Poznáte tohto maličkého krásavca?

Stehlík je rozšírený je po celom území Slovenska od nížin až do nadmorskej výšky 1 000 m.n.m.

16. mája 2017 |

Stehlík lesný (obyčajný)  váži iba 11,5 – 20 g. Rozšírený je po celom území Slovenska od nížin až do nadmorskej výšky 1 000 m.n.m. Obe pohlavia majú rovnaké typické zafarbenie, červenú prednú časť hlavy, biely náhrdelník sa tiahne až na boky hlavy a zadná časť hlavy je čierna. Na čiernom krídle majú zlatožltý pás.. Mláďatám až do októbra chýba červená farba na hlave, chrbát i hlavu majú žltosivú s hnedým vzorom. Dovtedy rozlíšime mláďatá stehlíka obyčajného od iných pinkovitých  podľa čiernych chvostových letiek a žltého pásu na krídlach. Okrem obdobia hniezdenia žijú v kŕdlikoch. Žije na okrajoch lesov, pasienkov, aj lúkach so stromovou a krovinnou vegetáciou, skupiny stromov, pri potokoch, kanáloch a vetrolamoch. Obľubuje aj  oblasti osídlené ľudmi, ako parky, či záhrady.

Hniezdo si stavia a na konci konára. Je poľguľovitého tvaru z tráv, machu a korienkov starostlivo vystlané srsťou a perím. Stavia ho samička.  Radi hniezdia na ovocných stromoch v záhradách a sadoch, alebo na stromoch pri cestách.  Kladú 4 - 5(7) vajíčok s hnedými škvrnami a červenkastými bodkami na modrastobielom podklade do tvaru venca. Zohrieva ich len samička, samec  jej nosí potravu. Mláďatká sa vyliahnu za 13 - 15 dní, potom ich rodičia 2 týždne kŕmia na hniezdach 5 - 6 dní aj po vyletení. Keď sa osamostatnia, spájajú sa do kŕdlikov. Hniezdia 2 krát, v máji a v júni/júli.

Zdroj: Wikipédia, Na túru s Naturou

Stehlík kŕmenie from Lubo Ondrasko on Vimeo.

16. mája 2017 Autor: Marianna Rajská

Galéria k článku