Chutná hliva

10. júl 2007, 08:00

Výborné a rýchle jedlá z hlivy.

 

 Polievka so smotanou Recept pre 3 osoby

Čo potrebujeme:
300 g hlivy ustricovitej, 150 g zemiakov, 150 g miešanej zeleniny, 300 ml smotany na varenie, 1-2 PL kyslej smotany, 1-2 ČL hladkej múky, kôpor, žeruchu, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu

Čo s tým urobíme:
Očistené a pokrájané zemiaky uvaríme vo vode s mletou rascou, so soľou, so zeleninou a s pokrájanou hlivou. Kyslú smotanu a smotanu na varenie rozšľaháme s múkou. Pridáme do uvarených zemiakov s hlivou a krátko povaríme. Uvarenú polievku ochutíme mletým čiernym korením, lístkami kôpru a žeruchy.

 

 Placky Recept pre 3 osoby

Čo potrebujeme:
Cesto:130g polohrubej múky, 75 ml vlažnej vody, soľ, 1-2 PL masla Na potretie: olivový olej, prelisovaný cesnak, soľ Plnka:50g cibule, 200g hlivy ustricovitej, 50g póru, 50 g cherry paradajok, soľ, mleté čierne korenie, vegetu

Čo s tým urobíme:
Z múky, vlažnej vody, zo soli a z masla vypracujeme hladké cesto, ktoré preložíme na pomúčenú dosku. Z cesta vyformujeme valček, ktorý pokrájame na menšie časti a tie natenko rozvaľkáme na pomúčenej doske do okrúhleho tvaru. Na dobre rozohriatej panvici bez tuku opražíme placky z obidvoch strán. Po opečení ešte teplé placky potrieme olivovým olejom zmiešaným s prelisovaným cesnakom a so soľou. Placky preložíme napoly a naplníme plnkou. Vrchnú časť ozdobíme kyslou smotanou a bylinkami. Plnka: Očistenú a pokrájanú cibuľu orestujeme na oleji spolu s nakrájanou hlivou a s pórom. Podlejeme malým množstvom vody a za občasného miešania podusíme domäkka. Posolíme, okoreníme a ochutíme vegetou. Cherry paradajky rozkrojíme, zrniečka vyberieme. Pridáme k podusenej hlive a krátko podusíme.

 

 Zapečená hliva Recept pre 3 osoby

Čo potrebujeme:
300 g hlivy ustricovitej, 100 g cibule, soľ, mleté čierne korenie, 40 g bylinkového masla, 4 žĺtky, citrónovú šťavu z 1/2 citróna, olej

Čo s tým urobíme:
Žĺtky vymiešame s bylinkovým maslom, citrónovou šťavou, so soľou a s mletým čiernym korením. Očistenú a na kolieska pokrájanú cibuľu orestujeme prudko na oleji. Pridáme rozobratú hlivu, ktorú posolíme, okoreníme mletým čiernym korením a spolu podusíme. Na dno vymastenej zapekacej misy uložíme polovičnú časť podusenej hlivy s cibuľou. Polovičnou časťou vymiešanej žĺtkovej zmesi polejeme hlivu. Pridáme druhú vrstvu podusenej hlivy a vložíme piecť do vyhriatej rúry. V polovici pečenia prelejeme zostávajúcou žĺtkovou časťou vrchnú časť hlivy a necháme dopiecť.

Autor: PETER ZÁHRADNÍK
Poslať e-mailom

Súvisiace články