4 recepty na morské špeciality, ktoré musíte vyskúšať! Vaše srdce sa vám poďakuje

12. augusta 2017, 18:00
Tip redakcii

Ryby, morské plody, exotické ovocie, zeleninové či syrové špeciality, k tomu poriadna dávka olivového oleja... Vychutnajte si to všetko počas svojej dovolenky! Strava, ktorá sa konzumuje v oblasti Stredozemného mora, má nielenže skvelú chuť, ale je aj veľmi zdravá.

Stredomorské jedlá sú pre naše zdravie oveľa prospešnejšie, ako sme si mysleli.

Stredomorské jedlá sú pre naše zdravie oveľa prospešnejšie, ako sme si mysleli.

Autor: shutterstock

Stredomorské jedlá sú pre naše zdravie oveľa prospešnejšie, ako sme si mysleli. Obsahujú množstvo minerálov a vitamínov, navyše kombinácia zeleniny, rýb a ovocia nás chráni pred pľúcnymi ochoreniami. 

Astma aj alergie na ústupe

Nedávne výskumy potvrdili, že riziko chronických ochorení dýchacích ciest, ako je astma či alergická nádcha, sa vďaka stredomorskej strave znižuje až o polovicu. Vysvetlenie je jednoduché: táto strava je bohatá na dobré tuky, ako olivový olej či omega-3 mastné kyseliny v rybách.
Ďalším plusom je množstvo antioxidantov, ktoré sú v ovocí, zelenine, ale takisto v celozrnných produktoch.

Čo hovorí odborníčka?

Pozrite sa, ako ohodnotila zdravotný prínos niektorých špecialít britská odborníčka na výživu Kim Pearson. Jej zistenia zverejnil denník Daily Mirror. 

Španielsko: Paella

Obsahuje najmä: Klobásu chorizzo, slaninu pancettu, kuracie mäso, mušle, garnáty, cesnak, cibuľu, paradajky,  korenie, krátkozrnnú ryžu, biele víno
Odborníčka: Menším problémom tohto jedla je chorizo: jeho základom je nasekaná bravčová slanina a je známe, že tučné mäso nie je najvhodnejšie pre naše srdce a cievy. Na druhej strane ryža  znižuje krvný tlak a morské plody obsahujú dobré tuky.   

Grécko: Grécky šalát

Obsahuje najmä: paradajky, červenú cibuľu, uhorku, oregano, syr fetu, olivy, extra panenský olivový olej, citrónovú šťavu.
Odborníčka: Paradajky sú cenným zdrojom lykopénu, ktorý nám pomáha predchádzať srdcovocievnym ochoreniam. Chráni aj pokožku pred poškodením slnkom. Kvalitné olivy a olivový olej majú zas protizápalové účinky. Olivový olej obsahuje i jednoduché nasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú cholesterol. Feta má síce menej tuku ako iné syry, ale je v nej pomerne veľa soli.

Portugalsko: Rybací guláš

Obsahuje najmä: bielu rybu, ako je treska, tuniak, makrela, mečúň, mušle, garnáty, biele víno, cibuľu, cesnak, zelené korenie, šafran, petržlen, paradajky, zemiaky. 
Odborníčka: Toto jedlo je plné zdravia vďaka všetkým druhom rýb, dodá telu množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú najmä mozgu a srdcu. Ryby obsahujú aj cenné minerály železo a zinok. Cenné je aj množstvo zeleniny.

Francúzsko:  Marinované mušle

Obsahuje najmä: mušle slávky, biele víno, maslo, cibuľu, tymian
Verdikt: Mušle sú veľmi zdravé, sú cenným zdrojom proteínov a vitamínu B12, ktorý je dôležitý pre zdravie centrálneho nervového systému, energiu aj tvorbu červených krviniek.

 

 
Autor: os



 
 
Aplikácie 7 plus