VEĽKÉ POROVNANIE: Boli salámy a klobásy za socializmu lepšie ako dnes? Konečne poznáme pravdu!

17. mája 2017, 12:00
Tip redakcii

Dnešní päťdesiatnici len nostalgicky spomínajú na poctivé klobásky z čistého mäsa za bývalého režimu a pri každej príležitosti kritizujú dnešných výrobcov za párky plné múky či sóje. Aká je pravda o mäsových výrobkoch? A v čom sú dnes iné ako kedysi?

V socialistických obchodoch sme kupovali úplne iné salámy a klobásy ako dnes.

V socialistických obchodoch sme kupovali úplne iné salámy a klobásy ako dnes.

Autor: profimedia

Poloprázdne regály v mäsiarstve a pred dverami dlhý rad ľudí. Pre súčasníka niečo nepredstaviteľné, no archívne fotografie neklamú. Mäso sa jedlo raz do týždňa, klobásy aj salámy boli bez éčiek, sóje či hydinového separátu. Pozrite si 5 hlavných rozdielov medzi mäsovými výrobkami kedysi a dnes, o ktorých úplne otvorene hovoria odborníci aj mäsiari.

1. Vysoký podiel mäsa

Mäsové výrobky za socializmu skutočne obsahovali viac mäsa. „Samotná surovina bola relatívne lacná a nemalo žiaden ekonomický význam nahrádzať ju napríklad drahšou sójou z dovozu,“ vysvetľuje Boris Halaj z portálu masodomov.sk. 
Aj odborník na potraviny Miroslav Spišiak v rozhovore o kvalite mäsových výrobkov potvrdil: „V klobásach bolo kedysi maximum mäsa a minimum vody, len na zarobenie. Aj prídavné látky sa do nich dávali len v minimálnom množstve."

Porovnajte rozdiely

Spišská klobása kedysi

  • podiel mäsa 133 gramov na 100 gramov klobásy
  • v zložení: 32,5 % hovädzie zadné výrobné (stehno), 20 % hovädzie predné výrobné (mastnejšie), 18,5 % bravčové chudé (stehno), 62 % bravčové mastné (bok)

Spišská klobása dnes

  • podiel mäsa 45 gramov na 100 gramov klobásy
  • v zložení: bravčové mäso min. 40 %, hovädzie mäso 5 %

O ďalších rozdieloch čítajte na nasledujúcej strane.

 
Predchádzajúca strana 1 / 5 Nasledujúca strana


 
 
Aplikácie 7 plus