Účelne a pohodlne

18.01.2007
Interiér

Pri rekonštrukcii panelákového bytu mal mladý pár jasný cieľ. Žiadne závratné dispozičné rošády v úmysle nemali. Dôraz kládli na kvalitu korekcií, aby si zvýšili úroveň bývania. Nielen zo stránky komfortu, ale najmä účelnosti.

Dispozícia trojizbového bytu potrebám dvojice až na pár detailov vyhovovala. Samostatná spálňa na konci bytu, kuchyňa susediaca s obývačkou, z chodby vstup do hygienickej zóny. Na opačnej strane bytu tretia miestnosť, ktorá momentálne slúži ako pracovňa. Nové radiátory. To je sumár vstupných pozitív. Pre objektívnosť treba spomenúť aj rub bytu. Do vienka totiž dostal aj zopár detailov, ktoré už našim hostiteľom až tak nevyhovovali. „Srdce“ interiéru tvorilo umakartové jadro so samostatným WC. Kúpeľni teda logicky chýbalo prirodzené osvetlenie. Do kuchyne sa vchádzalo z predsiene úzkou chodbičkou medzi kúpeľňou a obývačkou. Ale prepojenie medzi kuchynskou a spoločenskou zónou absentovalo. Zub času zanechal na zvislých aj vodorovných konštrukciách odtlačky v podobe prasklín. Dve miestnosti v byte sa síce mohli pochváliť dubovými parketami, no iba do chvíle, kým sa po nich neprešlo. Mali doslova „plávajúci“ charakter. A teraz sa poďme pozrieť, ako s týmto vstupným kapitálom sympatickí hostitelia s prihliadnutím na svoje potreby a životný štýl naložili.

Dvakrát meraj, potom rež

Ako obaja svorne priznávajú, celému projektu najskôr predchádzala inšpiračná fáza. Ako „múzy“ im poslúžili interiérové štúdiá, internetové stránky, ale najmä časopisy o bývaní. Keď mali predstavy celkom ujasnené, prišla na rad kompletná rekonštrukcia. Vrátane výmeny podláh, okien, interiérových dverí a elektroinštalácie. Toaleta sa spojila s kúpeľňou, a keďže sa zrušila aj chodbička do kuchyne, získal celý priestor viac podlahovej plochy. Okrem rohovej vane sa tu našlo miesto aj na práčku. Do steny susediacej s kuchyňou sa vysekala nika a plný panel nahradili sklobetónové tvárnice. Tento efektný prvok dnes dodáva kúpeľni prirodzené svetlo. Aby sa kuchyňa mohla „otvoriť“ obývačke, bolo treba odstrániť veľkú časť panelovej priečky. Na zachovanie statiky sa, samozrejme, musela vystužiť oceľovým prekladom. Tento optický trik však pridal celému priestoru na vzdušnosti a zároveň ho zútulnil. Rekonštrukčným procesom sa do tejto zóny zmestilo všetko, čo mladí ľudia na spokojné užívanie potrebujú. Priestrannú kuchyňu, barové sedenie, jedálenský stôl aj sedačku s televíznym kútom. Aako sa majitelia vyrovnali s chronickou diagnózou panelových bytov – prasklinami? Spoje na stenách sa ošetrili sieťkou, na ktorú sa naniesla brúsená stierka. Na stropy sa použili sadrokartónové podhľady, za ktoré sa okrem nepekných trhlín skryli aj nové elektrorozvody. Toto praktické riešenie ušetrilo nemalú námahu i náklady so zasekávaním do stien. Veľkou mierou sa pod príjemnú a útulnú atmosféru v interiéri podpísala farebnosť stien. V dvoch súkromných izbách, spálni a pracovni, sú na stenách použité vodou umývateľné farby. Hostitelia však dnes priznávajú, že sa mali aplikovať aj do frekventovaných miestností, teda na chodbu a do obývačky. Po dvojročnom užívaní môžu majitelia spokojne konštatovať, že plánovaný zámer im vyšiel. Vďaka vkusu, zmyslu pre detail a precíznosti získali pohodlné a moderné bývanie.

 
Autor: Iveta GREBÁČOVÁ, Denisa SLANČOVÁ, Foto: Robo HUBAČ
Fotogaléria
Účelne a pohodlneÚčelne a pohodlneÚčelne a pohodlneÚčelne a pohodlne
 
5fotiek


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016