Poďte nakladať, je čas uhoriek! 12 najlepších receptov: Ako zavára Gizka Oňová a herec Karol Čálik?
16. júla 2017

Uhorková sezóna sa už rozbehla, tak neváhajte! Kilo nakladačiek kúpite asi za 1 euro a doma si pripravíte lahôdku, ktorá vydrží celé mesiace. Máme pre vás tie najlepšie recepty – klasické, pikantné, bylinkové či cesnakové! Svoje tipy prezradili aj televízna svokra Gizka Oňová a herec Karol Čálik – inšpirujte sa!

Recept č. 1 Klasické uhorky

Potrebujeme: menšie uhorky, 1 balíček nakladača, 0,5 l octu, 2 l vody, 13 dag kryštálového cukru, kôpor, cibuľu, bobkový list, cesnak

Poďte na huby! Vieme, odkiaľ si zaručene prinesiete plné košíky

Postup: Na dno pohára dáme strúčik cesnaku, koliesko cibule, kúsok bobkového listu a trocha kôpru. Vložíme uhorky a zalejeme nálevom. Dobre uzavrieme viečkom a sterilizujeme asi 10 minút.

FOTO Malá modelka: Rozkošná opička objavuje svet okolo seba

Nálev: v 2 litroch vody rozpustíme 13 dag kryštálového cukru, pridáme 0,5 l octu, 1 nakladač a dáme zovrieť.

Pokračovanie na ďalšej strane

Recept č. 2 Cesnakové uhorky

Potrebujeme: 0,5 l octu, 1,5 l vody, 220 g cukru, 12 ks sladidla, 1 nakladač, mrkvu, cibuľu, cesnak, kôpor

Rotvajler napadol svoju majiteľku: Je na operačnej sále

Postup: Všetky ingrediencie na nálev zmiešame v hrnci a necháme ich ešte raz prejsť varom. Uhorky naskladáme do pohárov a prekladáme ich nakrájanou cibuľou, mrkvou a cesnakom. Navrch vždy pridáme trochu kôpru. Zalejeme nálevom a sterilizujeme 20 minút pri 85 °C.

Pokračovanie na ďalšej strane

Recept č. 3 Uhorky s citrónom a kôprom

Potrebujeme: 1 l vody, 1 l octu, 300 g cukru, 3 kg väčších uhoriek, 1 veľký citrón, čerstvý kôpor

VEĽKÝ TEST cereálií: Ktoré sú pre vaše deti doslova kalorická bomba?

Postup: Najprv si pripravíme nálev z vody, octu a cukru. Uhorky a citrón umyjeme, uhorky nakrájame na rezy, citrón na plátky a poukladáme do pohárov. Do každého pohára pridáme dve lyžičky soli, vetvičku kôpru a zalejeme nálevom. Sterilizujeme asi 20 minút pri teplote 85 °C.

Pokračovanie na ďalšej strane

Recept č. 4 Uhorky s feniklom

Potrebujeme: 1 l vody, 250 ml octu, 200 g cukru, 50 g soli, 3 kg uhoriek, čerstvý kôpor, horčičné semienka, fenikel, malé cibuľky, cesnak ,zelerovú vňať

Krutá PRAVDA o tom, čo naozaj kupujeme: Západniarom dajú kvalitu, Slováci majú smolu!

Postup: Z vody, octu, cukru a zo soli uvaríme nálev. Uhorky naukladáme do pohárov. Do každého pridáme trochu kôpru, lyžičku horčičného semienka, niekoľko zrniek fenikla, ošúpanú malú cibuľku, dva strúčiky cesnaku a kúsok zelerovej vňati. Zalejeme nálevom a zavárame 20 minút pri 85 °C.

Pokračovanie na ďalšej strane

Recept č. 5 Diabolské uhorky

Potrebujeme: 1 l vody, 300 ml vínneho octu, 200 g soli, 400 g cukru, 1 ČL sušeného čili, 5 strúčikov cesnaku, 1 PL farebného korenia

Nedarí sa schudnúť? Odborníčka radí: Tu je 5 potravín pre postavu ako LUSK

Postup: Do každého pohára 2 baranie rohy 2 rozkrájané feferónky mrkvu cibuľu kôpor Postup: Do pohárov naukladáme baranie rohy, feferónky, mrkvu, cibuľu a kôpor. Z ostatných surovín si pripravíme nálev, ktorý necháme prevariť a vychladnúť. Potom zalejeme poháre tak, aby boli uhorky celkom ponorené. Sterilizujeme 15 minút pri teplote 80 °C.

