Klobásky bez zabíjačky: Recept, ako si vyrobíte túto dobrotu sami doma

14. januára 2015, 15:00
Tip redakcii

Fašiangy sú odjakživa nielen časom plesov a bujarej zábavy, ale aj zabíjačiek. Ak však nemáte medzi domácimi zvieratami prasiatko, ale práve sa vám začali zbiehať slinky na pravú domácu klobásku, nezúfajte. Voňavú mäsovú dobrotu si môžete vyrobiť aj doma.

NAJSKÔR  NAPORCIUJEME:  Nakúpené mäso  naporciujte  a pomelte.

NAJSKÔR NAPORCIUJEME: Nakúpené mäso naporciujte a pomelte.

Autor: Plus JEDEN DEŇ/Peter Mišo

Riadna domáca zabíjačka nie je žiadna sranda. Gazdovia totiž svoje prasiatko nemôžu zabiť len tak, musia zabíjačku oficiálne nahlásiť. „Aspoň jeden pracovný deň vopred,“ vysvetľuje riaditeľka Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v Lučenci Elena Kováčiková. Produkty z domácej zabíjačky sú určené výlučne pre súkromnú spotrebu chovateľa.

„V žiadnom prípade ich nesmie predávať iným osobám,“ zdôrazňuje riaditeľka. Jednoduchšie to máte, ak sa klobásky rozhodnete urobiť doma z kupovaného mäsa. Stačí si vyhrnúť rukávy. „Ja som zaplatil za desať kíl bravčového mäsa, všetky ingrediencie i bravčové črevá spolu 35 eur. Robotu a kamarátov si do toho nerátam, lebo domáce klobásy vyrobiť vo vlastnej kuchyni je proste pôžitok,“ hovorí Milan (44) z Tomášoviec pri Lučenci.

Takto ho vyjde kilo domácej klobásy 3,50 eura. Za kilo tej z obchodu by ste dali od 6 eur vyššie. „Je to oveľa lacnejšie, ako keby som si ju kupoval v obchode,“ zdôrazňuje. V oboch prípadoch je však dôležité klobásy aj správne vyúdiť v udiarni.

„Na údenie je najlepšie dubové, bukové alebo agátové drevo, ktoré musí horieť bez plameňa. Ja používam aj piliny. Klobásy údim dva až štyri dni, záleží na ich hrúbke a dĺžke. Potom sa musia zavesiť do dobre vetranej miestnosti, najideálnejšie komory,“ dodal Milan.

Recept na domácu klobásu

10 kg mäsa zo všetkých častí ošípanej (nie veľmi mastné), zamiešať 20 dkg sladkej papriky, 5 dkg štipľavej papriky, 20 dkg soli, 3 dkg cesnaku a 2 dkg rasce. Všetko poriadne premiešať a potom naplniť pomocou mlynčeka do dobre umytých čriev. Správne vyúdiť a potom už len dobrú chuť.

Pochváľte sa svojou klobáskou na regiony@7plus.sk 

 
Autor: Plus JEDEN DEŇ/pem



 
 
Aplikácie 7 plus

 
 
 
Klobásky bez zabíjačky: Recept, ako si vyrobíte túto dobrotu sami doma
Plus JEDEN DEŇ/pem