Roman Čierny musí každý deň odolávať vôni páleniek. Vypálil už aj banánovicu

28. septembra 2013, 00:00
Tip redakcii

Až do mája je na roztrhanie. Roman Čierny z Lukovíšť v okrese Rimavská Sobota vyrába pálenku v obecnej pálenici už 14 rokov. Vraj ide o najekologickejší alkohol na Slovensku.

ROMAN ČIERNY: V práci deflegmátor. musí odolávať vôni čerstvej  pálenky.

ROMAN ČIERNY: V práci deflegmátor. musí odolávať vôni čerstvej pálenky.

Autor: Plus JEDEN DEŇ/Peter Mišo

LUKOVIŠTIA. „Z pálenky vypálenej v týchto kotloch zaručene nikto neoslepne,“ hovorí Roman. Kvas totiž prejde až tromi kotlami.

Páli tam aj minister

„Prvýkrát sa vypáli v destilačnom kotle a stane sa z neho vodka. Odtiaľ putuje do čistiaceho kotla, kde vznikne čistý destilát, a napokon putuje do takzvaného deflegmátora. V ňom sa oddelia od alkoholu ťažké zložky a vypáli sa ekologická pálenka,“ objasňuje.

Roman sa nezastaví od augusta do mája. „Chodia sem ľudia z celého Slovenska, pravidelne tu páli aj bývalý minister Zsolt Simon,“ prezrádza. Okrem jabĺk, hrušiek či sliviek som už vypálil aj pálenku z banánov, mandarínok, trniek, ale aj z medu.

„Najlepšia a najzdravšia pálenka je z bobúľ čiernej bazy, lebo pôsobí ako prevencia proti chorobám. Aj piť však treba vedieť s mierou

 
Autor: Plus JEDEN DEŇ/pem



 
 
Aplikácie 7 plus

 
 
 
Roman Čierny musí každý deň odolávať vôni páleniek. Vypálil už aj banánovicu
Plus JEDEN DEŇ/pem