Príbeh z podkrovia

15.02.2008
Interiér

Nová kapitola bývania mala nadviazať už na rozbehnutý dej. Časom sa však ukázalo, že treba prepísať celú knihu. A tak sa vrátili k prvej kapitole...

Trojčlennú rodinu po rokoch obývania stiesnených miestností panelákového bytu očarila voľnosť otvoreného podkrovného priestoru. Mysleli si, že v čerstvo zrekonštruovanom byte postačia iba drobné úpravy a môžu sa nasťahovať.

Nečakane na začiatku

Na zásahy čakala kúpeľňa s kuchyňou, ktoré si chceli novopečení majitelia vytvoriť podľa vlastných predstáv. Došlo však k neplánovaným prekvapeniam. Začalo sa to rozvodmi vody, postupne sa pridružila kompletná výmena elektroinštalácie. Po odkrytí sadrokartónov sa ukázalo, že ani zateplenie sa neriešilo dostatočne. Preto pristúpili k čiastočnej náprave, a to zateplením zvislých obvodových stien. Šliapnutie na „správne“ miesto odkrylo ďalší nedostatok. Priehyb laminátovej podlahy prezradil jej ne-vhodne zrealizovaný podklad. Výmena laminátovej a keramickej podlahy sa stala nevyhnutnosťou. Táto nedobrovoľne vynútená zmena ich posunula k voľbe kvalitnejšej podlahy – laminátovú vystriedala drevená. Keramickú dlažbu nahradil gres, ktorý sa okrem kúpeľne nachádza aj v kuchynskej časti. Opticky ju oddeľuje od spoločenskej zóny.

Pre vyšší komfort

Svoju tvár si zachovala dispozícia bytu. Nedotknuté ostali i dve samostatné galérie. Zmenil sa len prístup k nim. Dovtedy ich zabezpečovali rebríky. Teraz na galériu nad kúpeľňou poukazuje dominantné dubové schodisko. Materiálovo ladí s drevenou konštrukciou krovu. K druhej galérii, viditeľnej zo sedenia obývačky, vedú schodíky zo šatníka. Ten sa ukrýva za posuvnými dverami v chodbe. Zmenu miesta pôsobenia, ale i vzhľadu zaznamenal kozub. Pôvodne sa k nemu schádzalo schodíkom a jeho orientácia nedovoľovala vychutnávať si čaro ohňa. Majiteľom sa zapáčil návrh architektky natočiť kozub smerom k sedeniu. Z estetického hľadiska sa rozhodli vyrovnať úroveň podlahy a osadiť kozub do klasickej výšky. Zošikmená sadrokartónová stena za ním ponúkla praktický odkladací priestor na drevo.

Farebná nádielka

Autorka návrhu interiéru ozvláštnila centrálny spoločenský priestor nikami s podsvietením. Zemitá farebnosť čelných plôch ník opticky vymodelovala zónu sedenia a vniesla do nej útulnosť. Jej odtieň dokonale ladí s poťahom pohodlnej rohovej sedačky. Spestrujúcim akcentom je červené kreslo s podnožkou. Spálni a detskej izbe dominujú obľúbené farby ich nájomníkov. Kým spálňu ovládla chladná modrá, detskej kraľuje teplý tón červenej. Obe miestnosti sú zariadené v strohom štýle. Funkciu skríň v spálni veľkoryso nahrádza samostatný šatník ukrytý za posuvnými dverami z mliečneho skla.

Kúpeľňa ako obrázok

Rovnako ako sa z centrálnej zóny vchádza do jednotlivých izieb, tak sa vchádza aj do kúpeľne. Jej netypický vstup umiestnený priamo za sedačkou v budúcnosti prekryje tabuľa z matovaného skla vedená až po zábradlie na galérii. Taká istá výplň bude na pravom zábradlí schodiska. Architektka sa do detailu vyhrala s výzorom kúpeľne. Už pohľad od dverí láka k vstupu do nej. Efektne položená dlažba vytvára cestu priamo k umývadlám. Na zvislej stene za nimi sa dvojfarebnosť mení na jednoliate pásy. V tom istom tóne čokoládovej sa nesie priečka s otvormi, deliaca vaňu od sprchovacieho kúta. Odsadený múrik so zabudovanou podomietkovou nádržkou toalety nahral architektke na zaujímavé dotvorenie kúta kúpeľne. Vznikla tak nika so sklenenými poličkami. Autorke návrhu sa vďaka výberu zariadenia a odtieňov farieb podarilo elegantne zladiť navzájom susediacu kúpeľňu a obývaciu izbu. Aj keď majitelia museli pred samotným nasťahovaním prejsť kapitolami, s ktorými nepočítali, nakoniec sa príbeh ich bývania skončil šťastne.

 
Autor: Katarína ŠATANKOVÁ, Inéz BÚCI
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016