Spoznajte smrtiaci hríb

21. augusta 2010, 11:00
Tip redakcii

Nezbierajte hríby ako z rýchlika! Práve vtedy sa môže stať, že si jedlý hríb pomýlite aj so smrteľnou muchotrávkou zelenou. Táto smrteľne jedovatá huba nás oklame tým, že si klobúčik prefarbí a podobá sa na plávku, bedľu alebo šampiňón.

Hubárka:
Zbierajte len
huby, ktoré
poznáte.

Hubárka: Zbierajte len huby, ktoré poznáte.

Autor: JÁN ŠPERKA

 „Keď je veľa húb, ľudia sa nezdržiavajú tým, že by každý jeden kúsok vybrali zo zeme, očistili a poriadne prezreli. Zrežú len klobúčik a neskontrolujú spodok hríba. Tak sa stane, že si nevšimnú ‚čašu smrti‘, ktorú má muchotrávka zelená na stopke,“ opisuje Ivona Kautmanová, mykologička z Prírodovedného múzea v Bratislave, v čom robíme chyby pri zbere húb. Na otravu stačí, že sa vám do košíka primieša jeden kus muchotrávky zelenej. Už jeden stredne veľký klobúčik je veľmi nebezpečný.

Muchotrávka ako bedľa?

„Muchotrávku zelenú si môžeme pomýliť so všetkými zelenými druhmi plávok, tiež s pečiarkami, teda šampiňónmi a, čo by asi nikto nepovedal, ale je to tak, ľudia si ju mýlia aj s bedľami,“ vraví ďalej skúsená odborníčka. „Muchotrávka zelená môže mať totiž rôzne farby klobúčikov. Sfarbí až do olivovozelenej a kaki farby, ale môže mať pokojne i bielu farbu klobúčika. A mladá muchotrávka zelená vyzerá veľmi pekne, zmätie nás svojím výzorom,“ upozorňuje.

Ako doplnila odborníčka, tiež je pravda, že veľmi dobre chutí, čo môže hubárov pomýliť pri samotnej konzumácii jedla. „Dobre známe dubáky si zamieňame s podhríbom žlčovým, ale ten, našťastie, nie je jedovatý. Urobí vám len horkú chuť polievky,“ vraví Kautmanová.

Zavolajte odborníkom

Aj telefonicky môžete s odborníkmi konzultovať, ak máte pochybnosti po konzumácii húb. V Národnom toxikologickom a informačnom centre v Bratislave na telefónnom čísle 02/54 77 41 66 funguje 24-hodinová služba.

 
Autor: Plus JEDEN DEŇ/VIERA MAŠLEJOVÁ



 
 
Aplikácie 7 plus

 
 
 
Spoznajte smrtiaci hríb
Plus JEDEN DEŇ/VIERA MAŠLEJOVÁ