Tip redakcii
 

Brat brokolice vás ochráni pred rakovinou aj osteoporózou

Ružičkový kel mnohí neobľubujú. Škoda, je zdravý, málo kalorický, a keď ho správne upravíte, je skutočne chutný.

13. marca 2017, 09:00
Nevarte ho dlho, lebo
príde o dobrú chuť
a peknú farbu.

Nevarte ho dlho, lebo príde o dobrú chuť a peknú farbu.

Autor: Profimedia.sk

Ružičkový kel je jeden z druhov zeleniny, ktorý porastie aj v zime. Mráz mu totiž neprekáža, iba striedanie zimy a odmäku. Teraz sa vďaka otepleniu jeho záhradná sezóna skončila, dostanete ho však čerstvý aj mrazený v obchodoch. Tak sa ním zásobte, ak chcete schudnúť alebo držať pôst.

Brat brokolice

Jeden vrchovatý hrnček hlavičiek kelu obsahuje ani nie šesťdesiat kalórií. Má aj množstvo vitamínu K, C, minerálov a antioxidantov. Je veľmi zdravý a nenadarmo sa radí medzi superpotraviny, podobne ako brokolica, karfiol, kapusta či kučeravý kel.

Chráni pred chronickými chorobami či dokonca pred rakovinou, mineralizuje kosti, má vplyv na zrážavosť krvi a rast buniek.

Na lásku, proti nádche a akné: Počuli ste už o zázračných účinkoch myrty?

Ľadový kúpeľ

Očistený ružičkový kel varte radšej v pare než vo vriacej vode. Stačí len chvíľka, aby trochu zmäkol. Potom ho sceďte, vysypte do misy s vodou plnou ľadu a nechajte vychladnúť. Zachová si krásnu zelenú farbu.

Po odkvapkaní ich na tanieri osoľte a zmiešajte s troškou olivového alebo sezamového oleja, posypte hoblinami parmezánu alebo praženými lupienkami mandlí, sezamom… A máte skvelú delikatesu.

Manukové tajomstvo: Vyskúšajte diétne tipy tenistu Novaka Djokoviča

Vyskúšajte

Kelové čipsy Na tento recept kúpte kučeravý kel. Natrhajte ho na menšie kúsky a marinujte v zmesi citrónovej šťavy, soli, trochy cesnaku a pasty z arašidového masla. Môžete pridať aj trochu mletého čili a dajte dochrumkava usušiť do sušičky.

Dobré tipy

  • Ružičkový kel je výborný v zeleninovej, hubovej polievke či v akomkoľvek vývare.
  • Ak nehľadíte na kalórie, predvarený kel polejte medom a na panvici nechajte skaramelizovať. Je to skvelá príloha k pečenému mäsu.
  •  Ak máte v poriadku žlčník, môžete ho dusiť s riadnou lyžicou masla, ideálne prepusteného.

Autor: BR

video

 


 

 

Vaše diétne tipy

Veselá brzda diéty: Viete ako treba piť, aby ste úspešne chudli?

Nedarí sa vám schudnúť? Na vine môže byť alkohol, spoľahlivý ničiteľ dobrých...
 

CHCETE SCHUDNÚŤ? Jedzte hlinu! Nie, nezbláznili sme sa

Určitý druh zeminy naozaj pomáha pri prevencii obezity. Za štíhle telo...
 

Dámy, INŠPIRUJTE SA: Zhadzujte kilá ako známe celebritné krásky!

Sú dokonalé a ani po Vianociach nikdy nevyzerajú, že by ich trápili nadbytočné...
 

DIÉTA podľa ZORY CZOBOROVEJ: Táto naozaj zaberá!

Kto, ak nie Zora Illiáš Czoborová (51), vie, ako docieliť a následne si aj...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
Brat brokolice vás ochráni pred rakovinou aj osteoporózou
BR