Tip redakcii
 

Maslo, z ktorého schudnete: Odhaľte tajomstvo tehotnej mozzarelly

Hebká burrata, vrzgajúce halloumi a nadýchaná ricotta. Neviete, čo s nimi? Pripravte si ich ako kuchynská bohyňa Nigella Lawson.

24. augusta 2018, 18:00
Burrata sa narodila v južnom Taliansku a okúzlila všetkých gurmánov. V preklade znamená maslová, lebo je veľmi lahodná.

Burrata sa narodila v južnom Taliansku a okúzlila všetkých gurmánov. V preklade znamená maslová, lebo je veľmi lahodná.

Autor: Internet

Podobne ako cukor, aj syry sú dnes v nemilosti. Vraj sú zodpovedné za tráviace a kožné problémy, alergie, vysoký cholesterol, obezitu… Nuž, niektoré áno, mnohé, naopak, patria do zdravej výživy. Napríklad kozie syry, ktoré majú povesť superpotraviny. My však chceme upriamiť svoju pozornosť na exotickejšie druhy syrov, ktoré v našich končinách ešte nie sú notoricky známe.

Syrosteak

Cyperský syr halloumi už dostať aj v našich potravinách, bežná gazdinka si s ním však nevie rady. Pritom má niekoľko predností. Keďže sa vyrába z ovčieho a kozieho mlieka, je ľahko stráviteľný, preto je vhodný pre ľudí s problematickým trávením. Má tiež dlhú trvanlivosť. Nie je však za tým chémia, ale že sa doň nepridáva mliečna kultúra zodpovedná za kysnutie. A v teple sa nerozteká, preto je ideálny na gril. Nakrájaný na hrubé plátky spoľahlivo nahradí dobrý steak.

Toto robí Nigella

Halloumi môžete pripraviť ako ona na panvici bez kvapky tuku. Z každej strany ho opečie do zlata, nakrája nadobro mäsitú červenú čili papriku, zmieša ju s poriadnou dávkou panenského olivového oleja a na tanieri syr marinádou doslova obleje. Na záver ešte pridá štedrú dávku čerstvej citrónovej šťavy a diétna gurmánska večera je na svete.

Tehotná mozzarella

Kto raz vyskúšal burratu, o mozzarellu viac nemá záujem. Táto biela guľa je čosi ako tehotná mozzarella. Keď ju vyberiete z nálevu a rozkrojíte, z jej vnútra sa vyleje hebká dávka hustej šľahačkovej smotany s kúskami pravej mozzarelly. Paradoxne, hoci v preklade znamená maslová, nie je veľmi kalorická, zato vám dodá nálož vápnika. Originálna by mala byť z byvolieho mlieka a zabalená v zelenom liste. Je indikátorom čerstvosti. Ak je zvädnutý, zrejme nie je v poriadku ani syr. Burrata má totiž extrémne krátku trvanlivosť, iba dva dni.

Toto robí Nigella

Burrata je najlepšia na chrumkavom toaste. Nigella ju rada aranžuje na tanier nakrájanú na plátky a zaliatu gremolatou. Ide o bylinkovú marinádu, ktorú pripravíte z nadrobno posekaného petržlenu, zelených olív, cesnaku a čili, štedro zaliatych olivovým olejom s citrónovou šťavou.

Tučná a chudá sestra

Aký je rozdiel medzi mascarpone a ricottou? Prvý je vlastne pevným skupenstvom smotany, teda poriadne tučný. Ricotta sa pripravuje zo srvátky, takže je to čosi ako jemný trochu sladší tvaroh, je nízkokalorická a dobre stráviteľná.

Toto robí Nigella

Rozkošnica Nigella z ricotty robí diétnejšiu verziu lievancov. Zmieša 250 g ricotty so 125 ml polotučného mlieka, 2 žĺtkami, pridá 100 gramov hladkej múky s troškou soli a lyžičkou prášku do pečiva a nakoniec vmieša sneh z 2 bielkov. Lievance pečie na minime oleja a namiesto cukru ich posype jahodami.

Autor: br

video

 


 

 

Vaše diétne tipy

4 TRIKY proti maškrteniu: Aj vy chcete schudnúť, no stále musíte niečo pojedať?

Ak je to váš prípad, poradíme vám štyri triky, ako tomuto nutkaniu zabrániť....
 

VIDEO: Nikola Weiterová zase dráždi. Páni slintajú a ženy šialene žiarlia

Na svojej svalnatej postave riadna maká. A tak si môže dovoliť vystavovať...
 

TOTO sú Darine recepty na štíhlosť. Jedzte ako ona a budete mať krivky ako ona

Dara Rolins je nesmierne disciplínovaná a je to aj vidieť. Ženy ju obdivujú...
 

Maslo, z ktorého schudnete: Odhaľte tajomstvo tehotnej mozzarelly

Hebká burrata, vrzgajúce halloumi a nadýchaná ricotta. Neviete, čo s nimi?...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
Maslo, z ktorého schudnete: Odhaľte tajomstvo tehotnej mozzarelly
br