Zoznámte sa s pánom súmraku a noci

Je ním jazvec lesný (Meles meles), cicavec z čeľade lasicovité.

28. apríla 2017 |

Jazvec lesný je cicavec z čeľade lasicovité. Žije v celej Európe od nadmorskej výšky 700 m. až do výšky 2 000 m. Obľubuje listnaté alebo zmiešané lesy. Vyhýba sa však mokrým lužným lesom, ako i rovinatým nezalesneným oblastiam. Jazvec má dlhé zavalité telo s krátkymi silnými nohami, na ktorých má dlhé pazúry prispôsobené na hrabanie. Charakteristickou je jeho čierno-biela hlava,  pásy prebiehajú po oboch stranách hlavy, od ňucháča cez oči až za uši. Aj keď je chôdza jazveca vyzerá ťarbavá, vie veľmi dobre behať a v nebezpečenstve rýchlo mizne vo svojom brlohu. Má dobrý čuch a sluch, zrak má slabší. Jazvec žije spravidla nočným životom. Je všežravec a základ jeho potravy tvorí rôzny hmyz, pandravy, slimáky, žaby, myši, hraboše, ježe a vtáky hniezdiace na zemi. Rád vyhrabáva zemné osy a sršne a nepohrdne ani zdochlinou. Z rastlinnej potravy sú to korienky rastlín, lesné ovocie, žalude, bukvica a huby. Na poli rád hoduje na zemiakoch, kukurici, ovse i ďateline.

Autor videa: Michal Stoklasa

28. apríla 2017 Autor: Marianna Rajská

Galéria k článku