Organizačný poriadok

17.03.2010
Interiér

Aj kuchyňa má svoje pravidlá ukladania. Veď sa sem musí zmestiť minimálne stopoložková armáda. Viete, komu to kde najviac pristane?

Ideálny stav v kuchyni by bol mať vždy poruke to, čo gazdiná práve potrebuje. Obmedzené priestorové možnosti však nútia ku kompromisom. Na pomoc môžu prísť triky skúsených výrobcov, ktorí zaručene vedia, po čom všetky ženy túžia.

Mokrá zóna drezu

Drezová skrinka má svoj hendikep. Vanička uberá zo vzácnych centimetrov úložnej plochy. V umývacej zóne príde vhod prítomnosť čistiacich potrieb, handričiek a hubiek. Tie sa najlepšie pomestia do vnútornej zásuvky kopírujúcej obvod drezu alebo na vrchnú poličku spodnej skrinky. Priestor pod ňou vhodne doplnia nádoby na triedený odpad. Ak je pre vás triedenie zbytočné a vystačíte si s jednou nádobou, doplniť ju môže zásoba odpadkových vriec, igelitových tašiek alebo kuchynských utierok. Nezabúdajte na prostriedky do umývačky, ktorá susedí s drezom, vzhľadom na spoločný odpad. Ak vám alternatíva s košom vnútri nábytku nevonia, priestor pod drezom využite na skladovanie fliaš s nápojmi. Na trhu nájdete ponuku zásuviek priamo so zakomponovanými prepravkami na fľaše.

Horúca varná línia

V blízkosti varnej dosky by ste mali mať poruke základný riad, suroviny a menších pomocníkov (vareš­ky, obracačky), čo najčastejšie používate. V úzkych bočných nikách či výsuvoch pri rúre nájdete miesto na vertikálne umiestnenie plechov a doš­tičiek. Vhod prídu aj tyče na utierky a výsuvné police na oleje a dochucovadlá. V zásuvkách pod varnou platňou či v jej bezprostrednej blízkosti umiestnite príbory, nože, ručné lisy a strúhadlá. Pri varení oceníte mať poruke aj základné potraviny – olej, múku, cukor či soľ. Umiestniť ich môžete aj do nádob pri varnej doske v zadnej časti pracovnej plochy.

Spodné nosné línie

Skladovanie kuchynských predmetov v spodných skrinkách sa riadi frekvenciou ich používania. Najpoužívanejšie kusy sú vo vrchných častiach, zriedka používané v spodných. Z praktického hľadiska spodné otváracie skrinky nahradili zásuvky. Kvalitnejšie kovanie umožní využívať zásuvky so šírkou až 90 centimetrov a nosnosťou až 80 kg. Na ľahšiu manipuláciu s hrncami využite vrchnú zásuvku v blízkosti varnej platne alebo rohovú skrinku s otočným, či výsuvným dielom. Získate lepší prehľad aj rýchlejší výber vhodnej nádoby. Zásuvky v nižších častiach využite na odkladanie menej používaných predmetov, napríklad foriem na pečenie alebo na kuchynské roboty, mlynčeky, či odšťavovače.

Odľahčené horné partie

Pri plánovaní horných skriniek nastali asi najväčšie zmeny. Skriniek je pomenej a na prvý pohľad oveľa nižších. Väčšinou sú výklopné a počas varenia umožňujú otvorený prístup k ich obsahu. Ukladanie v horných skrinkách by sa dalo rozdeliť do dvoch úrovní. Spodná úroveň vo výške očí slúži na každodenný riad – poháre, hrnčeky, misky a taniere. Nad túto hranicu umiestňujeme málo používané predmety, napríklad slávnostný servis, ozdobné misy, vázy, termosky. Vo vyšších polohách sa vyhýbajte uskladneniu ťažších predmetov. Bolo by len otázkou času a náhody, kedy by sa nekoordinovane zosypali na vašu hlavu.

Skrýša potravín

Chladničke nepochybne pristane susedstvo komory alebo prinajmenšom potravinovej skrine. Susediaca potravinová skriňa by mala uskladniť nielen bežné zásoby suchých potravín, ale aj zaváraniny či konzervy. Zvládnuť prehľad nad niekoľko desiatok kilogramov vážiacimi zásobami stíhajú predovšetkým skrine s plnými výsuvmi. Znamená to, že po otvorení dvierok sa pred vami objaví obsah celej skrine. Nemusíte sa zdržiavať pri hľadaní vyberaním celého jej obsahu. Ak máte ľahší obsah skrine, využite výsuv všetkých políc naraz. Ak zápasíte s ťažším nákladom, uprednostnite radšej radenie jednotlivých zásuviek nad sebou s možnosťou postupného vysúvania. Uloženie potravín by malo znova vychádzať z frekvencie používania a hmotnosti. Spodné partie sú vhodné na krátkodobé uskladnenie zeleniny a trvácnejšieho ovocia, napríklad zemiakov, cesnaku, jabĺk. Umiestňujú sa sem aj nápoje – minerálky, trvanlivé mlieko, šťavy. Do časti od pása vyššie do úrovne očí skladujte potraviny, ktoré každodenne využívate – ryža, cestoviny, kakao. Vyššie police využite na uskladnenie menej používaných produktov – hotové potraviny a polotovary, konzervy, alebo aj prázdnych zaváraninových pohárov.

 
Autor: Edita JANÍKOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016