Znovuzrodený

15.03.2008
Interiér

Starší panelákový byt pokojne znesie porovnanie s luxusnou novostavbou. A to nielen zo stránky estetickej, ale i technickej.

Byt sa nachádza v sympatickej lokalite neďaleko centra. To rozhodlo o jeho osude. Už v zastavanom území býva núdza o novostavby, majitelia sa museli uspokojiť s kúpou staršieho panelákového bytu. V žiadnom prípade sa však nevzdali myšlienky na moderné bývanie. A keďže kvalita bývania sa odvíja aj od technických parametrov stavby, zobrali rekonštrukciu naozaj vážne.

Až na panel

Okrem toho, že interiér prešiel zmenou dispozície, pôvodná nezostala ani skladba stien a stropov. Byt na najvyššom podlaží sa majitelia rozhodli zatepliť zvnútra. Ako izolant sa na obvodové steny aj strop použila minerálna vlna, ktorú prekryl sadrokartón. Okrem tepelnoizolačných a zvukovoizolačných vlastností minerálnej vlny využili majitelia aj jej nehorľavosť a pod sadrokartón ukryli všetky elektrické rozvody. Výmena okien a dverí bola samozrejmosťou, ktorá zvýšila štandardný byt na nadštandardný. Zabudované osvetlenia, zaujímavé štruktúrované omietky a zvukovoizolačné plávajúce podlahy nahradili štyridsaťročné materiály, ktoré už boli naozaj za zenitom.

Ani centimeter nazmar

Najväčšími dispozičnými zmenami prešlo príslušenstvo bytu. Umakartové jadro sa zmenilo na presvetle-nú kúpeľňu, do ktorej sa okrem vane zmestil aj sprchový kút. Pôdorysne tvarovaná kúpeľňa vytvorila z druhej strany priečky priestor na vybudovanie útulného kuchynského kúta v tvare U. Ten je od jedálenskej časti oddelený praktickým raňajkovým sedením. Okrem rýchleho stolovania slúži na ukrytie „pracovného neporiadku“ kuchárky. Vďaka umiestneniu varnej dosky smerom do spoločenskej zóny nestráca domáca pani pri varení prehľad o dianí v byte a z odsávača pár inštalovaného do stropu sa stáva interiérový doplnok.

Na šatník mi nesiahajte

Aj napriek tomu, že zrušením šatníka by predsieň získala na rozmere, majiteľka sa ho nemienila vzdať.Uvedomovala si dôležitosť miesta na odloženie sezónnych vecí a domácich potrieb. Stačilo ho trochu posunúť, zväčšiť, zabudovať zboku vstavané skrine a z nevábneho prvku sa stal príjemný predsieňový akcent. Celý byt pôsobí veľmi harmonicky. Spálňu nevynímajúc, a to napriek tomu, že je v nej zakomponovaný pracovný kút. Dokonca by sa podľa jej zariadenia dalo predpokladať, že táto izba je pokojovou zónou, ktorú s okolitým svetom spája malý, ale praktický balkón. Táto návšteva nás presvedčila, že obmedzenia neexistujú. Byt, ktorý sa v pôvodnom stave zdal pre mladú rodinu malý a nefunkčný, sa zmenil na priestranný a pohodlný domov.

 
Autor: Iveta GREBÁČOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016