Tip redakcii
 

S mäsom či bez?

Keď sa niekto pred pár rokmi priznal k tomu, že je vegetarián, väčšina v jeho okolí si ťukala na čelo. Dnes je tento spôsob stravovania modernou záležitosťou, ktorá patrí k životnému štýlu. Na tom, či je vegetariánstvo zdravé, sa nedokážu dohodnúť ani odborníci. Má svoje plusy aj mínusy.

03. septembra 2009, 12:00

Pre niektorých je vegetáriánstvo symbolom životných hodnôt. Spája sa s ním aj striedmosť, život bez alkoholu, cigariet a pravidelný pohyb. Najprísnejšou formou je určite vegánstvo. Jeho vyznávači do úst nezoberú nič, čo pochádza zo živého tvora. Okrem mäsa nejedia ani vajcia, mliečne výrobky, ani nepijú mlieko. A tu už odborníci takmer svorne dvíhajú varovný prst. Nebezpečenstvo hrozí najmä tým najmenším. Pri dlhodobom odriekaní živočíšnych produktov aj dospelým hrozia rôzne ochorenia z nedostatku živín v jedle.

Vegetariántsvo nie je diéta

Myslíte si, že ak nebudete jesť mäso, schudnete? Omyl! Keď si namiesto steaku naložíte na tanier porciu palaciniek a na raňajky si doprajete dva mafiny, kilá dolu určite nepôjdu. „Pomalú likvidáciu kvality života si môže jedlom privodiť vegetarián i „mäsojed“. Počas našej kampane Zdravo, chutne a aktívne sa často stretávame s ľuďmi, ktorí napríklad tvrdia, že nejedia ryby. Ak sa nám podarí presvedčiť ich a ochutnajú čerstvého kvalitného lososa, málokomu nechutí. Problém je v tom, že nemajú prístup ku kvalitnému, čerstvému a cenovo dostupnému rybiemu mäsu. Niekedy nedostatok kvality platí aj pre iné druhy mäsa, šunku či údeniny. V zásade je však pre vegetariána potrebné sledovať dostatočný príjem energie, bielkovín, železa, zinku, omega-3 mastných kyselín, vitamínu B12 či vápnika,“ vysvetľuje Denisa Priadková, koordinátorka kampane.

Zdraví aj bez mäsa

V prípade, že vám mäso prirodzene nechutí, nebudete ho do seba tlačiť nasilu. Potrebné živiny, ktorú sú v mäse, nájdete aj v sóji, celozrnnej ryži, obilninách, kvalitných mliečnych výrobkoch, semienkach či orieškoch. Ak si nie ste istí, či bezmäsitú stravu správne kombinujete, zájdite si na konzultáciu k gastroenterológovi. Aj oriešky a semienka si servírujte rozumne. Keď ste alergička, radšej sa im vyhnite. Obmedzovaním mäsa znížite aj prísun nebezpečného cholesterolu a živočíšnych tukov.

plusy: 
– keď na tanieri prevláda zelenina nad mäsom, klesá príjem asýtených mastných kyselín
– zjete menej živočíšneho tuku a cholesterolu 
– prevencia pred obezitou a vysokým krvným tlakom 
– vyšší príjem bioaktívnych rastlinných látok potlačí rast nádorových buniek

mínusy: 
– málo vápnika zo stravy 
– telo nezískava dostatočný príjem všetkých nevyhnutných živín 
– ohrozený príjem vitamínu B12 
– prísnym odporcom mäsa hrozí nedostatok zinku, jódu aj selénu 
– nevhodné pre malé deti, tehotné a dojčiace ženy, pre seniorov a adolescentov.

Autor: Martina Korbašová, foto: profimédia.sk

video

 


 

 

Vaše diétne tipy

Dámy, INŠPIRUJTE SA: Zhadzujte kilá ako známe celebritné krásky!

Sú dokonalé a ani po Vianociach nikdy nevyzerajú, že by ich trápili nadbytočné...
 

DIÉTA podľa ZORY CZOBOROVEJ: Táto naozaj zaberá!

Kto, ak nie Zora Illiáš Czoborová (51), vie, ako docieliť a následne si aj...
 

Dara posiela obdivovateľkám jasný odkaz: Jedzte podľa slnka!

Joga naučila Daru Rolins nielen správne cvičiť, ale aj jesť. Vyskúšajte...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
S mäsom či bez?
Martina Korbašová
foto: profimédia.sk