Tip redakcii
 

Nechcete zbytočne jesť chémiu? Existujú aj zdravé konzervanty!

Pektín, ktorý sa pridáva do potravín, sa vyrába z obyčajnej jablčnej šupky. A robí zázraky! Prekvapí vás aj citrónová tráva.

20. augusta 2017, 20:00
Existuje aj zdravá alternatíva k syntetickým konzervantom.

Existuje aj zdravá alternatíva k syntetickým konzervantom.

Autor: Profimedia.sk

Slovo konzervant má pomaly taký istý emocionálny náboj ako slovo rakovina, hoci chráni potraviny pred mikróbmi a oxidáciou, skrátka, pred pokazením. „Negatívne názory na syntetické konzervačné látky sa šíria aj napriek tomu, že tieto prídavné látky riadne schválili oficiálne medzinárodné i národné inštitúcie a v odporúčaných dávkach by nemali predstavovať pre človeka žiadne toxické, mutagénne ani karcinogénne riziko,“ hovorí MUDr. Peter Minárik.

Sila rastlín

Ak vás ani tieto slová odborníka neupokojujú, máte na výber. Príroda je šikovná a ponúka svoje konzervanty. Väčšinou sa ukrývajú v rastlinách – plodoch, listoch, kvetoch, koreňoch, ale aj v kôre a stonkách. Majú zároveň protibakteriálne, protiplesňové, antibiotické aj dezinfekčné účinky. Sú skrátka zdravou alternatívou syntetiky. Je ich naozaj dostatok a výrobky s nimi nájdete aj u nás. Hoci zajtra si na raňajky môžete dať napríklad zdravé müsli s čisto prírodným jogurtom. Stačí len vedieť správne čítať etikety.

Ktoré sú prírodné?

Ak sa pri potravinách stretnete s týmito názvami, nebojte sa ich. MUDr. Peter Minárik vysvetľuje:

1. Terpény (citral, linalool, geraniol)

Citral je napríklad hlavnou súčasťou citrónovej trávy. Má overené protirakovinové účinky a dokáže bojovať s nežiaducimi plesňami a mikróbmi, dá sa teda využiť aj v potravinárstve.

2. Fenoly (flavonoidy, fenolové kyseliny)

Z fenolových látok majú konzervačné účinky napríklad katechín a kvercerín. Aj iné flavonoidy sa prirodzene nachádzajú v mnohých rastlinách, plodoch či listoch, prípadne v liečivých bylinkách. Nachádzajú sa aj v jablkách.

3. Vitamín E (tokoferol) a vitamín C (kyselina askorbová)

Majú antioxidačné vlastnosti, zabraňujú predčasnému tuchnutiu a kazeniu potravín a nápojov.

4. Resveratrol

V kombinácii s vitamínom C a glukánmi je takisto prírodným konzervantom a pôsobí antitoxicky. Nachádza sa napríklad v hroznových šupkách.

5. Pektín

Vzniká naríklad pri výrobe jablkových džúsov, nachádza sa v jablčných výliskoch. Okrem toho, že je to užitočná vláknina, ktorá podporuje rast a množenie dobrých baktérií v črevách, pomáha stabilizovať a zahusťovať potraviny. Bráni aj hrudkovateniu mliečnej bielkoviny, kazeínu. Preto sa používa pri výrobe džemov a ovocných želatín, ako aj mliečnych potravín, najmä jogurtov.

Pektín zahusťuje nízkotučné mliečne výrobky, a tak je nápomocný pri náhrade tuku v dietetických potravinách s nižším obsahom tuku a energie. Pektín zadržiava vlhkosť, preto je užitočný pri výrobe chleba a pečiva. Odďaľuje nepriaznivé zmeny škrobov a pomáha uchovávať jemnosť chleba a pečiva. Pektín sa používa aj pri výrobe šalátov, dresingov, majonézy, peny a nápojov.

Zaujímavosť: Pektín chráni vitamín E (tokoferol) pred znehodnotením počas výroby, transportu, uchovávania, prípravy a používania potravín. Prírodná látka – pektín tak pomáha ďalšej prírodnej látke – vitamínu E pri antioxidačných a konzervačných vlastnostiach.

Aj cesnak a škorica

Sú zdravé a majú aj antimikrobiálne vlastnosti. „Skúmajú sa napríklad možnosti využitia extraktov z cesnaku pri konzervácii hydinového mäsa. Kuracie mäso ošetrené cesnakovým extraktom dokáže byť dlhšie mikrobiálne bezpečné, pričom výťažky z cesnaku nemenia chuťové vlastnosti mäsa. Škoricová kôra má antibakteriálne vlastnosti vďaka éterickým olejom a dokáže potláčať rast grampozitívnych i gramnegatívnych patogénnych baktérií,“ hovorí MUDr. Peter Minárik.

Autor: kač
 


 

Vaše diétne tipy

NAHRADÍ CUKOR aj TUK. Nejde o žiadny zázrak, ale opäť o niečo, čo nám ponúka príroda

Neviete sa rozhodnúť medzi medom, stéviou či javorovým sirupom? Skúste...
 

Neuveriteľné! Toto jedli hollywoodske hviezdy na galavečere odovzdávania ocenení Zlatý glóbus!

Pozrite sa, čo skončilo na ich rozmaznaných jazýčkoch. Žeby im nezáležalo...
 

Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky

Máme za sebou polovicu januára a vy stále nezačali s diétou, hoci ste si to...
 

TIPY od fitnestrénerov: Tieto dobroty môžete jesť bez výčitiek

Manželia Tina a Vlado Zlatošovci ponúkajú vo svojej knihe aj zdravé recepty....
 

Teraz to vyjde! Začínate nový rok chudnutím? Takto dosiahnete trvalé výsledky

To, ako definitívne skoncovať s nadváhou a tukovými vankúšikmi alebo...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.