Tip redakcii
 

Chlebová diéta: Z nopálového chleba nepriberiete, dokonca vám pomôže spáliť tuk

Aj keď to znie neuveriteľne, toto pečivo vás zbaví nadbytočných kíl.

23. apríla 2018, 09:00
Z nopálového chleba
nepriberiete, dokonca
vám pomôže spáliť tuk.

Z nopálového chleba nepriberiete, dokonca vám pomôže spáliť tuk.

Autor: Profimedia.sk, Archív

Chlieb je postrachom všetkých, ktorí držia redukčnú diétu. Skoro každý, kto chce zhodiť, automaticky ako prvé zo svojho jedálneho lístka vyradí pečivo. Pre jeho milovníkov a tých, ktorí si nevedia predstaviť raňajky bez čerstvého krajca, máme výbornú správu.

Kde sa vzal?

Nopál je druh kaktusu – Opuncia Ficus Indica. Nemá ostne a je lesklý. Krásna a veľmi užitočná rastlina pochádza zo Strednej Ameriky. Starovekí Mayovia ju využívali už pred deväťtisíc rokmi a do Európy ju doviezli španielski a portugalskí námorníci. V Mexiku rastie šesťdesiat druhov nopálu, z toho je len trinásť jedlých.

Vďaka kvalitnej lávovej pôde v blízkosti činnej sopky Popocatepetl a nadmorskej výške 1 500 až 3 000 metrov nad morom má neobvykle vysoký obsah nutričných hodnôt. Úrodu tam zberajú dvakrát v roku. Po očistení od kaktusových listov narežú dužinu na malé kúsky a sušia ju v konvekčných peciach pri teplote 50 stupňov Celzia. Sušinu potom rozomelú na múčku, v ktorej je vďaka šetrnému spracovaniu uchovaný vysoký obsah prírodných látok. Pri spracovaní nie sú použité žiadne chemické a konzervačné látky.

Zasýti aj uzdraví

Tradičná latinskoamerická plodina je vlastne druh vlákniny, ktorá pracuje na princípe adsorpcie a absorpcie, čiže viaže na seba tuky a zabraňuje ich vstrebávaniu do tela. Je to naozaj bohatý zdroj nerozpustnej aj rozpustnej vlákniny, ktorej pravidelný príjem by mal po krátkom čase normalizovať hladinu cukru v krvi, znižovať riziko ochorení srdca a ciev a ovplyvňovať hladinu krvných tukov. Podľa výrobcu nopálového pečiva z Česka, ktorý má odberateľov aj v sieti predajní potravín na Slovensku, znižuje riziko vzniku niektorých nádorov, najmä rakovinu hrubého čreva, regeneruje pečeň a žlčník, detoxikuje kyslé prostredie v zažívacom trakte, pôsobí proti hyperglykémii, proti úzkosti a upokojuje vystresovaný organizmus, účinkuje proti artérioskleróze.

Vláknina vo všeobecnosti je dôležitá pri liečbe žalúdkových vredov a táto exotická v tráviacom trakte výrazne zvýši svoj objem, čo navodí pocit sýtosti. Pri pravidelnej konzumácii pečiva z nopálového prášku dôjde k postupnému uvoľňovaniu usadenín v črevách, prestanú problémy s nafukovaním, so zápchou či s hnačkou a dochádza k regenerácii organizmu a prílivu energie.

V kuchyni aj v lekárni

  • Pre ojedinelé nutričné hodnoty je nopál využívaný v potravinárstve a po laboratórnom spracovaní aj v kozmetickom a farmaceutickom priemysle.
  • Nopál obsahuje 17 esenciálnych aminokyselín z celkového počtu 21, ktoré v prírode existujú.
  • Nopál je vynikajúcim zdrojom dôležitých vitamínov v prírodnej forme.
  • Nopál obsahuje aj 10 základných minerálov: vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, selén, sodík, zinok

Autor: Jana Raganová

video

 


 

 

Vaše diétne tipy

4 TRIKY proti maškrteniu: Aj vy chcete schudnúť, no stále musíte niečo pojedať?

Ak je to váš prípad, poradíme vám štyri triky, ako tomuto nutkaniu zabrániť....
 

VIDEO: Nikola Weiterová zase dráždi. Páni slintajú a ženy šialene žiarlia

Na svojej svalnatej postave riadna maká. A tak si môže dovoliť vystavovať...
 

TOTO sú Darine recepty na štíhlosť. Jedzte ako ona a budete mať krivky ako ona

Dara Rolins je nesmierne disciplínovaná a je to aj vidieť. Ženy ju obdivujú...
 

Maslo, z ktorého schudnete: Odhaľte tajomstvo tehotnej mozzarelly

Hebká burrata, vrzgajúce halloumi a nadýchaná ricotta. Neviete, čo s nimi?...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
Chlebová diéta: Z nopálového chleba nepriberiete, dokonca vám pomôže spáliť tuk
Jana Raganová