Hrozno na 4 spôsoby: Vyskúšajte tieto lacné, chutné a zdravé recepty

13. septembra 2016, 18:00
Tip redakcii

Prichádza sezóna hrozna a s ňou sa mnohým spája každoročné vinobranie a burčiak. Malé bobuľky však môžete využiť oveľa spektrálnejšie. Viete si urobiť napríklad hroznovú šťavu, sirup, džem alebo dokonca aj osviežujúcu pleťovú masku.

Autor: ilustračné, pixabay.com

Hrozno obsahuje veľké množstvo vitamínov, napríklad B, provitamín A, vitamín C a E, ktoré sú prospešné pre náš organizmus. Okrem toho aj vápnik, fosfor, meď, mangán, železo a sodík.

V jeho šupke sa nachádza vláknina, ktorá podporuje trávenie a činnosť čriev. Navyše obsahuje aj antioxidanty. Jeho zloženie tvorí 80 % vody a 18 % ovocného a hroznového cukru.

Pozitívne vplýva aj na správny rytmus srdca, bystrú myseľ a podporuje chudnutie. Zlepšuje kvalitu vlasov či nechtov a dodáva pružnosť a pevnosť pokožke.

Pomáha pri liečbe žlčových a obličkových kameňov. Zvyšuje fyzickú aj psychickú aktivitu, čím dodáva telu energiu a zmierňuje aj únavu a depresiu.

Hroznová šťava

Potrebujete: 1 kg hrozna, 150 g kryštálového cukru, 200 ml vody

Postup: Do hrnca nalejte 200 ml vody, prisypte kryštálový cukor a varte tak dlho, kým sa cukor nerozpustí. Sirup potom nechajte vychladnúť. Hrozno umyte, všetky bobule otrhajte a vylisujte v odšťavovači.

Pridajte pripravený sirup a dajte vychladiť. Potom môžete uskladniť v sklenených fľašiach na chladnom a tmavom mieste alebo v chladničke.

Zdroj: pixabay

Hroznový sirup

Potrebujete: hrozno (ľubovolné množstvo podľa potreby), kryštálový cukor (podľa potreby), kyselina citrónová

Postup: Hrozno umyte, otrhajte všetky bobule a nasypte do hrnca. Potom ho pomaly varte na slabom ohni. Nemusíte ho mixovať, pretože postupne začne vznikať dostatok hroznovej tekutiny.

Podľa toho, koľko sirupu chcete narobiť, môžete postupne dosýpať ďalšie hrozno, aby sa rozvarilo. Počkajte, kým trochu vychladne a potom ho prelisujte, aby vám zostala len číra tekutina. Prepasírovanú šťavu začnite znova variť a pridajte cukor a trochu kyseliny citrónovej.

Hotový sirup môžete okamžite spotrebovať alebo ak ho máte dosť, tak ho môžete naliať do fliaš a nechať zamraziť alebo zavariť, aby vám dlho vydržal.

Zdroj: pixabay

Hroznový džem

Potrebujete: hrozno, kryštálový cukor

Postup: Dobre očistené bobule hrozna rozmixujte a prepasírujte cez sitko, aby ste sa zbavili zrniečok. Potom povarte hrozno v hrnci a pridávajte cukor. Varte dovtedy, pokiaľ vám nezhustne do primeranej konzistencie. Potom naplňte zaváracie fľaše, nechajte ich vychladnúť a uskladnite na tmavom chladnom mieste.

Tip: Džem môžete skúšať kombinovať aj s iným ovocím podľa chuti. Hrozno vytvára dobrú harmóniu s jablkovou či citrónovou šťavou, ktoré môžete priliať pri varení džemu.

Zdroj: pixabay

Osviežujúca hroznová maska

Potrebujete: hrozno, biely jogurt, šťava z citrńa, med, olivový olej

Postup: Roztlačte bobule hrozna a pridajte biely jogurt, citronovú šťavu, med a olivový olej. Vypracujte hustú kašičku a naneste na očistenú pokožku tváre a dekoltu. Nechte pôsobiť asi 20 minút.

 
Autor: mon



 
 
Aplikácie 7 plus

 
 
 
Hrozno na 4 spôsoby: Vyskúšajte tieto lacné, chutné a zdravé recepty
mon