Polievkový festival v Košiciach prilákal tisícky ľudí: Navarte si po afgansky

14. októbra 2013, 00:00
Tip redakcii

Gurmánske výtvory prišlo do košického Kulturparku v sobotu prezentovať 27 družstiev, na ich výtvory boli zvedavé tisícky ľudí. Najviac zaujal afganský utečenec, ktorý pripravoval tradičnú polievku Aš.

Exotika: Najnevšednejšia bola afganská polievka aš.

Exotika: Najnevšednejšia bola afganská polievka aš.

Autor: Plus JEDEN DEŇ/Ľubo Ferko

KOŠICE. Do košického Kulturparku zamierili v sobotu popoludní tisícky milovníkov gurmánskeho umenia. Prilákala ich tam vôňa tradičných i exotických polievok, ktoré navarili účastníci Polievkového festivalu.

Svoje gurmánske výtvory prišlo prezentovať 27 družstiev, najčastejšie reprezentujúcich národnostné menšiny žijúce v Košiciach. A tak všetci, ktorí si kúpili trojeurový lístok, mohli ochutnať napríklad francúzsku krémovú karfiolovú polievku, tradičnú rusínsku „mačanku“, ale aj poľský bryndzový krém či thajskú polievku tom chud.

Mohlo jej byť viac

„Bol to druhý ročník festivalu, ktorý má za cieľ spájať rôzne kultúrne skupiny žijúce v Košiciach. Prišlo veľa ľudí a to je hlavné,“ zhodnotil festival jeho organizátor Ján Hološ.

Spokojnosť vyjadrovali aj návštevníci. „Jedlá boli veľmi dobré, len ich mohlo byť viac, rýchlo sa minuli,“ povedali nám viacerí z nich.

Hladné davy: Vôňa polievok prilákala množstvo ľudí.

Foto: Plus JEDEN DEŇ/Ľubo Ferko

Azda najexotickejšou bola afganská pikantná polievka aš, ktorú navaril afganský utečenec žijúci v Košiciach Assad Halimi. Ak chcete vedieť, ako chutí, môžete si ju navariť aj sami podľa receptu, ktorý nám poskytol priamo kuchár.

Recept na polievku Aš

Recept pre jednu rodinu – asi 5 osôb

Suroviny: 2 litre vody, 250g špagiet, 250g mletého hovädzieho mäsa, 1 dl oleja, 3 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 malý paradajkový pretlak, 250g cícera z konzervy, zahusťovadlo do polievky, čierne korenie, soľ, paprika, kôpor, kurací bujón, biely jogurt, vňať koriandra.

Postup: V kuchte necháme zovrieť olej, pridáme cibuľu a opražíme. Následne pridáme pomleté mäso s cesnakom, paradajkový pretlak, okoreníme a varíme v kuchte.

Do druhého hrnca s vriacou vodou pridáme špagety, potom bujón a korenie, zahustíme zahusťovadlom, nakoniec pridáme cícer a polievku máme hotovú.

Pri podávaní do nej vložíme polievkovú lyžicu mäsa, ozdobíme bielym jogurtom a vňaťou z koriandra.

 
Autor: Plus JEDEN DEŇ/fer



 
 
Aplikácie 7 plus