Roztrpčení slovenskí páleníci bijú na poplach: Pálenku nám ničí daň!

14. júla 2015, 12:00
Tip redakcii

Koniec zdravotných štamperlíkov pre dôchodcov? Majitelia malých páleníc bijú na poplach, vysoká spotrebná dan ich môže zlikvidovať! A na to vraj doplatia najmä starší ľudia.

Na zdravie! Slováci berú  pálenku ako  liek.

Na zdravie! Slováci berú pálenku ako liek.

Autor: MARTIN KUKUČKA

Rozdiely v daniach sú podľa páleníkov priepastné. „V Európskej únii je daň 550 eur za jeden hektoliter, kým u nás až 1 080 eur! Slovenské pálenice sú na pokraji zániku,“ posťažoval sa páleník Jaroslav Drienik (48) z Lysej pod Makytou, ktorý je rytierom Slovenského rádu rytierov destilátu a zároveň tajomníkom združenia pestovateľských páleníc.

Ovocie hnije

Tvrdí, že zákazníkmi páleníc sú najmä dôchodcovia.

„Starší ľudia sú na destilát odkázaní. Ráno a večer si dajú zdravotný štamperlík, to je ich liek. Pálenie však pre nich nie je lacné. Keď majú väčšiu úrodu, veľa ovocia končí pod stromami, kde zhnije. Napáliť si môžu iba 43 litrov stopercentného liehu, kým v Českej republike je to 50 litrov. Pritom až 95 percent destilátov sa na Slovensko dováža,“ zdôraznil Drienik.

Páli sa načierno

Služby malých páleníc využíva okolo pol milióna Slovákov. A práve vysoká daň nahráva čiernym páleniciam. Jaroslav Drienik v tejto súvislosti upozorňuje na veľké riziko: pri čiernom pálení nemáte záruku kvality, často ide o zdravie alebo dokonca o život.

Slivovica je náš liek

Dôsledky vysokej spotrebnej dane pociťujú aj v obecnej pestovateľskej pálenici v Brestovci neďaleko Myjavy. „Pálime menej ako v minulých rokoch. Keby bola daň aspoň o polovicu nižšia, vypálilo by sa viac kvalitnej pálenky a zachránilo viac ovocia,“ hovorí skúsený páleník Pavol Majtán (71).

Hnevá sa aj Miroslav Kašovic (45), majiteľ pálenice v Bošácej pri Novom Meste nad Váhom.

„Ak by spotrebná daň nebola taká vysoká, ľudia by viac pálili a bol by väčší výber dane. Pre zlé rozhodnutia tak nakoniec trpí štátna pokladnica. Ľuďom je s pohárikom veselšie. Alkohol je na trápenie aj na radosť. Tí, čo to potláčajú, zrejme milujú smutný národ,“ zamyslel sa.

Čo odkazuje Jaroslav Drienik zákonodarcom? „Ak chcete myslieť na ľudí, daň by mala ísť dolu. Slivovica je naša srdcová záležitosť, musíme si ju chrániť. Nemáme jediného zákazníka, ktorý by bol alkoholik a skončil na protialkoholickom liečení. U nás sa užíva ako liek. Vysoká daň znehodnocuje ovocie aj destiláty,“ upozorňuje.

Veci sa však tak skoro nepohnú. „Nad úpravou sadzieb daní z liehu, piva a vína sa v súčasnosti neuvažuje,” odkázali z tlačového odboru ministerstva financií.

Koľko sa platí za liter?

V legálnej pestovateľskej pálenici treba zaplatiť eura za liter „absolutu“, pri dvadsiatich stupňoch Celzia. nevonia ani zákazníkom, ktorí sa rozhodnú páliť legálne, ani pestovateľským páleniciam.

Navyše keď všetci vedia, že Maďari alebo Rakúšania pália legálne ostošesť a za rozumnejšie peniaze. Potom sa zbytočne pýtame, prečo je u nás toľko čiernych páleníc.

Recept na dobrú pálenku

Milan Kišš, ktorý páli takmer celý život a pamätá ešte na časy Slovliku, má svoj recept na dobrú pálenku: „Dobrý kvas, obzvlášť z tradičných osvedčených odrôd ovocia, ktoré nemusia byt krásne na pohľad, dobrá technológia, dobrá pálenica, potom výsledok nemôže byt zlý.“

Túto zásadu vyznáva vo svojej pestovateľskej pálenici v Šuranoch aj v Mojmírovciach, kde je v podnájme.

Maďari na to išli rozumne

Maďarsko má rovnakú tradíciu pálenia alkoholu z ovocia ako Slovensko. Napokon je typická pre celé bývalé Rakúsko-Uhorsko. Keď pred troma rokmi Maďari liberalizovali zákon o liehovarníctve, zlé jazyky tvrdili, že sa celý národ otrávi doma páleným nekvalitným alkoholom.

Stal sa pravý opak. Pálenka dostala punc kvality a spotreba destilátov v porovnaní s lacnými priemyselne vyrobenými liehovinami stúpla.

Pálilo sa už za Márie Terézie

Páliť domácu pálenku sa u nás začalo už za Svätopluka, v jeho podpore pokračovala aj Mária Terézia. Aj za socializmu boli povolené štátne pálenice. Fungovalo to rovnako ako dnes, nezmenila sa ani technológia.

Pália sa najmä slivky, hrušky, marhule. Na Slovensku je okolo 150 páleníc pre súkromníkov, ktorí si prinesú vlastný kvas. Založenie klasickej malej pestovateľskej pálenice vyjde približne na stotisíc eur. Na jej otvorenie treba mat okrem najrôznejších povolení napríklad od hygienikov aj stavebné povolenie.

 
Autor: Plus JEDEN DEŇ/MARTIN KUKUČKA



 
 
Aplikácie 7 plus

 
 
 
Roztrpčení slovenskí páleníci bijú na poplach: Pálenku nám ničí daň!
Plus JEDEN DEŇ/MARTIN KUKUČKA