Tip redakcii
 

Hrniec plný medicíny: Neuveríte čo všetko sa dá liečiť poctivým vývarom

Máte nadváhu, vysoký krvný tlak, problémy s pleťou, trávením, únavou alebo s boľavými kĺbmi? Toto všetko a oveľa viac vyrieši polievkový vývar.

10. apríla 2017, 13:00
Denne vypite hrnček vývaru z kostí
a k nemu porciu vitamínu E buď
z lekárne, alebo z orechov a semien.

Denne vypite hrnček vývaru z kostí a k nemu porciu vitamínu E buď z lekárne, alebo z orechov a semien.

Autor: Profimedia.sk

Múdri ľudia nepijú kolu, hovorí vraj jeden odborník na výživu z Harvardu. Marion Grillparzerová, autorka knihy Liečivé polievky, ho dopĺňa: „Múdri ľudia jedia polievku. Je to detoxikant, energetická vzpruha, medicína a potecha pre dušu.“ Jednoducho, silný vývar – je jedno, či z kostí alebo zo zeleniny – je vlastne vylúhované zdravie. Ona ho preto vždy nosí so sebou v termoske.

Poradíme vám, ako využiť liečivú silu medvedieho cesnaku po celý rok! Stačí, keď ho opijete

Polievkový detox

Ste unavení, zle spíte, bolia vás kĺby? Často sú na vine preťažené tráviace orgány, hlavne črevá a pečeň. Jednou z ciest, ako získať naspäť energiu, je detoxikácia. A bezpečná cesta vedie cez správne uvarený vývar, buď číry, alebo doplnený zdravými potravinami. Polievka lieči už len tým, že zahreje. Podporí prekrvenie a každá bunka dostane viac živín a kyslíka. Navyše, dodá telu množstvo minerálnych látok.

Vyrobte si domáci kávový olej. Budete po ňom krásna, hebká, voňavá a plná energie

Vývarové vychytávky

Základom je správne uvariť vývar. Nezáleží na tom, či je z hovädzích a hydinových kostí, rybaciny alebo z koreňovej zeleniny, dôležité je variť ho veľmi pomaly na malom plameni. Nízke teploty robia potraviny zdravšími. Navyše, pri kostiach platí, že čím dlhšie sa varia, tým viac želatíny, a teda kolagénu, získame. Vývar počas varenia nesoľte. Keď vychladne, nalejte ho do formičiek na ľad a prudko zmrazte. Zmrazené kocky môžete dať do mikroténových vreciek, budete mať v mrazničke vždy poruke zásoby vývaru, ktoré už len doplníte pochutinami podľa potreby.

Prečo Julia Roberts vonia po fazuli?

Kolagén v hrnčeku

Denne vypite hrnček vývaru z kostí a k nemu porciu vitamínu E buď z lekárne, alebo z orechov a semien.

Kolagén z kostí

  • spevňuje kĺby, posilňuje väzy, svaly, kosti
  • udržiava pružnú a vláčnu pleť
  • chráni pred toxínmi
  • prospieva pokožke a črevám

Pravý vývar z kostí

Potrebujete:

  • 2 kg hovädzích kostí (priečne rebrá, hovädzí chvost, 3-4 špikové kosti, kĺby)
  • 3 lyžice jablčného octu alebo citrónovej šťavy
  •  pol lyžice celého čierneho korenia
  • 4 klinčeky
  • 2 bobkové listy
  •  3 stonky tymianu
  •  1 veľká cibuľa
  • 1 hrubá mrkva
  • 1 petržlen
  •  štvrť zeleru
  •  1 tenký pór

Postup:

  1. Kosti zalejeme 4-5 litrami studenej vody, pridáme ocot, koreniny a na slabom ohni privedieme do varu. Ak chceme číry vývar, dierkovanou naberačkou zberáme penu.
  2. Prikryté varíme 6, ideálne 12 hodín. Dve hodiny pred dovarením pražíme na panvici rozpolenú neolúpanú cibuľu, kým rezná plocha nezhnedne. Pridáme do vývaru spolu s očistenou zeleninou nakrájanou nahrubo.
  3. Hotový vývar prelejeme cez sitko vystlané utierkou. Za horúca dáme do fliaš a skladujeme v chladničke alebo zmrazíme.
    Dobrý tip: Ak ste vegetarián, použite namiesto mäsa zmes húb.

Do vývaru patrí:

zázvor, riasy, klíčky, citrónová tráva, citrón, jablčný ocot, byliny, kyslá kapusta, kapustová, listová a koreňová zelenina, cvikla, reďkovka, artičoky, brokolica, karfiol, púpava, sedmokráska, pažítka, vajce, čili, pasta miso, tahini, omáčka tamari, fermentovaná zelenina, semienka, pseudoobilniny ako špalda, quinoa, ovos, amarant, pohánka, huby, kvalitné oleje.

Do vývaru nepatrí:

bravčové mäso, klobása, pšenica, cukor a sladidlá, škrob, zemiaky, kukurica, koreninové zmesi, glutaman.

Ktoré potraviny sú pri boji s rakovinou rizikové?

Autor: BR

video

 


 

 

Vaše diétne tipy

4 TRIKY proti maškrteniu: Aj vy chcete schudnúť, no stále musíte niečo pojedať?

Ak je to váš prípad, poradíme vám štyri triky, ako tomuto nutkaniu zabrániť....
 

VIDEO: Nikola Weiterová zase dráždi. Páni slintajú a ženy šialene žiarlia

Na svojej svalnatej postave riadna maká. A tak si môže dovoliť vystavovať...
 

TOTO sú Darine recepty na štíhlosť. Jedzte ako ona a budete mať krivky ako ona

Dara Rolins je nesmierne disciplínovaná a je to aj vidieť. Ženy ju obdivujú...
 

Maslo, z ktorého schudnete: Odhaľte tajomstvo tehotnej mozzarelly

Hebká burrata, vrzgajúce halloumi a nadýchaná ricotta. Neviete, čo s nimi?...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
Hrniec plný medicíny: Neuveríte čo všetko sa dá liečiť poctivým vývarom
BR