Najmenšia európska kačica

Kačica chrapkavá je najmenšia európska kačica. Rýchlym a...

03. novembra 2018 |

Kačica chrapkavá je najmenšia európska kačica. Rýchlym a obratným letom vzbudzuje strelecké chúťky poľovníkov s brokovnicami. U nás je spolu s niektorými ďalšími druhmi celoročne chránená.

Okrem kačice divej sa u nás vyskytuje ešte šesť druhov plávavých kačíc. Hmotnosťou aj dĺžkou tela sú menšie. Niektoré na Slovensku pravidelne hniezdia a na zimu odlietajú, kým iné, ako kačica hvízdavá, hovorovo hvizdárka, či kačica lyžičiarka sa u nás zdržiavajú len pri jesennom a jarnom sťahovaní. Zriedkavo u nás hniezdia aj kačica chrapľavá, teda chrapačka, kačica chrapkavá, zvaná chrapka, kačica chripľavá, prezývaná chripľavka a kačica ostrochvostá. Tieto kačice pri plávaní nesú zadnú časť tela nad vodou a na krídlach majú takzvané „zrkadlá“, pestré pásy, ktoré sú farebne na rozdiel od zvyšku peria rovnaké pre obe pohlavia. Na rozdiel od kačíc potápavých sa za potravou nepotápajú do hĺbky, ale hľadajú si ju len pri povrchu hladiny.

Rýchly letec

Kačica chrapkavá (Anas crecca) dosahuje hmotnosť len okolo tristo gramov. Ostražito pozoruje okolie a len čo zbadá hroziace nebezpečenstvo, okamžite vzlietne. Patrí medzi najobratnejšie lietajúce druhy u nás žijúcich kačíc. Lieta tak rýchlo, že pri pohľade na ne nám často vôbec nezíde na um, že to môžu byť kačice. Z vody vzlietajú takmer kolmo nahor a obratne manévrujú aj v tesne zomknutých kŕdľoch. Sú veľmi spoločenské a len zriedka sa vmiešavajú do kŕdľov iných druhov kačíc. Mimoriadne čulé sú na zotmení a počas mesačných nocí. Chrapka sa na Slovensku vyskytuje vo väčších počtoch len v zime, pri preletoch. Hniezdi u nás skôr zriedkavejšie. Uprednostňuje plytčiny v blízkosti brehov. Živí sa rast­linnou i živočíšnou potravou primeranej veľkosti. Káčer má od októbra do júna ozdobný šat, ktorý je z väčšej vzdialenosti nenápadný, zblízka však pôsobí veľmi pestro. Mimo obdobia rozmnožovania je sfarbený podobne hnedo škvrnito ako samička s čiastočne svetlejšou hlavou. Kačicu chrapkavú si môžeme pomýliť jedine s kačicou chrapľavou, pretože sú skoro rovnako veľké. Kačica chrapľavá má však pretiahnutejší tvar tela a inak sa ozýva.

Svištivý let

Asi najzriedkavejšie sa u nás vyskytuje kačica ostrochvostá (Anas acuta). Hoci vo svete patrí medzi najrozšírenejšie druhy, je pomerne málo známa. Túto štíhlu dlhú kačicu s dlhým krkom, ktorý má často vztýčený podobne ako labute, rozoznávame za letu podľa nápadne dlhého, končistého chvosta. Tento znak je viditeľný aj na vode. Je len o málo menšia ako kačica divá. Lieta rýchlo a prudko máva krídlami, ktoré pritom vydávajú ďaleko počuteľný svištivý zvuk. Pred zosadnutím krúti a otáča krkom na všetky strany. Káčer toká počas jarného sťahovania. Súčasťou toku je nastavovanie krídiel do neobvyklej polohy a melodický hvizd. V uvedenom období sú jeho hlava a krk čokoládovohnedé, kým zátylok čierny. Hruď, hrvoľ a predná časť krku sú biele, pričom dva pruhy vybiehajú po bokoch krku až na zátylok. Mnohé samce prenasledujú vyvolené partnerky vo vzduchu. Tieto vzdušné štvanice sa obyčajne končievajú akýmsi „znásilnením“. Všetky spomenuté kačice patria medzi poľovnú zver, ale s celoročnou ochranou.

03. novembra 2018 Autor: Jozef Ferenec

Galéria k článku

VIDEO Poľovníctvo a rybárstvo


Už máte nové číslo? objednať predplatné
 
Najmenšia európska kačica
Jozef Ferenec