Poznáte exotické ovocie?

02. júla 2007, 13:00
Tip redakcii

Ochutnajte netradičné plody z celého sveta, poradíme vám.

   GRANÁTOVÉ JABLKO Perzia, India, Čína
GUĽATÉ plody majú hladkú kožovitú šupku, ktorá sa po dozretí zafarbí na červenožlto. Plod priečne rozrežete a lyžičkou vyberiete jadierka. Sú to lahodné šťavnaté zrnká obsahujúce sladkokyslý červený rôsol. Sú vynikajúce aj v ovocných šalátoch. Jablko možno aj pováľať po tvrdej podložke, potom vyrezať do šupky otvor a vytlačiť šťavu, ktorú použijete do nápojov a kokteilov. Zrelé plody vám vydržia v chladničke až do 2 mesiacov. Nakrojené plody však treba skonzumovať do jedného dňa, pretože vnútro rýchlo vyschne. Zaujímavé je, že šupka granátových jabĺk sa používa už od antiky na farbenie kože. Ešte dnes sa z nej získava červenohnedé alebo citrónovožlté rastlinné farbivo na orientálne koberce. Cena v októbri až januári: 13 Sk za kus, počas ostatných mesiacov: 35 Sk/kus
   KARAMBOLA – Malajzia
PLOD má tvar podlhovastej päť- alebo šesťramennej hviezdice s hladkou šupkou. Šťavnatá osviežujúca a mierne kyslastá dužina s vôňou jazmínu výborne zaháňa smäd. Plod je zrelý, keď hrany začínajú ľahko hnednúť. Výborne zvýrazní chuť rôznych jedál, predovšetkým šalátov. Umyté plody konzumujte vcelku, poprípade ich môžete nakrájať priečne na tenšie plátky, ktoré potom vytvárajú veľmi pekné dekoratívne hviezdice. Plody sú bohaté na vitamíny, obsahujú aj množstvo vápnika a cukrov. Cena: 45 Sk/ks
   PAPÁJA – Mexiko
PAPÁJA pripomína našu hrušku, ale skôr nepravidelne tvarovanú, má žltooranžovú farbu a jej vnútro je oranžové. Keď plod rozrežete, musíte odstrániť zrná a dužinu potom vyberiete lyžičkou. Chutí ako melón alebo marhuľa, je výborná do ovocných šalátov. Papáju môžete aj udusiť, urobiť z nej kompót alebo lekvár. Obsahuje tzv. papaíny, ktoré uľahčujú tráviaci proces. Je bohatá na sodík, horčík, fosfor a síru. Celé zrelé plody skladujte v chladničke maximálne 2 dni. Papája dozrieva pri izbovej teplote asi 8 dní. Hmotnosť je rôzna, podľa odrody môže mať tristo gramov až niekoľko kilogramov. U nás sa predávajú plody od 300 do 600 g. Cena: 40 Sk/kus
   LIČI – južná Čína
VEĽAKRÁT sa nazýva aj čínska slivka. Je to malý, oranžovočervený plod, ktorý má pomerne tvrdú šupu a na vzhľad je trochu podobný jahode, povrch má však tvrdý ako orech. Rastie v strapcoch po 30 plodoch podobne ako hrozno. Konzumujte ich ošúpané a bez jadierok. Biela a veľmi šťavnatá dužina má vynikajúcu chuť, ktorá pripomína grapefruit namáčaný v bazovom sirupe. Plody liči môžete použiť do ovocných šalátov, zmrzlín či kokteilov. Sušená dužina známa ako oriešky liči má tiež výbornú chuť, dokonca je ešte sladšia než čerstvé ovocie. Cena: 200 Sk/kg
   PHYSALIS – Izrael
AK vám tento názov nič nehovorí, azda vám napovie viac mochyňa alebo židovská čerešňa. Je to zelenožltá bobuľa veľká asi ako čerešňa, ktorá sa nachádza v uzatvorenom, svetlohnedom obale. Má sladkokyslú chuť podobnú ananásu. Po vybratí môžete jesť bobule i za surového stavu. V ovocných šalátoch sú vynikajúce. Je potrebné ich však rozpoliť. Dužina potom lepšie prijíma cukor. Dá sa tiež usušiť, vtedy sa podobá hrozienkam. Pozor, nezrelé plody sú jedovaté! Cena: 25 Sk/100 g
   MANGO – India
MÁ oválny tvar a žltú až červenkastú farbu. Jeho dužina pripomína broskyňu a je veľmi šťavnatá. Ako prílohu ho môžete servírovať k rybacím a hydinovým jedlám. Mango obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú proti predčasnému starnutiu. Jeden kus váži okolo 250 g. Zrelé, celé plody skladujte na tmavom chladnom mieste, vydržia 2-3 dni. Surové mango je vhodné nakrájať do sladkých šalátov, z mixovaného pripravíte chutné nápoje alebo kompót. Je to celoročné ovocie. Mango však nekombinujte s tekutinami, je jedno, či to je mlieko, voda, alebo alkohol, pretože spôsobuje bolesti žalúdka. Treba to dodržať dve hodiny po konzumácii čerstvého alebo zaváraného manga. Mango neskladujte v chladničke. Cena: 30 Sk/kus
   MARAKUJA – Stredná a Južná Amerika
EXOTICKEJ marakuji sa darí najlepšie v tropických vysokých polohách, plantáže možno nájsť vo výške 1 500 až 2 500 metrov. Dováža sa počas celého roka predovšetkým z Brazílie, Ekvádora, Peru a Kolumbie. Veľkosť a tvar má ako marhuľa. Ovocie po rozkrojení vydlabete lyžičkou. Použiť ju môžete do sladkých jedál, dezertných omáčok a nápojov. Celé zrelé plody vám vydržia asi týždeň v chladnom priestore, avšak nie v chladničke. Dozrieva pri izbovej teplote. Cena: 55 Sk/Ks
   POMELO – Ázia
JE TO najväčší citrusový plod, občas dorastá až do 5 kg, ale bežne kúpite kilogramové kusy. Jedlá časť plodu je však podstatne menšia, z kilového pomela získate dužinu zhruba ako veľký pomaranč. Pomelo sa podobá na grep, ale je chutnejšie, lebo dužina nie je horká, len musíte olúpať všetky šupky. Najlepšie sú odrody, ktoré sú zabalené v sieťke alebo v celofáne, lebo pomelo veľmi rýchlo vysychá. Je chutné a osviežujúce najmä v horúcich letných mesiacoch. Cena: 60 Sk/kus

 
Autor: ZUZANA LEHOTSKÁ



 
 
Aplikácie 7 plus

 
 
 
Poznáte exotické ovocie?
ZUZANA LEHOTSKÁ