Tip redakcii
 

Orechové maslo: Doma si ho urobíte za pár minút a zaženie chuť na sladké

Chcete spraviť niečo pre svoje zdravie? Nahraďte živočíšne tuky orechovým maslom.

23. novembra 2016, 17:00
Mandľové maslo sa
chuťou najviac približuje
arašidovému, no je
oveľa zdravšie.

Mandľové maslo sa chuťou najviac približuje arašidovému, no je oveľa zdravšie.

Autor: Profimedia.sk

Maslá z mletých orechov či semienok pripravíte v mixéri za pár minút. Sú nielen zdravé, ale aj veľmi chutné a zaženú chuť na sladké. Môžete ich použiť ako nátierku alebo do dezertov. Ak pridáte žervé, bylinky a soľ, získate výbornú paštétu. Ak pridáte kakao, vanilku, kokos alebo prírodné sladidlo, vznikne sladká lahôdka napríklad na obilninovú kašu. Maslá však jedzte s mierou, sú dosť kalorické!

Ako na to

Na orechové maslo sú dobré lieskovce, vlašské, orechy, kešu, mandle, makadamiové orechy, sezam, pistácie, tekvicové jadierka… Zabudnite len na arašidy, ktoré sú silný alergén. Vybraté orechy najprv na niekoľko hodín namočte, potom dôkladne vysušte, inak by splesniveli.

Potom ich už len pomeľte či rozmixujte na krémovú pastu s trochou kvalitného oleja, napríklad z hroznových semienok, orechovým, mandľovým, makovým... Skladujte v chladničke. Vydržia niekoľko týždňov až mesiacov.

Maslový bedeker

  • Mandľové maslo sa chuťou najviac približuje arašidovému, no je oveľa zdravšie.
  • Kešu maslo má najmenej kalórií. Okrem dezertov je výborné do polievok a karí.
  • Lieskovcové maslo je najmastnejšie, preto stačí pridať menej oleja. Lieskovce môžete pred mletím trochu opražiť.
  • Makadamiové maslo má najviac zdravých mononenasýtených tukov, dokonca viac než olivový olej!
  • Pekanové maslo môže byť trochu horké, preto je dobré pridať zopár kešu či trochu prírodného sladidla.
  • Pistáciové maslo z nelúpaných orechov bude krásne zelené a krémové.

Vyskúšajte

Domáca „nutela“
Rozmixujte lieskovce s prírodným sladidlom (agávovým sirupom, medom, javorovým sirupom…), s nepraženým kakaom alebo s kakaovými bôbmi a kokosovým olejom.

Ako maškrtiť a nepribrať? Odolajte čokoláde a siahnite po sušenom ovocí

Autor: ŠARM/ BR
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.