Čaro staronového

29.06.2010
Interiér

Keď sa začal mladý pár pohrávať s myšlienkou na nové hniezdo, chceli celkom zmeniť lokalitu. Nakoniec však skončili v byte, do ktorého okien videli z toho pôvodného.

Byt na prízemí storočného domu bol síce už po zásadnej rekonštrukcii, pri ktorej sa spojili dve jednoizbové jednotky, no stále nevyhovoval ideálnej predstave na život troj­člennej rodiny. Majitelia si dali poradiť a obrátili sa na architektku, ktorá dotiahla dispozíciu do konečnej podoby. Pôvodná kuchyňa bola situovaná v terajšej kúpeľni a na mieste terajšej kuchyne bol úzky šatník vedúci zo spálne. Obývačka si vymenila miesto pre svetelné podmienky a praktickosť so spálňou a zbytočne úzka chodba sa stala veľkorysejšou.

V centre diania

Priestranná obývacia izba je jadro bytu. Tu sa stretáva celá rodina a priatelia. Jej štvorcový tvar vizuálne aj priestorovo zväčšuje kuchyňa a chodba vedúca do privátnej časti bytu. Dojem z priestoru umocňuje aj veľkorysá svetlá výška. Interiér obývačky je zariadený jednoducho a veľmi účelne. Pohovka s leňoškou si našli svoje strategické miesto v rohu s výborným výhľadom na kuchyňu, stenu s televízorom, ale aj chodbu a vstup do bytu. Majitelia tak môžu pokojne oddychovať, a pritom mať stále prehľad o dianí v byte. V opačnom kúte obývačky našli svoje miesto zdedené starožitnosti. Jediné „obrazy“ v obývačke sú zatiaľ výhľady z okien, ktoré sa menia s každým ročným obdobím.

Zo šatníka kuchyňa

Kuchyňa bola v minulosti úzkym šatníkom predchádzajúcich vlastníkov. Keďže miestnosť zmenila svoje poslanie, architektka neváhala a prepojila túto miestnosť s obývacou izbou. Ak by totiž ostala uzavretá, pôsobila by ako tunel. Kuchyňa tak svojím rozmerom a tiež aj svetlom z okna opticky zväčšila priestor obývacej izby a naopak. Za najväčšiu devízu tohto riešenia považujú obe strany práve vytvorenie veľkorysého celku štedrého na priestor a svetlo. Kuchyňa, ktorá je súčasťou obývacej izby, musí byť jej plnohodnotným partnerom. Ako na to? spýtali sme sa architektky. „Zámerne treba zakryť najmä umývaciu zónu, kde v zápale varenia vzniká najväčší neporiadok. Z dohľadu hostí tiež treba odstrániť všetky drobné spotrebiče a pomôcky.“ V navštívenom byte je táto zóna vymedzená bielymi lakovanými skrinkami a plne zakrytá stenou s televízorom zo strany obývačky. Časti kuchyne, ktoré vidí hosť z obývačky, potom pôsobia reprezentatívne a fotogenicky.

S atmosférou aj vo vani

V kúpeľni nadobudnete dojem, že ste vstúpili do zimnej záhrady. To preto, že hlavným architektonickým zámerom bolo vytvoriť ďalšiu takmer obytnú miestnosť v byte, ktorá by funkčne spĺňala nároky komfortnej kúpeľne. Keďže by nebolo vhodné zariadiť každú miestnosť iným štýlom, jednotlivé materiály, farebnosť a motívy sa v kúpeľni voľne prelínajú aj do ostatných častí celého bytu, čím spolu vytvárajú harmonický celok. Stvárnenie interiéru bytu s čarom dávno zašlých čias ešte viac umocňuje podmanivý charakter tohto tehlového bytu. Steny kúpeľne sú obložené veľkoplošným obkladom vo farbe kávy a horkej čokolády, WC je starostlivo schované za drevenými dverami kúpeľne. Pri návšteve sme si takmer nevšimli praktický kladkový vešiak na sušenie bielizne umiestnený nad dverami zo strany kúpeľne. Celý kumšt tejto kúpeľne spočíva v sile prvého dojmu.

Malá, ale útulná

Detská izba je rozdelená na zóny. Pokojová – kde je umiestnená posteľ s bodovou lampou, slúži okrem spania aj na čítanie. V pracovnej zóne je stolček slúžiaci na maľovanie, modelovanie, kreslenie a varenie a slúži na rozvíjanie výtvarných vlôh. V kúte je aj detský domček, ktorý je určený na hranie divadla, a šmýkačka. Detská knižnica si našla miesto v chodbe priamo oproti vstupu do detskej izby. Vysoké stropy chodby umožnili zavesiť tu aj detskú hojdačku. V chodbe sú odparkované aj všetky detské motoristické poklady, a keďže je pomerne široká a má dlažbu, slúži aj na jazdu na kolieskových korčuliach či na hranie futbalu.

Viacúčelová spálňa

V rodičovskej spálni s pomerne veľkorysou plochou vyše 25 m2 si našla miesto aj šatníková stena a rozmerná trampolína. Pracovný kút vytvorený v rohu izby je vymedzený okrajom okna, obojstranným stolíkom a policovou zostavou. Izba sa cez deň používa ako pracovňa, herňa a telocvičňa a až na večer, po ukončení všetkých denných aktivít, sa postupne mení na pokojovú zónu na oddych rodičov. Všetko so všetkým súvisí a dôležité pre majiteľov bolo, aby byt ako celok vedel splniť všetky nároky na bývanie celej rodiny. A to sa aj podarilo.

 
Autor: Michaela NIKODÝMOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016