predplatne
 

DIA čísla klamú: Zuzana Haasová o tom vie svoje. Cukrovku má 28 rokov

09.10.2016

Špeciálne potraviny pre diabetikov sa tvária zdravšie, ale často obsahujú veľa tuku s nevhodným zložením mastných kyselín. Škodia si nimi nielen cukrovkári, ale aj bežní ľudia v snahe schudnúť.

Herečka Zuzana Haasová (35) má na dia potraviny vyhranený názor.

Herečka Zuzana Haasová (35) má na dia potraviny vyhranený názor.Autor: Michal ŠEBEŇA

„Dia potraviny vôbec nekupujem ani ich nejedávam. Vo väčšine je veľa umelých prísad a tie nemusím. Ale môžu byť prvou pomocou napríklad pre rodičov, ktorým lekár povie, že ich dieťa má cukrovku. Sú vyplašení a spočiatku netušia, čo by ich dieťa malo jesť, takže keď zbadajú v obchode kútik s dia potravinami, asi im to pomôže,“ hovorí herečka.  

Jablková

Nielen ona by privítala, keby bolo označenie na všetkých potravinách. „Napríklad i na jablkách, čo všetko v nich je, aký obsah cukrov či vitamínov, alebo na hocijakých iných potravinách. To by pomohlo všetkým, aj tým, čo nemajú cukrovku, mnohí by aj schudli a nemuseli by sa trápiť diétami,“ usmieva sa. Za dvadsaťosem rokov sa veľa o cukrovke naučila a nerobí jej problém zdravo si skombinovať jedlá.

„Nepociťujem žiadne obmedzenia, sladkosti mi ani nechutia, som veľmi ovocná. Keď som bola malá, hovorili mi jablková. Pomáhajú mi aj aplikácie v mobile, kde sú rozpísané hodnoty takmer všetkých jedál. Ja ani neviem byť nedisciplinovaná, je to síce celoživotná matematika, no je to aj tvorivé, keď si prepočítavam hodnoty jedál a nápojov. A vyberavá nie som, zjem všetko, mojím obľúbeným zákuskom je rezeň,“ dodáva Zuzana Haasová.

Naozaj menej?

Základom dia potravín je nahradenie sacharózy, bieleho cukru, iným sladidlom. „Ak je nízkoenergetické, obsahujú nižší obsah cukru a energie oproti iným potravinám a vtedy sa to dá považovať za výhodu. Veľmi často však dia potraviny obsahujú väčšie množstvá sorbitolu a fruktózy a majú podobný energetický obsah ako porovnateľné bežné výrobky,“ hovorí diabetologička MUDr. Emilia Vizi z nemocnice v Malackách.

Oskarový Tom Hanks priznal: Za cukrovku si môžem ja sám

Rozumiete číslam?

Čo vlastne býva na obaloch potravín pre diabetikov napísané? „Okrem iných povinných údajov je to obsah energie, tukov, nasýtených mastných kyselín, sacharidov, cukrov, bielkovín, soli a vlákniny. Väčšinou sa udávajú v gramoch na sto gramov výrobku,“ ozrejmuje diabetologička. „Ako diabetik starostlivo sledujte nutričné hodnoty, teda použité sladidlá, množstvo energie a sacharidov, obsah tukov aj ich zloženie, obsah bielkovín a vlákniny. Dôležité je, aby ste si vedeli prepočítať obsah sacharidov aj na počet sacharidových jednotiek.

Poznajte jednotku

Sacharidová jednotka (SJ) vyjadruje obsah sacharidov v definovanom množstve potraviny, pričom jedna predstavuje desať gramov sacharidov. „Ak poznáte obsah sacharidov, dokážete si pripraviť vyhovujúce množstvo aj zloženie jedla tak, aby ste neprekročili odporúčanú dávku sacharidových jednotiek,“ prízvukuje MUDr. Emilia Vizi.

Koľko sacharidových jednotiek potrebujete a ako si ich máte rozdeliť na porcie jedál, to vám povie diabetológ. „Prihliadame pritom na vek, hmotnosť, schopnosť zjesť určené množstvo jedla v danom čase i na glykémiu pred jedlom a po ňom. Počet sacharidových jednotiek ovplyvňuje hladina cukru v krvi, ale do úvahy berieme aj to, či dodržiavate liečebný režim, pohybové aktivity, citlivosť tkanív na inzulín, pridružené ochorenia a ďalšie.“

Označenie nepomáha

Diabetologička sa netají s tým, že zrušenie označovania dia potravín by privítala. „Veľa diabetikov ich jedáva denne a veľa, neuvedomujú si riziká a myslia si, že robia dobre. Za dia stravu môžeme označiť úplne bežné jedlá, len si ich musíte pripraviť v správnom pomere.“

Čítajte: Nový test odhalí cukrovkára o desať rokov skôr, ako ochorie

Sladká trojčlenka

Ak na obale nie je prepočet sacharidov na sacharidovú jednotku, zistíte ju jednoduchou trojčlenkou. Máte napríklad oblátku bez sacharózy a s fruktózou. Podľa údaja na obale váži štyridsať gramov a v sto gramoch obsahuje štyridsaťpäť gramov sacharidov.

  1. Vydeľte 45 desiatimi, dostanete počet sacharidových jednotiek v sto gramoch. Výsledok je 4,5 SJ v sto gramoch výrobku. 
  2. Potom 4,5 SJ vydeľte stomi a vynásobte štyridsiatimi. Dostanete výsledok 1,8 SJ. 
  3. Jedna oblátka obsahuje 1,8 SJ.
Diabetes (cukrovka)
Autor: Zdravie/ Jozefína KAŠŠOVÁ

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Potraviny, ktoré vám zachránia život

Potraviny, ktoré vám zachránia život

dnes
S knihou Ako nezomrieť objavíte potraviny, ktoré dokázateľne pomáhajú pri prevencii pred ochoreniami a predĺžia vám život. Čítať viac
 
Svieže TIPY pre otužovanie na každý deň: Vyzbrojte sa proti vírusom!

Svieže TIPY pre otužovanie na každý deň: Vyzbrojte sa proti vírusom!

včera
Nohy v teple, zabalení do deky a vyhriati horúcou sprchou. Ako ste dnes svojej imunite pomohli? Namiesto tepla, skúste liečbu chladom.... Čítať viac
 
Vaše kĺby trpia! 10 návykov, ktorými si spôsobujete bolesť

Vaše kĺby trpia! 10 návykov, ktorými si spôsobujete bolesť

včera
Problémy prichádzajú pomaly a nenápadne. Všimnete si ich zväčša, keď už je neskoro. Odstráňte preto v predstihu nesprávne zvyky,... Čítať viac
 
Spíme na polmozgu ako delfíny? Expert: Fatálne následky zažívame denne

Spíme na polmozgu ako delfíny? Expert: Fatálne následky zažívame denne

13.11.2018
Čo rozhodne o tom, či unavení dôjdete na diaľnici bezpečne do cieľa alebo nie? Čítať viac
 
Mohol Marián Geišberg ešte žiť? 10 jasných varovaní rakoviny pľúc prehliadate

Mohol Marián Geišberg ešte žiť? 10 jasných varovaní rakoviny pľúc prehliadate

12.11.2018
Umelec podľahol zákernému ochoreniu. Patrí k tým, ktoré sa často hlásia nenápadne. Aj vy sa tvárite, že sa nič nedeje? Čítať viac
 
 

wanda.sk

DIA čísla klamú: Zuzana Haasová o tom vie svoje. Cukrovku má 28 rokov
Zdravie/ Jozefína KAŠŠOVÁ