Tip redakcii
 

Ochutnali ste už dámske prsty? Ak nie, je to chyba. Sú nízkokalorické a plné vlákniny!

Nie, nechceme vás nalákať na kanibalizmus. Naopak, „ladies fingers“ ocenia aj vegetariáni.

09. augusta 2017, 13:20

Autor: GETTYIMAGES

V letných horúčavám chceme jesť ľahké a diétne jedlá. Lenže paradajky a papriky, ktorých sezóna vrcholí, nemožno jesť donekonečna. Ozvláštnite si preto jedálny lístok exotickou zeleninou. Plodinu, ktorá na prvý pohľad pripomína kríženca uhorky, cukiny a čili papričky.

Jedlý ibištek

Máme na mysli okru, ktorej sa po anglicky hovorí dámsky prst. Po slovensky je to ibištek jedlý. Okra totiž kvitne rovnakým kvetom, ako nenáročné ozdobné kríky populárne v našich záhradách. Na rozdiel od nich po odkvitnutí vyrastie plod plný vlákniny a minerálov. Prospieva kostiam, zubom a krvi. Vďaka horčíku upokojí nervy a keďže neobsahuje takmer žiadne kalórie, je skvelý pri diéte.

Diétny sliz

Okru môžete variť v pare, dusiť, fritovať, vyprážať alebo grilovať. Keďže podobne ako cukina nemá výraznú chuť, dobré je kombinovať ju s cesnakom, kaparami, koreninami. Výborná je k dusenému mäsu, jahňacine, rybám.

Keďže je krehká, na prípravu postačí zopár minút. Pozor, ak ju chcete grilovať alebo smažiť, nezarežte do plodu, iba odstráňte stonku. Po nakrájaní totiž vylučuje sliz. Ten je však skvelý na bezkalorické zahustenie omáčok a polievok.

 

Pražená okra 

Okru zaručene ochutnáte v Indii, Egypte, Turecku, alebo v Grécku. V posledných rokoch je však už súčasťou jedálneho lístka aj Slovákov, ktorých zaujíma zdravá a dobrá strava. Navyše variť z nej je veľmi jednoduché. Vyskúšajte napríklad praženú okru na grécky spôsob:
 
Potrebujete: 250 g okry, 250 ml gréckeho jogurtu, 1 ČL mletých koriandrových semien, 1 ČL mletého kardamómu, 2 PL olivového oleja, 1 ČL mletej červenej papriky, soľ, bazalka     
Okru na koncoch orežeme a dáme do hrnca s osolenou vodou. Varíme asi 10 minút. Na panvici rozpálime olej, pridáme osušenú okru, koriander, kardamóm a opekáme  asi 5 minút. Jogurt zmiešame s paprikou a pridáme k okre. Necháme prehriať, ale nie vrieť. Nakoniec posypeme bazalkou. Podávame ako prílohu, alebo samostatné jedlo, teplé alebo studené.

Janžurka XXL: Sabina Remundová je oveľa väčšia herečka než jej slávna mama!
 

BEZ CELULITÍDY! Vieme, ako aspoň na dovolenke budete mať dokonalé stehná a zadok

Do plaviek bez pneumatík: S brušným tukom zatočí tento chutný nápoj z 2 surovín

Viete, ktorú letničku môžete mať aj v luxusnej voňavke?

Autor: br
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.