Chystáte sa na huby? Mali by ste vedieť, že...

Počas letných prázdnin a v jeseni sa hubami otrávi najviac ľudí. Často ich totiž zberajú aj deti a málo skúsení hubári

12. júla 2017 |

Odborníci z Národného toxikologického informačného centra (NTC) definujú huby ako pochutinu, ktorá je pre ľudský organizmus ťažko stráviteľná, a preto nevhodná pre deti! Za príčinu označujú väčšie množstvo polysacharidu chitínu. Na túto skutočnosť najčastejšie doplácajú mladšie deti a starší ľudia, ktorí majú zníženú odolnosť organizmu.

JEDLÉ, A PREDSA NEBEZPEČNÉ

Mali by sme vedieť, že aj jedlé huby sa za určitých podmienok stávajú pre konzumentov rizikovými. Príznaky podobné otrave môžu vyvolať aj staré, nahnité alebo zaparené huby, preto je dôležitá tiež ich preprava a skladovanie. Vyhnite sa transportu húb v plastovej (nepriedušnej) taške, ako aj nedostatočnému tepelnému spracovaniu. Škodlivo pôsobí i súčasné požitie alkoholu s niektorými druhmi húb. Oveľa častejšie sa však vyskytujú takzvané pravé otravy jedovatými hubami.

LEN TIE, ČO POZNÁTE

Ak patríte k začiatočníkom alebo vám chýbajú dostatočné skúsenosti, zberajte len tie druhy, ktoré dobre poznáte. Deťom do desiatich rokov sa vôbec neodporúča podávať jedlá z húb! Pri vychádzke v lese im nedovoľte huby ochutnávať (často to robia zo zvedavosti). Otravu hubami sprevádzajú žalúdočné kŕče, nevoľnosť a hnačky. Pri väčšine druhov platí, že čím nebezpečnejší jed obsahujú, tým neskôr nastupujú príznaky. Napríklad pri muchotrávke zelenej sa môžu prejaviť až po dvadsiatich hodinách.

V NÚDZI

Národné toxikologické informačné centrum už pred rokmi zriadilo Non-stop linku s Konzultačnou službou pri akútnych intoxikáciách: +421 2 54 774 166. Ďalšie informácie získate na adrese: NTIC Limbová 5, 833 05 Bratislava, tel. č.: +421 2 5465 2307, GSM: +421 911 166 066, e-mail: ntic@ntic.sk

12. júla 2017 Autor: Mária Inštitorisová

Galéria k článku