Najlepšie varí šéfkuchár z Modry. Prestížne ocenenie Gurmán Award získal Igor Čehy

03. júna 2014, 13:00
Tip redakcii

Chcete si pochutiť na niečom výnimočnom či špeciálnom? Tak zájdite do štýlovej reštaurácie v Modre, kde kuchyni vládne Igor Čehy (46)! Je totiž čerstvým víťazom ceny Gurmán Award 2013, o čom rozhodli šéfkuchári z celého Slovenska.

IGOR ČEHY: Takto vám naservíruje delikátneho lososa,  pripraveného spôsobom sous-vide.

IGOR ČEHY: Takto vám naservíruje delikátneho lososa, pripraveného spôsobom sous-vide.

Autor: Plus JEDEN DEŇ/Július Dubravay

Igorova mama síce varila veľmi dobre, ale profesionálne sa kuchárstvu nik z rodiny nevenoval. „Bol som ešte nezaradený sopľoš a pripadalo mi to ako najlepšia voľba. Naozaj ma to chytilo, až keď som absolvoval stáž v Maroku. To bol oficiálny začiatok mojej kariéry,“ vraví najlepší kuchár roka. V Maroku, v kuchyni s francúzskymi majstrami, pochopil, čo je ozajstné kulinárske umenie. Po návrate pracoval v reštaurácii, ktorá sa u nás ako prvá špecializovala na čerstvé ryby.

Všetko varí sám

Igor nevarí v žiadnom z hotelov hlavného mesta, je šéfkuchárom a majiteľom štýlovej reštaurácie v Modre. „Nachádza sa v dome starom 500 rokov, v krásnom prostredí. Modra je jedinečná,“ vraví o priestore, ktorý si pred viac ako rokom sám vybral. Dobrá gastronómia sa podľa neho vytláča von z hlavného mesta.

Pracuje najmä s domácimi a s farmárskymi produktmi: „Trikrát do týždňa si kupujem tovar na trhovisku od ľudí, o ktorých viem, že to je ich. Možno to je to, čím sa odlišujem.“ Snaží sa robiť svoju kuchyňu. „Každé jedlo varím sám, so svojím pomocníkom, a vždy som v reštaurácii, viem riešiť požiadavku osobne s každým hosťom,“ vraví šéfkuchár. Jeho jedlo je jednoduchšie, nie veľmi prekombinované.

Svoje umenie predviedol včera naživo aj na gastronomickom kongrese v hlavnom meste, kde pripravil lososa spôsobom sous-vide, teda varením pri nízkej teplote. Vyskúšajte ho aj vy!

Recept majstra kuchyne: Losos sous-vide

  •  Na 1 porciu potrebujete asi 100 gramov lososa, ktorý je osolený. Vo vákuovom vrecku sa varí pri teplote 50 stupňov Celzia asi 20 minút.
  •  Zelenú špargľu, približne 80 gramov na porciu, uvarte vo vriacej vode a potom dajte vychladiť. Stačí ju obaliť v emulzii zo zredukovaného vývaru s maslom, so soľou a s korením.
  •  Pripravte si smotanovo-žĺtkovú omáčku: do 100 gramov 30-percentnej smotany vmiešajte asi 30 gramov masla a 1 žĺtok. Žĺtok sa nesmie prevariť, varte ho pri teplote maximálne 80 – 85 stupňov.
  •  Pridajte trošku korenia, citrónovej kôry a môžete podávať. Omáčku podávajte zo sifónovej fľaše alebo priamo z hrnca.

 
Autor: Plus JEDEN DEŇ/irk



 
 
Aplikácie 7 plus