Oneskorená sezóna

Tak predsa sme sa dočkali! Hubárska sezóna je po dlhom období prechádzok s prázdnym košíkom po lese konečne taká, akú sme si ju predstavovali.

23. septembra 2017 |

Bohaté zbery jedlých húb hlásia najmä hubári z  Kysúc, Oravy, Liptova a okolia Banskej Bystrice, postupne však hubárskym ošiaľom ožívajú aj ďalšie regióny Slovenska. Mnohí už od polovice mája márne sliedili po lesoch s prázdnymi košíkmi, hľadajúc prvé dubáky, kozáky, plávky či nekonečné húfy kuriatok. Tie si však predĺžili svoju zimnú dovolenku a počkali až na obdobie, kedy sa ich podhubie dostatočne vzchopí. Podhubie je vlastne akýmsi telom huby a ono rozhoduje, kedy nasadí zárodky našich budúcich úlovkov. Nechce riskovať, aby plodnice, ktoré vytvorí, uschli či zhnili ešte v mladom štádiu vývinu. Tie musia dorásť do dospelosti a vytvoriť výtrusy, inak je kolobeh vývinu huby ohrozený. Preto by si mal každý hubár vziať z lesa len toľko, koľko je schopný sám uniesť a využiť pre vlastnú potrebu.

VIAC SA DOČÍTATE V POĽOVNÍCTVE A RYBÁRSTVE č. 9/2017

 

23. septembra 2017 Autor: Mgr. Ján Červenka

Galéria k článku