AGRO: Obchod s obilím sa zatiaľ príliš nehýbe

05.09.2008

Hoci žatva na Slovensku s lepšími výsledkami ako vlani je už ukončená, obchod s obilím sa podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milana Semančíka "zatiaľ príliš nehýbe".

Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografiaAutor: Archív

V rozhovore uviedol, že trhové ceny obilnín sa nebudú generovať v podmienkach Slovenska, ale spoločného trhu Európskej únie (EÚ). Keďže dobré úrody zaznamenali aj v okolitých krajinách, najmä v Česku a v Maďarsku, zvyšuje sa tlak na znižovanie nákupných cien. 

"Prvé ponuky odberateľov sú o 20 % až 50 % nižšie ako pred rokom, ale k veľkým predajom doteraz podľa jeho slov nedošlo. Šéf SPPK tiež predvída zložitosť najmä v prípade speňažovania kŕmneho zrna, ktoré môžu ešte viac skomplikovať očakávané solídne úrody kukurice. Ani u potravinárskeho obilia však odberatelia neponúkajú dodávateľom minuloročné ceny, pretože ich odvodzujú od relácií na zahraničných trhoch, najmä za južnou hranicou Slovenska. A tie sú takisto nižšie ako v roku 2007.
 
"Trh by mohlo rozhýbať odčerpanie časti zrnín do zásob, nesmieme však zabúdať, že zo susedných krajín EÚ môžu k nám prísť ľubovoľné množstvá tovaru. Podľa našich informácií si niektorí spracovatelia zabezpečili časť svojej potreby v Maďarsku, pričom obilie už aj doviezli na Slovensko," oznámil Semančík. Aj preto roľníci, potvrdil, žatevné výsledky hodnotia so zmiešanými pocitmi. Okrem výkyvov v kvalite totiž agrárnemu sektoru reálne hrozí, že sa za úrodu získa menej disponibilných finančných prostriedkov ako vlani, ktoré mu môžu chýbať pri zakladaní novej úrody. 

Za otázny predseda označil vplyv nižších cien obilnín na spotrebiteľské ceny finálnych potravín. Keďže zrniny predstavujú iba jeden z cenotvorných činiteľov vo vzťahu k pečivu, živočíšnym produktom a k ďalšiemu potravinárskemu tovaru, nemusí sa ich zlacnenie výraznejšie premietnuť do cenovej koncovky. Podnikatelia napr. v pekárenskom výrobnom odbore podľa SPPK dlhodobo balansujú na hranici miernej rentability alebo straty. Ak by aj po čase začali dostávať lacnejšiu múku, vývoj ostatných nákladových položiek nemusí vôbec viesť k zníženiu odbytových cien chleba a pečiva. Viac preto naznačia až nasledujúce týždne. 

"V celoročných bilanciách sme už pred žatvou počítali s 8- až 13-percentným cenovým rastom potravín, ktorý považujeme naďalej za reálny. Samozrejme, do jednotlivých tovarových položiek sa ale premietne diferencovane," dodal Semančík.

Autor: TASR, Foto: Internet

Ďalšie články z tejto sekcie

Nositelia šošoviek, tieto chyby nerobte, ak nechcete prísť o zrak!

Nositelia šošoviek, tieto chyby nerobte, ak nechcete prísť o zrak!

včera
Šošovky už berieme ako samozrejmosť, no chybami v starostlivosti a hygiene si môžeme privodiť zápal očí až slepotu. Čítať viac
 
Nebuďte súčasťou desivých štatistík! Skúste ONLINEkouča proti závislosti

Nebuďte súčasťou desivých štatistík! Skúste ONLINEkouča proti závislosti

08.12.2016
Aktívny fajčiar si môže privodiť choroby srdca, impotenciu či rakovinu pľúc, má až 20-krát vyššie riziko nádorového ochorenia ako... Čítať viac
 
Farby dúhy ťahákom proti rakovine. Pestrosť vám predĺži život

Farby dúhy ťahákom proti rakovine. Pestrosť vám predĺži život

07.12.2016
Ovocie a zelenina majú v našom jedálničku nezastupiteľné miesto. Stáva sa vám, že ste v obchode a neviete, čo zdravé by ste si kúpili?... Čítať viac
 
Soľ je nad zlato. Lekárka radí, koľko jej naozaj potrebujete

Soľ je nad zlato. Lekárka radí, koľko jej naozaj potrebujete

06.12.2016
Nie každý, kto nešetrí soľou, musí mať vysoký tlak. Niekto je totiž na ňu menej a niekto viac citlivý. Môže za to genetika, ale aj množstvo... Čítať viac
 
Bolesť chrbtice a stuhnuté svalstvo: Určite poznáte pravého vinníka?

Bolesť chrbtice a stuhnuté svalstvo: Určite poznáte pravého vinníka?

05.12.2016
Chronické problémy môžu mať aj takzvaný psychosomatický pôvod. Rýchlo sa uvoľnite! Čítať viac
 
 

wanda.sk