Tip redakcii
 

Ochutnali ste už dámske prsty? Ak nie, je to chyba. Sú nízkokalorické a plné vlákniny!

Nie, nechceme vás nalákať na kanibalizmus. Naopak, „ladies fingers“ ocenia aj vegetariáni.

09. augusta 2017, 13:20

Autor: GETTYIMAGES

V letných horúčavám chceme jesť ľahké a diétne jedlá. Lenže paradajky a papriky, ktorých sezóna vrcholí, nemožno jesť donekonečna. Ozvláštnite si preto jedálny lístok exotickou zeleninou. Plodinu, ktorá na prvý pohľad pripomína kríženca uhorky, cukiny a čili papričky.

Jedlý ibištek

Máme na mysli okru, ktorej sa po anglicky hovorí dámsky prst. Po slovensky je to ibištek jedlý. Okra totiž kvitne rovnakým kvetom, ako nenáročné ozdobné kríky populárne v našich záhradách. Na rozdiel od nich po odkvitnutí vyrastie plod plný vlákniny a minerálov. Prospieva kostiam, zubom a krvi. Vďaka horčíku upokojí nervy a keďže neobsahuje takmer žiadne kalórie, je skvelý pri diéte.

Diétny sliz

Okru môžete variť v pare, dusiť, fritovať, vyprážať alebo grilovať. Keďže podobne ako cukina nemá výraznú chuť, dobré je kombinovať ju s cesnakom, kaparami, koreninami. Výborná je k dusenému mäsu, jahňacine, rybám.

Keďže je krehká, na prípravu postačí zopár minút. Pozor, ak ju chcete grilovať alebo smažiť, nezarežte do plodu, iba odstráňte stonku. Po nakrájaní totiž vylučuje sliz. Ten je však skvelý na bezkalorické zahustenie omáčok a polievok.

 

Pražená okra 

Okru zaručene ochutnáte v Indii, Egypte, Turecku, alebo v Grécku. V posledných rokoch je však už súčasťou jedálneho lístka aj Slovákov, ktorých zaujíma zdravá a dobrá strava. Navyše variť z nej je veľmi jednoduché. Vyskúšajte napríklad praženú okru na grécky spôsob:
 
Potrebujete: 250 g okry, 250 ml gréckeho jogurtu, 1 ČL mletých koriandrových semien, 1 ČL mletého kardamómu, 2 PL olivového oleja, 1 ČL mletej červenej papriky, soľ, bazalka     
Okru na koncoch orežeme a dáme do hrnca s osolenou vodou. Varíme asi 10 minút. Na panvici rozpálime olej, pridáme osušenú okru, koriander, kardamóm a opekáme  asi 5 minút. Jogurt zmiešame s paprikou a pridáme k okre. Necháme prehriať, ale nie vrieť. Nakoniec posypeme bazalkou. Podávame ako prílohu, alebo samostatné jedlo, teplé alebo studené.

Janžurka XXL: Sabina Remundová je oveľa väčšia herečka než jej slávna mama!
 

BEZ CELULITÍDY! Vieme, ako aspoň na dovolenke budete mať dokonalé stehná a zadok

Do plaviek bez pneumatík: S brušným tukom zatočí tento chutný nápoj z 2 surovín

Viete, ktorú letničku môžete mať aj v luxusnej voňavke?

Autor: br
 


 

Vaše diétne tipy

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Poznáme jediný sendvič, po ktorom schudnete!

Expresné zoštíhlenie vám zabezpečí kombinácia troch prístrojov. Výsledok...
 

Výherkyne súťaže: Naše čitateľky sú s nami odhodlané chudnúť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (56) vyhrali...
 

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.