Tento lovec dostal meno podľa svojej špecializácie

Sokol myšiar Je typický predátor drobných myšovitých hlodavcov.

17. augusta 2017 |

Sokol myšiar (Falco tinnunculus) je to menší druh sokola, ľudovo nazývaný pustovka. Samica je celkovo hnedo sfarbená, na chrbtovej strane je hrdzavohnedá, na brušnej okrová, po celom tele škvrnitá. Dospelý samec sa líši sivým zafarbením hlavy a chvosta. Nohy majú žlté, mláďatá po vylietaní z hniezda sú veľmi podobné samici. Počas letu má dlhé špicaté krídla a dlhší chvost. Často ho môžeme pozorovať ako trepotavým letom na jednom mieste sleduje korisť pod sebou.

Hniezdi v najrozličnejšom prostredí: na skalách, v kameňolomoch, vo vetrolamoch, na stožiaroch elektrických vedení v poľnohospodárskej krajine, na okrajoch lesov, ale aj v centrách obcí a miest na vysokých budovách. Ako všetky sokoly si vlastné hniezdo nestavia, ale zaberá opustené hniezda iných vtákov, najmä vrán, strák, havranov, krkavcov, dravcov, ale hniezdi aj v polodutinách, v skalných výklenkoch, v rôznych výklenkoch na budovách a v umelých búdkach. Neraz hniezdi aj viac párov v tesnej blízkosti na spôsob voľných kolónií. V marci predchádzajú hniezdeniu svadobné lety, sprevádzané hlasitým krikom. Samica znáša zväčša 4 až 6 vajec s hmotnosťou okolo 19 gramov a zahrieva ich približne 29 dní. Samec ju strieda len občas. Mláďatá zostávajú v hniezde asi mesiac. Naše populácie sú čiastočne sťahovavé, niektoré jedince prezimujú a v zime sa vyskytujú u nás aj jedince zo severnejších krajín.

Je typickým predátorom drobných myšovitých hlodavcov, z ktorých 80 až 90 % tvorí hraboš poľný. Loví aj drobné vtáky, jašterice, žaby a hmyz. Pre poľnohospodárstvo je veľmi užitočný. Sokol myšiar je na Slovensku druhým najbežnejším dravcom po myšiakovi hôrnom (lesnom). Rozšírený je od nížin po najvyššie vrchy Tatier.

Dĺžka tela: 31 až 37 cm
Rozpätie krídel: 68 až 78 cm
Hmotnosť: samica 136 až 303 g, samec 125 až 253 g

17. augusta 2017 Autor: Stanislav Harvančík

Galéria k článku