Tabuľa hanby potravinárov: Pozrite sa, čo jeme my a čo Rakúšania!

15. februára 2017, 11:45
Tip redakcii

Test rovnakých potravín predávaných v slovenských a rakúskych obchodných reťazcoch priniesol šokujúce zistenia! Pozrite si, ako obstáli vaše obľúbené syry, limonády, pudingy a ďalšie výrobky.

Laboratórne rozbory dokázali, že potraviny tej istej značky v Rakúsku sú iné ako v slovenských obchodoch.

Laboratórne rozbory dokázali, že potraviny tej istej značky v Rakúsku sú iné ako v slovenských obchodoch.

Autor: Norbert Grosz, ilustračné foto

Pracovníci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy nakúpili 22 rovnakých potravín predávaných v obchodoch v Bratislave a v rakúskych obciach Kitsee a Hainburg. Porovnávali ich vzhľad, chuť aj zloženie.

Výsledky vás nepotešia. Až polovica výrobkov zo slovenských predajní mala iné vlastnosti ako rovnaké potraviny kúpené v Rakúsku. Najhoršie obstáli nealkoholické nápoje.

Viac chémie, menej mäsa

Ako informovalo ministerstvo pôdohospodárstva, v produktoch nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov bolo viac sladidiel a konzervačných látok. V korení v našich obchodoch zaznamenali vyššia vlhkosť, väčší podiel drviny a menší podiel prírodného farbiva. V krabičke s čiernym čajom nájdu Slováci boli vrecúška s nižšou gramážou, nižšou intenzitou vône a chuti ako Rakúšania.

„Pri mozzarelle išlo u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov o nižšiu gramáž pevného podielu a v mäsových výrobkoch o menší percentuálny podiel mäsa," uviedlo ministerstvo.

Odborník varuje: Ide o naše zdravie!

Niektoré z testovaných výrobkov s vysokým obsahom pridaných látok nepriaznivý vplyv na zdravie človeka. Potvrdil to ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

„Všetky aditíva, stabilizátory a farbivá sú síce schválené, no je rozdiel kupovať potravinu, ktorá má 8 rôznych éčok a potravinu, ktorá nemá žiadne alebo dve-tri. Tieto testy ukázali, že potraviny sa môžu vyrábať rôznym spôsobom s rôznym zložením, a tým pádom majú aj iné výživové hodnoty. Kupujete si puding, o ktorom ste presvedčený, že je tam smotana ako živočíšny tuk a pritom je tam rastlinný tuk ako náhrada. Rakúsky puding ho nemal,“ zdôrazňuje Bíreš. 
Ktoré z testovaných potravín by si nedal do nákupného košíka? „Určite nie limonádu a mäsové výrobky, ktoré boli rozdielne. Nedal by som sa oklamať rybami, pretože 10% hmotnosti je dosť. Bol by som opatrný pri čaji. A tiež pri syroch, kde  bola rozdielna štruktúra, farba aj konzistencia,“ dodal.

Výsledky testov nájdete TU.

Výsledky testov nájdete na nasledujúcej strane.

 
Predchádzajúca strana 1 / 11 Nasledujúca strana


 
 
Aplikácie 7 plus

 
 
 
Tabuľa hanby potravinárov: Pozrite sa, čo jeme my a čo Rakúšania!
mt