Pokračovanie na ďalšej strane

Recept č. 6 Znojemské uhorky

Potrebujeme: 3 a 3/4 l vody, 1 a 1/4 l octu, 400 g cukru, 150 g soli ,30 ks čierneho korenia, 30 ks nového korenia, 10 ks klinčekov, 8 stredných bobkových listov, prúžky mrkvy, čerstvý kôpor, kolieska cibule

Olympijský maratónec Marcel Matanin radí: Behajte, ale nezničte si pritom nohy

Postup: Do vody pridáme ocot, cukor, soľ, korenie, klinčeky a bobkový list. Nálev varíme 20 minút, nie viac. Dajte ho schladiť. Do pohárov striedavo vkladáme uhorky a zeleninu s kôprom. Sterilizujeme 15 minút pri 75 až 80 °C. Určite nie viac. Len takto ostanú uhorky pekne chrumkavé.

Pokračovanie na ďalšej strane

Recept č. 7 Jednoduché nakladačky

Potrebujeme: 3 l vody, 500 ml octu, 1 nakladač, 15 ks sacharínu, cibuľu, mrkvu, kôpor, feferónky

Slováci POZOR: Nízkonákladovky spustili časovo obmedzený výpredaj leteniek za 10 eur!

Postup: Nakladačky vložíme do pohárov. Prekladáme kolieskami cibule, mrkvy, kôpru a pre pikantnejšiu chuť môžeme pridať jednu feferónku. Zalejeme uvareným a vychladnutým nálevom, zatvoríme a sterilizujeme 15 až 20 minút pri 90 °C. Môžeme ich konzumovať už na druhý deň!

Pokračovanie na ďalšej strane

Recept č. 8 Chrenové uhorky

Potrebujeme: 1 l vody, 200 ml octu, 40 g soli, 300 g cukru, 3 bobkové listy, 3 ks nového korenia, 8 ks čierneho korenia, 2 PL strúhaného chrenu, 1 PL horčičného semienka

Slováci sa vyfarbili: Tu sme počas dňa zatvorených obchodov nechali najviac peňazí!

Postup: Nálev varíme 10 minút. Na dno pohárov dáme lyžicu chrenu, potom uhorky a navrch zase lyžicu chrenu. Z ostatných prísad si pripravíme nálev, ktorý varíme 10 minút. Zalejeme ním uhorky a sterilizujeme 20 minút pri 80 °C.

Pokračovanie na ďalšej strane

Recept č. 9 Kvasené uhorky

Potrebujeme: 4-litrovú sklenenú fľašu, kôpor, 6 vínnych listov, 6 višňových listov, 1 feferónku, 1 nakladač, 1 lyžicu soli

Lekár varuje: S hormónmi opatrne, zvyšujú riziko rakoviny!

Postup: Uhorky poprepichujeme, naskladáme do fľaše a preložíme ich kôprom, vínnymi a višňovými listami, pridáme aj feferónku. Všetko zalejeme horúcou vodou a necháme kvasiť. Po vykvasení dáme uhorky do nálevu, ktorý si pripravíme z nakladača.

Pokračovanie na ďalšej strane

Recept č. 10 Rýchlokvasáky s cesnakom

Potrebujeme: 2 l vody, 60 g soli, 3 kg väčších uhoriek, 8 strúčikov cesnaku, 8 až 10 vínnych listov, 1 ČL horčičného semienka, 5 zrniek čierneho korenia

KALKULAČKA, ktorá vás naučí šetriť: Skroťte najväčších žrútov elektriny vo svojej domácnosti!

Postup: Z vody a zo soli uvaríme nálev. Uhorky umyjeme a očistíme kefkou, na niekoľkých miestach ich poprepichujeme vidličkou. Naukladáme ich do pohárov, preložíme cesnakom a vínnymi listami a zalejeme horúcou vodou so soľou. Poháre previažeme celofánom a necháme v teple 5 dní uležať. Kto má rád, môže pridať aj cibuľu a chren.

