Pozrite si zaujímavé videá "škvrnitého" zástupcu čeľade jeleňovité

Pôvodným domovom daniela škvrnitého je oblasť juhovýchodnej Európy, Malej Ázie až po Perzský záliv.

07. mája 2017 |

Daniel škvrnitý (Dama dama) je cicavec z čeľade jeleňovité,  patrí medzi prežúvavé párnokopytníky. Jeho pôvodným domovom je oblasť juhovýchodnej Európy a Malej Ázie až po Perzský záliv. V stredoveku sa začali daniele dovážať do parkov a zverníc európskych štátov ako okrasná zver. Začiatkom 20. storočia sa už začína chovať táto zver aj vo voľných revíroch, najmä v Malých Karpatoch, na Čebovskej Bukovine, v Strážskych a Zemplínskych vrchoch. Daniele dosahujú dĺžku tela 130 až 165 cm, výšku v kohútiku 80 až 110 cm a hmotnosť 50 až 90 kg, danielice od 30 do 50 kg. Sfarbenie danielej zveri býva žlto- až červenohnedé s výraznými bielymi škvrnami v pozdĺžnych radoch a s tmavším pásom po chrbte. Nápadný je čierne lemovaný chvost, ktorý má na konci predĺženú štetku srsti a odspodu je biely. Zver ním takmer nepretržite pohybuje a pri úteku ho drží vztýčený. Ruja danielov sa začína v polovici októbra a vtedy  daniel neustále chrapľavo chŕk čím láka rujné danielice na svoje rujovisko. Po ruji daniele opäť vytvárajú osobitné čriedy.

07. mája 2017 Autor: Tibor Benčič, Marianna Rajská

Galéria k článku