Bošáckej slivovičky bude dosť

Kým pod Tatrami ešte s páleničiarskou sezónou miestami ani nezačali, na Považí už vypaľujú vo veľkom a na nedostatok sliviek sa nesťažujú. Pod Tatrami je to s úrodou, naopak, biedne.

24. septembra 2011, 07:00
Otec a syn: Rodina
Kašovicovcov pokračuje
v 300-ročnej tradícii
pálenia bošáckej slivovice.

Otec a syn: Rodina Kašovicovcov pokračuje v 300-ročnej tradícii pálenia bošáckej slivovice.

Autor: STANISLAVA VDOVCOVÁ

Plné ruky práce už majú v pálenici v Bošáci neďaleko Nového Mesta nad Váhom. „Tohtoročná úroda sliviek v Bošáckej doline je lepšia ako vlani, takže slivovice by mal byť dostatok,“ hovorí majiteľ pálenice Miroslav Kašovic (42), ktorý má už aj svojho nasledovníka v synovi Tomášovi (18).

Vyhlásená bošácka slivovica je značkou najvyššej kvality. Miestni tvrdia, že tajomstvo úspechu ich destilátu je ukryté v priaznivom podnebí a pôde Bošáckej doliny. Územie, na ktorom pestujú tie pravé slivky, je dokonca prísne vymedzené. Bošácka slivovica má 300-ročnú tradíciu a kedysi ňou nepohrdli ani urodzené hrdlá v Pešti či vo Viedni.

 
BOŠÁCKA SLIVOVICA:
Fajnšmekri ju považujú za Rolls-Royce medzi slivovicami.
Foto: STANISLAVA VDOVCOVÁ

V bežných obchodoch by ste ju však márne hľadali. Ak budete mať šťastie, kúpite ju priamo v pálenici, kde si ju môžete aj objednať. Fľaška s obsahom 0,35 litra originálnej bošáckej slivovice vás vyjde na 20 eur.

Pod Tatrami slabota

Tohtoročná úroda pod Tatrami milovníkom domácej pálenky nepraje. „Tretí rok je slabá sezóna v dôsledku počasia, raz boli mrazy, inokedy dažde. Sezóna 2007/2008 bola najlepšia,“ porovnáva Zdeno Kondor z pálenice v Podturni pri Liptovskom Mikuláši. V pálenici na Liptove vtedy vypálili 20-tisíc litrov tuhého.

 
MARIÁN MINTÁL:
„Sezónu začneme až začiatkom októbra.“
Foto: STANISLAVA VDOVCOVÁ

Na Liptove sa najviac pália hrušky, slivky, jablká. Pod Tatrami len teraz dávajú ovocie kvasiť, čo trvá približne šesť týždňov. Cena domácej pálenky sa oproti minulému roku nezmenila. Liter stopercentného liehu stojí 8,60 eura, dve tretiny z toho je spotrebná daň.

Majiteľom páleníc po odpočítaní nákladov veľa nezostane. V Hranovnici, kde je jediná pálenica v Popradskom okrese, začnú so sezónou od októbra. „Je málo jabĺk, je to biedne. Mohlo by to byť však o niečo lepšie ako minulý rok, ktorý bol najslabší za posledných 19 rokov,“ potvrdil majiteľ Marián Mintál.

Autor: Plus JEDEN DEŇ/STANISLAVA VDOVCOVÁ, MARTIN KUKUČKA
FocusMedia

video

 


 

 
Aplikácie 7 plus

 
Bošáckej slivovičky bude dosť
Plus JEDEN DEŇ/STANISLAVA VDOVCOVÁ
MARTIN KUKUČKA