Meníme sa pre vás k lepšiemu povedzte nám svoj názor Prejdite na novú verziu Plusky
 

Ako na krevety

24. júl 2008, 12:00

Rozhodli ste sa pripraviť na večeru niečo netradičné, no neviete, ako na to? Zabehnite do prvého hypermarketu a kúpte si krevety. Poradíme vám, ako na ne. Okrem toho, že sa tieto morské živočíchy dajú pripraviť na rôzne spôsoby, zaberie vám to len zopár minút.

Ako si vybrať

Dôležitá je farba. Keď majú krevety sivú farbu, znamená to, že sú čerstvé alebo čerstvo zmrazené. Ružová farba svedčí o tom, že už boli predvarené a potom zamrazené. Rozmýšľate, či kúpiť z hlavou, alebo bez? Na tanieri lepšie ukážu, keď sú vcelku. Ale približne polovicu ich váhy tvorí práve hlava. Mor - ské krevety sú väčšinou kvalitnej - šie ako tie, ktoré sa chovajú v sladkých vodách. Nezabudnite si dobre pozrieť aj dátum spotreby.

Takto ich očistíte

Najskôr ich zbavte hlavy. Odlomte ju opačným smerom ako je prirodzene zatočená kreveta. Ostrým nožíkom narežte pancierik, odlupnite ho a vytiahnite črievko. Môžete odrezať aj chvost. Potom ich opláchnite v ľadovej vode a vysušte.

  

Skladovanie

 Krevety majú vnútornosti v hlave, takže ak sa ich rozhodnete ďalej skladovať, zbavte ich najskôr hlavy. Majte ich v chladničke vo vzduchotesnej nádobe. Pancierik im nechajte, aby zbytočne nevyschli. Snažte sa ich skonzumovať čo najskôr.

Varenie a servírovanie

Krevety sa väčšinou podávajú s bielym chlebom alebo pečivom. Pochúťku z nich si môžete pripraviť veľmi jednoducho. Celé, nevylúpané ich sparte v horúcej vode a naservírujte s chutným dresingom alebo čerstvým chlebom s maslom. Najlepšie je, ak morské potvorky varíte v morskej vode. Do jedného litra vody prisypte dve lyžice morskej soli. Menšie krevety varte asi štyri minúty a väčšie šesť až desať minút.

Autor: Martina Korbašová, foto: Martin Domok, archív
Poslať e-mailom

Súvisiace články