Veľký test pečiva: Čo je naozaj celozrnné a čo nás klame?

30. júna 2016, 11:00
Tip redakcii

Aj vy patríte k vyznávačom zdravého stravovania a v obchodoch vyhľadávate len celozrnné pečivo? Nemýľte si ho s tmavým chlebom či fitnes žemľami. Hnedé pečivo nie je automaticky celozrnné. Nasledujúci prehľad vás vyvedie z omylu a naučí vás prekuknúť triky výrobcov.

Nedajte sa zmiasť, toto nie je celozrnný, ale bežný chlieb bielej múky s pridanými semienkami.

Nedajte sa zmiasť, toto nie je celozrnný, ale bežný chlieb bielej múky s pridanými semienkami.

Autor: shutterstock

Odborníci z Ambulancie klinickej výživy sa pozreli na chlieb a pečivo v supermarketoch a vybrali to skutočne celozrnné. Preverili zloženie, podiel celozrnnej múky, použité konzervanty či pridané farbivá. Výsledok? Nie všetko, čo sa tvári zdravo a celozrnne, je skutočné zdravé a celozrnné! Zelenou farbou sú označené skutočne celozrnné výrobky.

Žlté sú celozrnné pečivá s pomerne vysokým obsahom necelozrnných múk, cukru, pridaného lepku a konzervantov. V oranžovej skupine je zdanlivo zdravé pečivo, ktoré láka názvami ako viaczrnné, cereálne či fitnes, no upiekli ho z bielej pšeničnej múky.

Zaručene celozrnné


Fit deň celozrnný ražný chlieb

hlavná zložka: ražný kvas (celozrnná ražná múka, celozrnný ražný šrot, pitná voda)
pozitíva: vysoký obsah vlákniny; žiadne pridané konzervanty; žiadny pridaný lepok
negatíva: pridaný karamelový sirup


Slatinský chlieb

hlavná zložka: celozrnná pšeničná múka 44 %
pozitíva: rôzne druhy celozrnných múk (pšeničná, ražná, ovsená, jačmenná, pohánková a amarantová); ľanové semená
negatíva: pridaný pšeničný lepok; konzervant sorban draselný


Active chlieb viaczrnný

hlavná zložka: celozrnná ražná krupica 37 %
pozitíva: obsahuje ľanové semeno, sezam; obsahuje ovsenú vlákninu; žiadne pridané konzervanty; žiadny pridaný lepok
negatíva: po otvorení nutné skladovať v chladničke


Ražné bežné pečivo

hlavná zložka: celozrnná ražná múka 58 %
pozitíva: celozrnná ražná múka má ešte lepší glykemický index ako pšeničná celozrnná múka
negatíva: kyslastá chuť, ktorá nevyhovuje každému a ťažšie sa kombinuje s inými chuťami


Jean Pierre ražný chlieb

hlavná zložka: celozrnná raž
pozitíva: veľký obsah vlákniny; žiadne pridané konzervanty; žiadny pridaný lepok
negatíva: sirup z invertného cukru; necelozrnné múky


Celozrnný RAŽNÝ CHLIEB s mrkvou a so slnečnicou

hlavná zložka: celozrnná ražná múka 40,5 %
pozitíva: pridaná čerstvá strúhaná mrkva 10 % ; pridané slnečnicové semená 10 %; žiadne pridané konzervanty; žiadny pridaný lepok; žiadny pridaný cukor
negatíva: pridaná biela múka 3 %


Knäckebrot RACIO

hlavná 93 % celozrnnej ražnej múky
pozitíva: neobsahuje konzervanty; neobsahuje pridaný lepok; neobsahuje pridaný cukor
neagatíva: pridaných 7 % ražnej „necelozrnnej“ múky

Môže byť


Celozrnný špaldový chlieb

hlavná zložka: celozrnná špaldová múka 44,4 %
pozitíva: žiadne pridané konzervanty
negatíva: 11 % bielej múky; pridaný pšeničný lepok; veľa éčok


Tekvicová poduška

hlavná zložka: pšeničná celozrnná múka
pozitíva:
tekvicové semeno
negatíva: pridaný lepok; palmový tuk; veľa éčok


Celozrnné pšeničné pečivo

hlavná zložka: pšeničná celozrnná múka 45 %
negatíva:
pridaný lepok; zbytočne veľký obsah bielej múky 16,5 %; veľa éčok

Vyznajte sa  v názvoch

Čo znamená multicereálny chlieb, viaczrnné pečivo či fit žemľa? Nedajte sa obalamutiť dobre znejúcimi názvami. Dôležité je, z akej múky sú!

Biele pečivo

Vyrába sa z bielej múky, najčastejšie pšeničnej. Z obilných zŕn sa najskôr odstránia vonkajšie obaly a potom sa pomelú na múku. Odstránením vonkajších obalov sa však odstránia cenné minerály, vitamíny i vláknina.

Tmavé pečivo

Vyrába sa z bielej múky, do ktorej sa pridá trochu otrúb, farba sa upraví pridaním karamelu, praženej raže, jačmeňa či čakanky.

Viaczrnné pečivo

Je z bielej múky viacerých druhov obilia, môže obsahovať strukoviny ako pražená sója alebo olejnaté semená ako ľan, sezam.

Cereálne pečivo

Názov vyvoláva dojem, že ide o zdraviu prospešné pečivo. „Cereálne“ však znamená, že pečivo je vyrobené z cereálií, teda z obilnín, čiže z bielej múky!

Grahamové pečivo

Vyrába sa z grahamovej múky, ktorá vzniká zomletím celého obilného zrna a primiešaním otrúb.

Celozrnné pečivo

Pečie sa z celozrnnej múky, ktorá vzniká pomletím celého obilného zrna vrátane obalu, teda otrúb a klíčka, čím sa v múke zachovajú aj vitamíny, minerály a vláknina.

 
Autor: Plus JEDEN DEŇ/ mt, Ambulancia klinickej výživy, Foto: mt, Ambulancia klinickej výživy



 
 
Aplikácie 7 plus

 
 
 
Veľký test pečiva: Čo je naozaj celozrnné a čo nás klame?
Plus JEDEN DEŇ/ mt
Ambulancia klinickej výživy
Foto: mt
Ambulancia klinickej výživy