Prehovorili mäsiari: Ktorú šunku by nikdy nedali do úst?

20. marca 2017, 06:00
Tip redakcii

Aj vy si radi pochutnáte na dobrej šunke? Nie každá má však poctivý podiel mäsa. V niektorých až polovicu zloženia tvorí voda, škroby a kopa éčok, ktoré majú dať chuť, farbu aj konzistenciu. Ako zistíte, že šunka je naozaj šunka? 

Výrobcovia do šunky pridávajú vodu, škrob, sóju, aj množstvo éčok.

Výrobcovia do šunky pridávajú vodu, škrob, sóju, aj množstvo éčok.

Autor: Profimedia

Okrem mäsa sa totiž do tejto lahôdky pridáva aj škrob, voda, sójová bielkovina a hromada éčok. Tie majú zvýrazniť chuť, dodať farbu a tiež spojiť všetky prísady dokopy. Čím viac éčok, tým sa majte viac na pozore. O výrobcovi to vypovedá, že tam pravdepodobne dal málo mäsa, nahradil ho sójou a éčka pridal kvôli farbe, chuti, konzistencii aj trvanlivosti. 

„Ľudia vlastne platia za vodu a ani o tom nevedia. Veľakrát o 80 aj o 100 percent. Je to jednoducho nastavené tak, aby na tom len zarobili," tvrdí bývalý pracovník mäsokombinátu, ktorý sa rozhodol vyjsť s pravdou o výrobných praktikách von. Podľa vyjadrení experta na analýzu potravín Petra Šimka, sú takéto praktiky bežné. Pre tvnoviny.sk ktoré o nekalých praktikách informovali potvrdil, že voda sa do mäsa môže pridávať i keď len za účelom riedenia mäsovej hmoty.

Ďalším hnusom, ktorý môžete nájsť vo viacerých mäkkých mäsových výrobkoch je hydinový separát. Vyrába sa zo zvyškov porazenej hydiny. Sú to najmä kože, tuk, ale aj kostry so zvyškami mäsa. 

Výrobcovia v Nemecku či v Rakúsku sa už dobrovoľne zriekli jeho používania. Dávajú ho do kŕmnych zmesí pre zvieratá, ale aj vyvážajú do krajín, kde ho výrobcovia spracúvajú do mäsových výrobkov pre ľudí. Aj na Slovensku je bežná prax pridávať tieto pomleté zvyšky do párok, klobás či šunkových salám. Dôvod je jednoduchý - lacnejšia výroba a väčšie zisky pre predajcov.

Z hydiny sa odoberú ako najdrahšia časť prsia a stehná a celý ostatný trup sa dá do vysokotlakových lisov. Pretlačí sa cez mriežku s otvormi veľkými menej ako 1,3 milimetra. Sú to doslova výlisky až do špiku kostí. Najhrubšie kosti ostanú ako odpad a vyhodia sa.

Nie je šunka ako šunka

Na obale výrobku by mal byť uvedený obsah bielkovín, čo predstavuje čistú svalovú hmotu. Nájdete ho pod označením ČSB. Podľa množstva bielkovín potom možno šunku rozdeliť do troch kategórií.

Šunka špeciál – je najkvalitnejšia, percento mäsa sa v nej blíži k stovke. Obsahuje najmenej 16 percent čistých svalových bielkovín. Nesmú sa do nej pridávať vláknina, škrob ani rastlinné bielkoviny.

Kvalita, chuť i cena sú najvyššie – platíte však za mäso, nie vodu a chémiu. Šunka výberová – nie je to síce top kvalita, ale stále môžeme hovoriť o mäse. Podiel čistých svalových bielkovín je najmenej 13 percent, kusy mäsa pekne vidieť.

Neobsahuje vlákninu, škrob ani rastlinné bielkoviny. Šunka štandard – obsahuje najmenej mäsa, zato veľa pridaných zložiek a vody. Podiel čistých svalových bielkovín je 10 percent. Údenina, ktorá ich obsahuje menej ako 10 percent, sa už nesmie nazývať šunka.

Spoznajte dobrú šunku

1. Farba nie je príliš krikľavá, neprirodzená

2. Šunka je primerane slaná, nie presolená

3. Vôňa je príjemná, nie je ostrá, necítiť nepríjemný pach

4. Vidíte na nej jednotlivé vlákna svaloviny

5. Plátky sa netrhajú, ale na druhej strane nepôsobia „umelohmotne“ a gumovo

6. Zo šunky sa neuvoľňuje príliš veľa vody

 
Autor: mz



 
 
Aplikácie 7 plus