Sútaž s mediskin
 
 

AGRO: Obchod s obilím sa zatiaľ príliš nehýbe

05.09.2008

Hoci žatva na Slovensku s lepšími výsledkami ako vlani je už ukončená, obchod s obilím sa podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milana Semančíka "zatiaľ príliš nehýbe".

Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografiaAutor: Archív

Anketa o zdraví slovákov

V rozhovore uviedol, že trhové ceny obilnín sa nebudú generovať v podmienkach Slovenska, ale spoločného trhu Európskej únie (EÚ). Keďže dobré úrody zaznamenali aj v okolitých krajinách, najmä v Česku a v Maďarsku, zvyšuje sa tlak na znižovanie nákupných cien. 

"Prvé ponuky odberateľov sú o 20 % až 50 % nižšie ako pred rokom, ale k veľkým predajom doteraz podľa jeho slov nedošlo. Šéf SPPK tiež predvída zložitosť najmä v prípade speňažovania kŕmneho zrna, ktoré môžu ešte viac skomplikovať očakávané solídne úrody kukurice. Ani u potravinárskeho obilia však odberatelia neponúkajú dodávateľom minuloročné ceny, pretože ich odvodzujú od relácií na zahraničných trhoch, najmä za južnou hranicou Slovenska. A tie sú takisto nižšie ako v roku 2007.
 
"Trh by mohlo rozhýbať odčerpanie časti zrnín do zásob, nesmieme však zabúdať, že zo susedných krajín EÚ môžu k nám prísť ľubovoľné množstvá tovaru. Podľa našich informácií si niektorí spracovatelia zabezpečili časť svojej potreby v Maďarsku, pričom obilie už aj doviezli na Slovensko," oznámil Semančík. Aj preto roľníci, potvrdil, žatevné výsledky hodnotia so zmiešanými pocitmi. Okrem výkyvov v kvalite totiž agrárnemu sektoru reálne hrozí, že sa za úrodu získa menej disponibilných finančných prostriedkov ako vlani, ktoré mu môžu chýbať pri zakladaní novej úrody. 

Za otázny predseda označil vplyv nižších cien obilnín na spotrebiteľské ceny finálnych potravín. Keďže zrniny predstavujú iba jeden z cenotvorných činiteľov vo vzťahu k pečivu, živočíšnym produktom a k ďalšiemu potravinárskemu tovaru, nemusí sa ich zlacnenie výraznejšie premietnuť do cenovej koncovky. Podnikatelia napr. v pekárenskom výrobnom odbore podľa SPPK dlhodobo balansujú na hranici miernej rentability alebo straty. Ak by aj po čase začali dostávať lacnejšiu múku, vývoj ostatných nákladových položiek nemusí vôbec viesť k zníženiu odbytových cien chleba a pečiva. Viac preto naznačia až nasledujúce týždne. 

"V celoročných bilanciách sme už pred žatvou počítali s 8- až 13-percentným cenovým rastom potravín, ktorý považujeme naďalej za reálny. Samozrejme, do jednotlivých tovarových položiek sa ale premietne diferencovane," dodal Semančík.

Autor: TASR, Foto: Internet

Ďalšie články z tejto sekcie

Šťastie prichádza s vyšším vekom: Peniaze rolu nehrajú. Čím to je?

Šťastie prichádza s vyšším vekom: Peniaze rolu nehrajú. Čím to je?

dnes
Prvý október je Medzinárodným dňom starších ľudí. Práve dnes by sme im mali vyjadriť vďaku a uznanie za to, čo všetko pre nás urobili... Čítať viac
 
Deň srdca sa týka aj vás: Hráte s ním hazard? Využite kontroly v uliciach!

Deň srdca sa týka aj vás: Hráte s ním hazard? Využite kontroly v uliciach!

29.09.2016
Pri príležitosti Svetového dňa srdca sa aj vy môžete uistiť, že vám nehrozí riziko najčastejšej príčiny úmrtia Slovákov. Môžete mu... Čítať viac
 
Tatranský národný park varuje: Predávajú falošné jedovaté čučoriedky!

Tatranský národný park varuje: Predávajú falošné jedovaté čučoriedky!

27.09.2016
Dajte si pozor na predaj čučoriedok pri okrajoch ciest a dobre si overte, čo kupujete! Zmýliť si ich môžete s halucinogénnymi plodmi.... Čítať viac
 
Nové zistenia o imunite: Vírusy vás napadnú skôr doma než cestou do práce

Nové zistenia o imunite: Vírusy vás napadnú skôr doma než cestou do práce

27.09.2016
Počas dňa sa organizmus nebráni vírusom vždy rovnako. Britskí vedci odhalili, kedy by sme mali imunitnému systému pomôcť. Čítať viac
 
Sezóna sladkej tekvice je tu. S oranžovou schudnete a posilníte imunitu

Sezóna sladkej tekvice je tu. S oranžovou schudnete a posilníte imunitu

26.09.2016
Už na vás svieti žiarivými farbami v regáloch so zeleninou či v debničkách na trhoch. Tak neodolávajte! O jej sile regenerovať by ste... Čítať viac
 
 

wanda.sk