ide v posteli?

Z mena a dátumu sa dá kadečo vyčítať. Ako si užívate sex so svojím partnerom?
 
 
Dojčenské príkrmy: 7 rád ako mraziť a nepokaziť
Jana Stárková