AGRO: Obchod s obilím sa zatiaľ príliš nehýbe

05.09.2008

Hoci žatva na Slovensku s lepšími výsledkami ako vlani je už ukončená, obchod s obilím sa podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milana Semančíka "zatiaľ príliš nehýbe".

Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografiaAutor: Archív

V rozhovore uviedol, že trhové ceny obilnín sa nebudú generovať v podmienkach Slovenska, ale spoločného trhu Európskej únie (EÚ). Keďže dobré úrody zaznamenali aj v okolitých krajinách, najmä v Česku a v Maďarsku, zvyšuje sa tlak na znižovanie nákupných cien. 

"Prvé ponuky odberateľov sú o 20 % až 50 % nižšie ako pred rokom, ale k veľkým predajom doteraz podľa jeho slov nedošlo. Šéf SPPK tiež predvída zložitosť najmä v prípade speňažovania kŕmneho zrna, ktoré môžu ešte viac skomplikovať očakávané solídne úrody kukurice. Ani u potravinárskeho obilia však odberatelia neponúkajú dodávateľom minuloročné ceny, pretože ich odvodzujú od relácií na zahraničných trhoch, najmä za južnou hranicou Slovenska. A tie sú takisto nižšie ako v roku 2007.
 
"Trh by mohlo rozhýbať odčerpanie časti zrnín do zásob, nesmieme však zabúdať, že zo susedných krajín EÚ môžu k nám prísť ľubovoľné množstvá tovaru. Podľa našich informácií si niektorí spracovatelia zabezpečili časť svojej potreby v Maďarsku, pričom obilie už aj doviezli na Slovensko," oznámil Semančík. Aj preto roľníci, potvrdil, žatevné výsledky hodnotia so zmiešanými pocitmi. Okrem výkyvov v kvalite totiž agrárnemu sektoru reálne hrozí, že sa za úrodu získa menej disponibilných finančných prostriedkov ako vlani, ktoré mu môžu chýbať pri zakladaní novej úrody. 

Za otázny predseda označil vplyv nižších cien obilnín na spotrebiteľské ceny finálnych potravín. Keďže zrniny predstavujú iba jeden z cenotvorných činiteľov vo vzťahu k pečivu, živočíšnym produktom a k ďalšiemu potravinárskemu tovaru, nemusí sa ich zlacnenie výraznejšie premietnuť do cenovej koncovky. Podnikatelia napr. v pekárenskom výrobnom odbore podľa SPPK dlhodobo balansujú na hranici miernej rentability alebo straty. Ak by aj po čase začali dostávať lacnejšiu múku, vývoj ostatných nákladových položiek nemusí vôbec viesť k zníženiu odbytových cien chleba a pečiva. Viac preto naznačia až nasledujúce týždne. 

"V celoročných bilanciách sme už pred žatvou počítali s 8- až 13-percentným cenovým rastom potravín, ktorý považujeme naďalej za reálny. Samozrejme, do jednotlivých tovarových položiek sa ale premietne diferencovane," dodal Semančík.

Autor: TASR, Foto: Internet

Ďalšie články z tejto sekcie

Užite si kúpele s liečivými procedúrami a októbrovým Zdravím

Užite si kúpele s liečivými procedúrami a októbrovým Zdravím

dnes
Teplý kúpeľ odplaví únavu, ale v  termálnej vode z Perly Karpát sa rozpustí aj bolesť kĺbov. Ak sa k tomu všetkému zbavíte skrytých... Čítať viac
 
Nenápadný spolubývajúci: Môže za rakovinu pľúc! Vetráte?

Nenápadný spolubývajúci: Môže za rakovinu pľúc! Vetráte?

včera
Hoci je druhou najčastejšou príčinou rakoviny pľúc, zatiaľ ho neberú príliš vážne ani naši stavbári, ani legislatíva. Čítať viac
 
7 príznakov, ktorým vás telo upozorní na nedostatok bielkovín

7 príznakov, ktorým vás telo upozorní na nedostatok bielkovín

19.09.2017
Bez proteínov sa naše telo nezaobíde. Športovci ich často užívajú viac, ako by mali, ale veľa ľudí ich má v tele nedostatok. Skúsme spolu... Čítať viac
 
Stephen Hawking chce zachrániť zdravotníctvo: Je v kríze, potrebuje nátlak!

Stephen Hawking chce zachrániť zdravotníctvo: Je v kríze, potrebuje nátlak!

18.09.2017
Vedec Stephen Hawking vyhlásil, že bez systému zdravotníctva vo svojej krajine by dnes nebol medzi živými a rád by mu teraz splatil... Čítať viac
 
Nad limitom: Aké zdravotné riziká hrozia horolezcom?

Nad limitom: Aké zdravotné riziká hrozia horolezcom?

17.09.2017
Na Mount Evereste praskajú horolezcom od kašľa rebrá. Prirýchly postup môže spôsobiť opuch mozgu. O zdravotných rizikách na najvyššom... Čítať viac
 
 

wanda.sk