Tipy: Ako spracovať huby?

Nazbierať košík plný húb je často ľahšie než ich skonzumovať. České spotrebiteľské združenie dTest prináša tipy na ich spracovanie.

12. októbra 2018 |

„Spôsobov ako hubám predĺžiť život je mnoho, tým najbežnejším je sušenie,“ pripomína Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. „Najčastejšou chybou začiatočníkov je, že nenechajú plátky poriadne doschnúť. Cieľom je znížiť obsah vody z pôvodných asi 90 % na 5 %, čo zabráni rastu plesní. Neuskladňujte huby, dokiaľ pri stlačení v dlaniach nezačnú chrupčať a lámať sa. Po usušení uchovávajte huby v dobre uzavretých nepriedušných pohároch, aby nepodľahli plesniam ani moliam,“ dodáva H. Hoffmannová.

ZMRAZENIE

Huby môžete jednoducho zamraziť. Umyté a nakrájané vložte do kastróla, ochuťte soľou, bielym korením a rascou, podlejte a duste asi štvrť hodiny. Po vychladnutí môžete huby rozdeliť na porcie a vložiť do mrazničky. Takto pripravené majú v kuchyni široké využitie.

PREKLADANIE SOĽOU

Pokiaľ nemáte podmienky na sušenie ani zmrazenie húb, vyskúšajte surové huby prekladať soľou. Nakrájané necháte zavädnúť a potom po vrstvách vkladáte do pohárov a posypete soľou. Pomer húb a soli má byť 4 : 1. Následné využitie nasolených húb v kuchyni však nie je univerzálne. Pri príprave pokrmov treba takto konzervované huby preliať vodou, aby sa soľ odplavila. Tým ale huby strácajú chuť i vôňu, takže sa hodia najmä do polievok a do omáčok.

SLANÝ NÁLEV

Podobne môžete huby naložiť do nálevu pripraveného z kilogramu soli a litra vody. Postup je rovnaký ako pri prekladaní soľou. Huby natlačte do pohára a hore nechajte trochu priestoru. Naplnený pohár zalejte prevareným soľným roztokom, ktorý má siahať asi centimeter nad vrstvu húb.

DUSENIE A STERILIZOVANIE

Dusenie húb vo vlastnej šťave a následná sterilizácia je ďalšou alternatívou. Dôkladne očistené a nakrájané huby opláchnite na site a poduste v hrnci za občasného miešania. Môžete pridať trošku soli. Vychladnutú zmes uložte do pohárov a zalejte šťavou, ktorú huby pustili. Ak je šťavy málo, doplňte ju prevarenou vodou. Medzi zmesou a vekom majú zostať zhruba 2 centimetre voľného priestoru. Sterilizujte pri teplote 95 °C (tesne pod bodom varu) necelú hodinu. Na druhý deň sterilizáciu zopakujte.

SLADKOKYSLÝ NÁLEV

Obľúbeným spôsobom je aj sterilizácia húb v sladkokyslom náleve. Najprv treba v hubách blanšírovaním zlikvidovať nežiaduce mikroorganizmy. Nakrájané, očistené a prepláchnuté huby vložte do vyššieho hrnca s vriacou osolenou vodu. Na liter vody pridajte čajovú lyžičku soli. Blanšírujte tak, že huby päť minút varíte a zároveň zbierate vzniknutú penu. Potom ich vyberte na sitko, opláchnite a schlaďte. Blanšírovanými hubami naplňte zaváracie poháre. Podľa chuti môžete do pohárov pridať aj sezónnu zeleninu alebo cibuľu. Všetko zalejte prevareným sladkokyslým nálevom, ktorý pripravíte z jedného dielu octu, troch dielov vody, soli a cukru. Podľa chuti pridajte korenie (bobkový list, celé korenie, nové korenie alebo horčičné semienka). Sterilizujte pri 90 °C zhruba pol hodiny.

ÚDENIE

Huby spracované blanšírovaním možno aj údiť. V takom prípade je potrebné blanšírovať len skutočne tvrdé kusy. Tie po blanšírovaní a usušení vyložte v udiarni na rošt alebo zaveste na niť. Huby sa údia pomocou pilín ovocných stromov približne 1,5 hodiny stredne teplým dymom. Po vyúdení ich môžete spracovať do sladkokyslého nálevu a sterilizovať.

DO TUKU

Huby možno naložiť aj do tuku. Udusené huby zmiešajte so zahriatym tukom a vložte do pohárov, prípadne najskôr dajte do pohárov huby a potom zalejte tukom, najlepšie bravčovou masťou. Následne ich treba hodinu sterilizovať pri 95 °C s opakovaním po dvoch dňoch. Takto konzervované huby môžete v kuchyni využiť takmer na akýkoľvek hubový recept.

Zdroj: www.aktualne.cz, https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/coda-houby

12. októbra 2018 Autor: Mária Inštitorisová

Galéria k článku

VIDEO Poľovníctvo a rybárstvo


 
 
Tipy: Ako spracovať huby?
Mária Inštitorisová