Náš najväčší pavúk na korisť rád skáče

Vzbudzuje strach, jeho jed je však pre človeka neškodný.

15. novembra 2017 |

Strehúň škvrnitý (Lycosa singoriensis) je náš najväčší pavúk. Jeho telo dosahuje dĺžku vyše troch centimetrov. Raz som mal tú česť stretnúť sa s ním v Partizánskom pri rieke Nitra a druhý raz v Návojovciach pri rieke Nitrica. V jeseni už samček tohto druhu dožíva. Samičky však prežívajú aj zimu a na jar kladú vajíčka. Strehúň škvrnitý má žľazy, z ktorých vylučuje jed. Využíva ho však len pri love koristi, ktorú ním usmrcuje. Samička je agresívnejšia ako samček najmä pri ochrane vajíčok a mláďat v hniezdnej komôrke. Veľký pavúk vzbudzuje strach, jeho jed je však pre človeka neškodný. Napriek tomu odporúčame nechytať ho radšej do rúk, pretože sa nám časť jedovatých látok môže dostať na prípadné poranené miesto alebo do oka, kde vyvolá pálenie. Strehúň škvrnitý si nepradie siete, ale žije v diere v zemi, kde má rozvetvené chodbičky. V niektorých sú nastražené jemné pavučiny, do ktorých lapá hmyz. Väčšiu časť koristi však strehúň loví skokom. Korisť potom omámi jedom a strekne do nej tráviacu tekutinu. Medzi jeho úlovkami môže byť dokonca aj veľká kobylka zelená. Pavúk má zaujímavé oči. Usporiadané sú v troch radoch. Na čele sú v jednom rade štyri oči a nad nimi má dve veľké oči na rozhraní čela a temena. Posledný pár očí je zreteľne viditeľný zvrchu,  pretože je na temene hlavy. Preto má strehúň dokonalý rozhľad na všetky strany. Strehúň škvrnitý žije aj pri Dunaji, kde si v hrádzach buduje zemné obydlia.

15. novembra 2017 Autor: Ivan Kňaze

Galéria k článku