Zabudnutá maškrta z nášho regiónu

Raky boli kedysi v našich končinách obľúbeným ľudovým jedlom.

23. apríla 2018 |

V starej Bratislave sa tvrdilo, že mesiace bez písmena „r“ v názve, teda máj, jún, júl a august, sú dobré nielen na cestovanie, na uzatváranie manželstva, ale aj na jedenie rakov. Ibaže na Slovensku sa to už dávno netraduje. Vo všeobecnosti k tejto lahôdke pociťujeme dnes akýsi rešpekt.

Akiste preto raky boli  kedysi ľudovým jedlom lebo neboli ohrozeným, zákonom chráneným druhom. Pre nás sú dnes takmer neznámou a v podstate nedostupnou lahôdkou. V stredoveku sa však raky konzumovali aj počas pôstu, patrili  k všeobecne prístupným, ľudovým druhom potravín. Na vtedajších trhoviskách existovala dokonca funkcia  Krebsenrichter, račí dozorca. Jeho úlohou bolo starať sa o kvalitu ponúkaných rakov.

Kôrovce  museli predavači ponúkať len živé a zdravé. Aké množstvo rakov sa skonzumovalo vo vtedajšej Bratislave, nevieme. Ale napríklad v susednej Viedni to ešte v roku 1890 bolo až deväťstotisíc kusov. Slobodný pán von  Hohberg v roku 1682 zaznamenal, že vozy plné rakov pozakrývané trstinou odchádzajú zo Zalskej župy do Šopronu, Bratislavy a do Viedne, kde boli okamžite predané. Dobrý zvuk medzi viedenskými labužníkmi mali aj  raky z nášho regiónu. V cisárskom meste bol samostatný račí trh.

23. apríla 2018 Autor: Vladimír Tomčík

Galéria k článku

VIDEO Poľovníctvo a rybárstvo


 
 
Zabudnutá maškrta z nášho regiónu
Vladimír Tomčík