Tip redakcii
 

SUPER TIP: Tieto naklíčené semienka nesmú chýbať na jarnom šaláte. Majú zázračné účinky

Propagátorka kvalitnej stravy Anetta Vaculíková sa správnym zložením jedálneho lístka zbavila problémov.

17. apríla 2018, 10:00
Vyštudovala diplomaciu
a globálny manažment,
ale našla sa v propagácii
zdravej výživy.

Vyštudovala diplomaciu a globálny manažment, ale našla sa v propagácii zdravej výživy.

Autor: Foodkut

Vyštudovala diplomaciu a globálny manažment, ale našla sa v propagácii zdravej výživy. Dnes prevádzkuje cateringovú spoločnosť, školu varenia a je ambasádorkou projektu Food Revolution Jamieho Olivera. Anetta kedysi profesionálne tancovala a netají, že sa k svojmu telu správala macošsky. „Jedla som spracované potraviny a pila sýtené nápoje – dôležité bolo len rýchlo sa najesť, pretože som mala veľký výdaj energie. Lenže keď som prestala s tancovaním, telo mi prehrešky vrátilo ako bumerang. Mala som veľké zdravotné problémy, spustili sa mi alergie, v zozname toho, čo som nemohla jesť, bolo azda päťdesiat potravín.“

Pomohla striedmosť

Rok bola vegetariánkou, lenže živočíšne aminokyseliny, ktoré sa dajú v strave len ťažko nahradiť, jej chýbali, mala problémy s pleťou. Skúsila aj ajurvédu, lenže dodržiavanie tohto štýlu stravovania prinášalo viac stresu ako úžitku. Po experimentoch s rôznymi stravovacími štýlmi, ktoré nepriniesli trvalý efekt, stavila teda na vlastnú intuíciu a striedmosť. „Očistila som si celý tráviaci trakt – na začiatku som vysadila spracované potraviny, rafinované cukry, lepok, škroby, živočíšne potraviny. Jedla som iba zeleninu, strukoviny a bezlepkové obilniny. Po troch mesiacoch som začala pridávať niektoré škroby, špaldu, jačmeň, kozie mliečne produkty, ovocie a ako posledné mäso, pretože je zo všetkého najťažšie stráviteľné. Samozrejme, z overených zdrojov, najlepšie z voľného chovu.“

Stavila na bylinky

Lekári, ktorí kedysi naordinovali Anette antihistaminiká a kortikoidy, sa po roku čudovali, že to zvládla aj bez nich, naozaj iba stravou. „Jedávam čo najmenej tepelne upravené potraviny, nerafinované cukry a veľmi veľa sezónnej a lokálnej zeleniny,“ hovorí. A práve voňavé bylinky, klíčky a odľahčené jedlá je to, čo na jar naše telo potrebuje. „Pestovať bylinky, šaláty či klíčky môžete jednoducho aj doma. Pripravte si napríklad jarnú misku klíčkov z voňavej a chrumkavej reďkovky. Zdobenie jedla klíčkami si obľúbia aj najmenší,“ odporúča mama ročnej Anettky, ktorá aj na konferencii S láskou k brušku prednášala budúcim mamičkám, ako sa správne stravovať.

Nielen na jarnú očistu

Váš organizmus volá po tom, aby ste mu dodali niečo ľahko stráviteľné a zdravé. Počúvnite ho. Tu je Anettin tip na chutný zeleninový šalát. Čo je na tanieri? Uvarený cícer, naparená a upečená brokolica s čerstvo mletým korením, pečený karí karfiol, uvarená špalda, quinoa a kuskus, granátové jablko, pečená koreňová zelenina, zelená šošovica, avokádový dresing a dresing z kešu orieškov s jarnou cibuľkou, čerstvá reďkovka. A, samozrejme, rôzne klíčky vrátane naklíčenej reďkovky.

Ako naklíčiť reďkovku

  1. Do zaváraninového pohára nasypte 2 čajové lyžičky semienok reďkovky. Zalejte vodou asi do polovice pohára.
  2. Otvor pohára zakryte plátkom gázy. Gázu upevnite gumičkou alebo špagátom. 

3. Po 8 hodinách vylejte z pohára vodu. Semienka udržujte vlhké – preplachujte ich cez gázu 2x denne.

O 3 až 4 dni sa môžete tešiť z klíčkov. Najlepšie chutia na kvalitnom chlebíku, v šaláte alebo ako ozdoba krémovej polievky, alebo ich pokojne servírujte k mäsu, bude vám lepšie tráviť.

Zbierajte hubu abstinentov! Upraví vám krvný cukor, cholesterol aj krvný tlak. S alkoholom však účinkuje ako antabus!

Keď lieči les: Nazbierajte si práve teraz dubovú kôru, púčiky a medvedí cesnak

Autor: kač

video

 


 

 

Vaše diétne tipy

Chcete mať dokonalé krivky ako Lucia Mokráňová? Tu sú jej triky ako na to!

„Slovo nedá sa neexistuje! Všetko ide a nemusíte z domu vystrčiť ani nos....
 

Diéty celebrít: Soňa Müllerová, Zuzana Vačková aj Zuzana Plačková prezradili, čo u nich funguje

Aj vy sa poobzeráte pred zrkadlom, kým sa odhalíte na pláži? Hnať sa za dokonalosťou...
 

V Česku sa šíri panika, objavili sa tam komáre nakazené smrteľným vírusom. Treba sa báť aj na Slovensku?

Donedávna v našich zemepisných šírkach platili komáre len za otravný hmyz,...
 

Upečte si koláč v na grile! Nadýchaná bublanina sa NAOZAJ dá pripraviť aj nad pahrebou

Gril sa vám cez leto postará o štíhlu líniu. Pokojne si preto občas môžete...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
SUPER TIP: Tieto naklíčené semienka nesmú chýbať na jarnom šaláte. Majú zázračné účinky
kač