Pokračovanie na ďalšej strane

Recept č. 11 Televízna svokra Gizela Oňová (69) prezradila tradičný rodinný recept

V každej rodine sa z generácie na generáciu dedia tie najlepšie recepty a výnimkou nie je ani speváčka Gizka Oňová. Uhorky zavára podľa starej kuchárskej knihy, v ktorej má uchovaný recept od svojej babky Etelky. „Absolútny základ sú krásne čisté poháre,“ upozorňuje známa televízna svokra. Recept je určený pre 10 až 12 pohárov s objemom 7 dl. Množstvo uhoriek odhadne každá správna gazdinka.

Potrebujeme: uhorky, 3 l vody, 1 l octu, 120 g soli, 240 g kryštálového cukru alebo 35 ks sacharínu, 4 bobkové listy, 10 ks čierneho korenia, 10 ks nového korenia, vínne listy, prúžky chrenu a mrkvy, kolieska cibule

SVET ŽENY: Urobte si domácu pleťovú masku z toho, čo máte v chladničke

Postup: Na spodok každého pohára dáme kôpor, vínny list, prúžok chrenu, prúžok mrkvy a koliesko cibule. Natlačíme umyté, malou kefou vyčistené malé uhorky a zalejeme nálevom, ktorý prevaríme. Do vody pridáme ocot, soľ, kryštálový cukor, bobkové listy, nové a čierne korenia. Prevaríme, horúcim nálevom zalejeme poháre a sterilizujeme 8 až 10 minút. Tento čas začína plynúť až odvtedy, keď v pohároch zbadáme bublinky.

Tip na sterilizáciu

Ja aj babka sme to vždy robili tak, že sme sterilizovali v rúre. Do hlbšieho pekáča sme naliali vodu, postavili sme doň poháre. Rúru sme nastavili, nech hreje aj hore, aj dole na 180 °C. Kto má rád uhorky radšej trochu mäkšie, nechá ich tam 10 minút, kto ich chce al dente, tak stačí 8 minút.

Pokračovanie na ďalšej strane

Recept č. 12 Takto zavárajú Čálikovci

Každá jedna prejde mojimi rukami

Do bratislavskej tržnice sa včera ráno vybral aj herec Karol Čálik. V taškách si odniesol 11 kíl uhoriek, pričom nič nenechal na náhodu. „Z tých 11 kíl som každý jeden kus uhorky vzal do ruky, či je v poriadku. Ide mi o kvalitu,“ zdôraznil herec. Zavárať bude s manželkou podľa domáceho receptu, na ktorý nedajú dopustiť. „Naše uhorky nám chutia najviac. Šmakujú dokonca aj našim malým vnúčikom, keď prídu na návštevu z Francúzska. Sú lepšie ako tie z obchodu,“ tvrdil Čálik.

Nenosia ich len nevinné panny, ale aj dračice. Poradíme vám najslávnejšie púdrové parfumy!

A čo je na nich špeciálne? Poriadne štipľavá chuť, ktorú spravia cesnak aj feferónky. „Vždy si označím poháre, kde dáme feferónok viac. Prekrojíme ich, aby pustili svoju pikantnú chuť,“ prezradil herec. Takto vždy vie, po ktorých má neskôr siahnuť. Namiesto cukru používajú Čálikovci pre cukrovku stéviu a diabetický nakladač. V minulosti zvykli pridávať aj chren. „Na trhu už nezoženiete dobrý slovenský chren, len tie čínske, preto ich už robíme bez neho,“ dodal.

Potrebujeme: 1 nakladač pre diabetikov, v ktorom sú aj koreniny, 1,7 l vody, 400 ml octu, sladidlo stévia, feferónky, čerstvý kôpor, cesnak

Keď čokoládu, tak zdravú: Vyberte si správne a nemusíte mať výčitky!

Postup: Na dno pohára dáme kôpor, prekrojený väčší strúčik cesnaku a nakrájané feferónky. Navrch uložíme kôpor a zalejeme uvareným nálevom. Sterilizujeme v parnom hrnci pri 80 °C viac ako 15 min.

.Autor: mz