Druhá šanca II

27.05.2010
Interiér

Po dlhých rokoch bol dvojizbovému bytu v starom tehlovom dome osud priaznivo naklonený. Všimol si ho mladý pár, ktorého nezastrašil zub času, čo sa pod vzhľad bytu podpísal, ani skryté nástrahy spojené s rekonštrukciou.

Dvojica našla, čo hľadala. Byt s dušou a s odžitými príbehmi niekoľkých generácií, situovaný v širšom centre mesta. A túžba po veľkých priestoroch? Tá sa môže v budúcnosti hravo naplniť. Nad novým domovom sa totiž rozprestiera staré nevyužité podkrovie. Láska na prvý pohľad a intuícia, že všetko dobre dopadne, prevýšili aj nástojčivé odhovárania priateľov a rodiny od nešťastnej kúpy. Neobstáli argumenty o katastrofickom stave a možných technických problémoch ani o nekomfortnej polohe na štvrtom poschodí v dome bez výťahu. Dnes sú vďační, že oponentom nepodľahli.

Z dva na tri

V tom, že byt vyžaduje „kompletku“, videli čerství majitelia ponúknutú šancu vytvoriť si bývanie šité na mieru. Navyše s očakávaním prírastku do rodiny chceli zhmotniť predstavu o trojizbovom byte. A to už bola úloha pre Ing. arch. Milana Csandu, ktorý sa rázne obul do rozsiahlych dispozičných zmien. Z hľadiska nového pôdorysu bytu sa vrchné podlažie javilo ako plus. Statický posudok ukázal, že okrem nenosných priečok si môžu dovoliť siahnuť aj na nosné steny, čo bolo v prípade nižších poschodí neprípustné. Na severnej strane tak padla za obeť lodžia. Ochotne sa jej vzdali, veď medzi dvoma traktmi domu beztak pôsobila ako väzeň. Náhradou za ňu, komoru a WC je veľkorysá presvetlená kúpeľňa spojená s toaletou. Garde jej robí detská izba a spálňa, obohatená o prirodzene odvetraný šatník.

Z dva na jeden

Denná časť prešla opačnou korekciou – zväčšením. Vznikla otvorením dvoch samostatných izieb. Kuchyňa, jedáleň a obývacia izba tak nažívajú v spoločnom priestore, ktorý tvorí polovicu plochy bytu. Neplánovaným zásahom bolo zníženie stropu. Praskliny nedávali inú možnosť, než ich ukryť pod sadrokartónový podhľad. Z povinnej jazdy vyťažil architekt jeden prínosný prvok. Vizuálne odčlenil kuchynský kút od obývačky.

Vo vlastnom scenári

Zariaďovanie interiéru bol pomalý, dopredu nepripravený proces. Majitelia ho viedli pod vlastnou taktovkou a do detailu si ho vychutnávali. Prvý podnájomník spoločenskej zóny bol veľký jedálenský stôl, ideálny partner na mnohopočetné rodinné oslavy. Doplniť ho mal drevený nábytok a biela sedačka. No návšteva jednej predajne zmenila pôvodný zámer a akcentom obývačky sa stala pohovka s výrazným čalúnením. Aj cesta, po ktorej sa vydala kuchynská linka, sa odklonila od počiatočného smeru. Prítomnosť drevených solitérov našepkávala, že lepšie bude staviť na bielu farebnosť, ako ostať verný drevu. Sivá pracovná doska zas udala antikorový tón svietidlám a doplnkom. Po príjemnej návšteve môžeme skonštatovať, že mladý pár vycítil, čo si priestor pýtal. Hrdo priznal bytu jeho roky a zároveň ho decentne omladil modernými materiálmi.

 
Autor: Katarína ŠATANKOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016